REM-ADN Rural és un col·lectiu nascut a la població berguedana d'Olvan amb la intenció d'aglutinar persones, entitats i empreses per defensar el medi rural del país i reunir la gent d'aquest món. Jordi Puig, col·laborador del programa, i Jordi Colls, membre de l'Associació Col·lectiu REM-ADN Rural, ens detallen els objectius i els eixos principals de l'entitat. Pregunta: Quantes persones aproximadament han participat en el comunicat de REM-ADN Rural? Premi: Lot de cinc paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic; o bé cinc paquets de 250 grams de cafè en gra o cinc paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Ha quedat constituïda la nova taula de treball per al delta de l'Ebre entre l'Estat i el govern. La taula per al Delta es reunirà com a mínim semestralment i, a més de les administracions, comptarà amb una representació de la Taula de Consens del Delta, un òrgan reconegut i legitimat per tots els actors territorials. José Luis Gallego ens en dona més detalls. Pregunta: quin és l'òrgan territorial que representa la voluntat de la gent del delta de l'Ebre? Premi: lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gurmet. Conté: còctel apícola 250 g, mel i suc de llimona, quatre pots de 50 g de mel, ametlles xocolatejades 120 g, vinagre de poma amb mel de lavanda eco 250 ml, xocolata 95%, bombons de mel, sabó, pack 3x30 g de torró i barretes energètiques. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Repoblem ha revolucionat el món de la ruralitat com a iniciativa per connectar persones que busquen poble amb pobles que busquen persones, i en pocs mesos ha assolit milers de seguidors. Va arrencar amb la covid i s'ha convertit en una gran plataforma. Parlem amb els dos protagonistes de Repoblem: Ton Lloret, gestor cultural i impulsor de Repoblem, i Ricard Grau, membre del projecte Repoblem i arquitecte de la cooperativa La Boqueria Taller. Pregunta: Repoblem té una pila de seguidors a les xarxes socials. A X supera els 20.000 o els 40.000 seguidors? Premi: lot de Torrons i Mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els Oscars de l'alimentació gourmet. Conté: còctel apícola 250 g, mel i suc de llimona, 4 pots de 50 g de mel, ametlles de Jades Chocolates 120 g, vinagre de poma amb mel de lavanda eco 250 ml, xocolata 95%, bombons de mel, sabó, lot 3x30 g de torró i barretes energètiques. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
El llúpol és un cultiu minoritari i a la Península només se'n cultiven 593 hectàrees, que proporcionen unes 914 tones. El 98% són destinades a la indústria cervesera, però resulten totalment insuficients per cobrir la demanda espanyola. Amb Jordi Puig sabrem quina és la producció a Catalunya i les necessitats d'aquest cultiu. Pregunta: Quin tipus de clima prefereix el llúpol? Premi: Una ampolla de cava UBAC gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Des de fa diversos anys, les trobades socials de primavera a l'aire lliure s'estan associant al calçot. La seva irrupció en societat ha estat progressiva, però va molt lligada a la seva versatilitat i facilitat per coure'ls. Amb Jordi Puig sabrem molt més d'aquest producte estrella de l'hivern avançat i d'inicis de primavera. Pregunta: Quants calçots es mengen a Catalunya? Premi: Una ampolla de cava UBAC, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
La col és un dels productes estrella que dona el camp a l'hivern. És un còctel de nutrients que són clau per a la salut hivernal. En concret, és més rica en vitamina C que les taronges. Totes les propietats i les seves característiques, amb Jordi Puig. Pregunta: La col és més o menys rica en vitamina C que la taronja? Premi: Llibre «Corre, Maria, afanya't», de l'editorial EntreDos. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Als 18 anys, el protagonista deixa enrere el poble i marxa a Londres amb la intenció de lliurar-se de la feixuga influència del seu pare. A la capital britànica hi coneix una companya d'universitat, la Kate, amb qui emprendrà una nova vida. Jordi Font ens dibuixa un personatge escindit entre els records i un present incert, perdut en un garbuix d'amors incomplets...; algú que encara busca el seu lloc al món, casa seva, la seva identitat més profunda. Fem un trio amb Jordi Puig, col·laborador del programa, i Jordi Font, l'autor del llibre. Pregunta: On se situa la novel·la "L'estiu del gaig blau"? Premi: Una ampolla de cava gran reserva, de 100% macabeu, fermentat en botes de roure francès, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
El preu de l'oli d'oliva va molt lligat al que passa a la Península i, més concretament, a Andalusia, ja que és la responsable del 40% de la producció mundial d'oli. En el darrer any, el preu d'origen ha passat dels 3,8 €/kg als 8,2 €/kg. Jordi Puig ens dona les raons d'aquesta pujada del preu de l'oli i de com evolucionarà. Pregunta: Quin és el motiu principal de la pujada del preu de l'oli? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Al llarg dels darrers anys el preu de la garrofa ha tingut un creixement molt important, ja que s'ha pogut comprovar que és un aliment de molta qualitat i que permet realitzar diverses transformacions. Un bon exemple seria com a substitut del cacau. On es produeix, quin preu té i les dificultats d'aquest cultiu, amb Jordi Puig. Pregunta: Per què la garrofa es roba de manera massiva? Premi: Una ampolla de cava brut, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
El primer que pensem quan ens diuen "kiwi" és en Nova Zelanda. De fet, és el gran productor a escala mundial d'aquesta fruita, però el seu origen és xinès. A Catalunya, l'any 2020 hi havia dedicades a aquest cultiu poc més de 60 hectàrees, que se situaven en zones litorals i de sòl àcid, com ara en algunes zones del Maresme interior. Però té un problema important. Jordi Puig ens dona els detalls de la problemàtica. Pregunta: D'on és originari el kiwi? Premi: Una ampolla de cava UBAC, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Qui no ha anat a caminar al Pirineu a l'estiu i no ha menjat gerds salvatges? De fruits vermells no només n'hi ha al nord d'Europa, també n'hi ha a casa nostra. Jordi Puig ens detalla les necessitats climàtiques d'aquests fruits i de la seva producció a Catalunya. Pregunta: Es produeixen fruits vermells a Catalunya? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Ruralitzar l'estructura urbana de les ciutats. Som davant una perla literària nascuda del món rural i amb visió global. Un llibre que bascula entre l'onirisme i el pragmatisme, entre la reivindicació d'un canvi de vida col·lectiu i la introspecció de l'individu. Vanessa Freixa, autora del llibre, ens explica exemples pràctics i autovivencials per practicar la ruralitat. Pregunta: On viu l'autora del llibre del "Ruralisme"? Premi: Una ampolla de vi XIC, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
A Fundació Emys es treballa en la conservació de la biodiversitat des de moltes perspectives, com ara la biodiversitat de les zones agrícoles. Les zones agrícoles són ecosistemes naturals adaptats per produir grans quantitats de menjar d'una manera regular. Jordi Puig ens explica els projectes a escala europea per frenar la pèrdua de la biodiversitat. Pregunta: La Fundació Emys treballa amb temes agrícoles, però també amb aspectes vinculats a...? Premi: Una ampolla de cava UBAC, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Amb un gust lleugerament amarg i amb unes fulles més arrissades que les de l'enciam, l'escarola és la tradicional substituta d'aquest durant els mesos de l'hivern, gràcies a la seva resistència al fred. Així, es tracta d'un aliment idoni per a aquesta època de l'any. En descobrim tots els detalls amb Jordi Puig. Pregunta: Com es deia el primer cultivador documentat de la varietat escarola? Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana i un quefir vegetal. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
El 15 d'abril d'enguany se celebrarà la 13a fira Lliga't a la Terra, una proposta vallesana que aglutina el sector de la pagesia i de les varietats locals a Santa Eulàlia de Ronçana. Ricard Alcojor, membre de Llavors Orientals, ens descriurà aquesta fira i tot el que hi trobarem. També ens descriurà els dos espais per a l'intercanvi i la promoció de varietats locals. Pregunta: Quina és primera fira que es va celebrar, la fira Lliga't a la Terra o la del Tomàquet? Premi: Una ampolla de cava brut nature, gentilesa d'Agustí Torelló Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognoms i població.
Què és el cacauet? Es conrea a casa nostra? El cacauet sempre l'hem vist i comprat pelat, amb diferents gustos o amb el gust original. Però és un conreu d'aquí, cultivat des de temps immemorials. De les seves propietats, característiques i del seu conreu ens en parla Jordi Puig. Pregunta: De quina família botànica és el cacauet? Premi: un sopar per a dues persones al restaurant Aradi per gaudir-ne en temporada baixa. Cal concretar el dia amb el restaurant. Gentilesa d'Aromar Hotels & Restaurants. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Davant del repte inexorable a nivell planetari de frenar el canvi climàtic, cal fer alguna cosa per pal·liar els efectes de la activitat humana sobre el medi natural. Amb l'enginyer Jaume Palou, sabrem que és Ecocurrency, la seva utilitat i quina finalitat té. Pregunta: Quins són els dos components principals de la proposta de l'Ecocurrency? Premi: 1 nit amb habitació doble + esmorzar a l'Hotel Costa Brava per gaudir-ne en temporada baixa i concretar dies amb l'hotel, gentilesa d'Aromar Hotels & Restaurants. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
Descobrim la Fundació.cat i la seva finalitat per a la preservació i millora de l'entorn natural. Entrevistem Ricard Farriol, enginyer forestal i agrícola i president de l'ADF de Matadepera, i Núria Serra, responsable de comunicació, que ens definirà les funcions de la Fundació en tots els seus vessants. Pregunta: Una part dels boscos de Matadepera es van cremar el 1986 o el 2022? Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.