MeteoTerra J. Puig

 • 308 – L'arròs, el cereal que alimenta el món
  Escolta àudio

  308 – L'arròs, el cereal que alimenta el món

  L'arròs és el cereal que alimenta més persones al món i participa en el 70% de les nostres dietes. A nivell mundial, els principals productors són els països asiàtics però també és molt comú en altres part del món. El futur de l'arròs, la seva història, el seu abandó i molt més, amb Jordi Puig.

  Pregunta: Quina és la principal zona arrossera de Catalunya?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'arròs és el cereal que alimenta més persones al món i participa en el 70% de les nostres dietes. A nivell mundial, els principals productors són els països asiàtics però també és molt comú en altres part del món. El futur de l'arròs, la seva història, el seu abandó i molt més, amb Jordi Puig. Pregunta: Quina és la principal zona arrossera de Catalunya? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu
  Escolta àudio

  MeteoTerra 305 - L'ametlla, la fruita seca de finals d'estiu

  L'ametlla torna a ser rendible. Jordi Puig ens explica què fa que actualment sigui un producte que està en alça, com s'ha produït i de quina manera. En alguns casos els rendiments s'han multiplicat per deu.

  Pregunta: Per què es tornen a plantar ametllers a Catalunya?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'ametlla torna a ser rendible. Jordi Puig ens explica què fa que actualment sigui un producte que està en alça, com s'ha produït i de quina manera. En alguns casos els rendiments s'han multiplicat per deu. Pregunta: Per què es tornen a plantar ametllers a Catalunya? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 304 - Els cultius tardans, omplir el rebost per a l'hivern
  Escolta àudio

  MeteoTerra 304 - Els cultius tardans, omplir el rebost per a l'hivern

  Sempre s'ha dit que cal plantar quan toca. Si es fa abans o després la producció i la qualitat de les verdures, especialment les hortícoles, se'n pot veure molt afectada. És temps de les sembres tardanes per collir abans de les primeres glaçades. Jordi Puig dona detalls de la fruita i verdura que han de servir per omplir el rebost de l'hivern.

  Pregunta: Per què es feien cultius tardans?
  Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Sempre s'ha dit que cal plantar quan toca. Si es fa abans o després la producció i la qualitat de les verdures, especialment les hortícoles, se'n pot veure molt afectada. És temps de les sembres tardanes per collir abans de les primeres glaçades. Jordi Puig dona detalls de la fruita i verdura que han de servir per omplir el rebost de l'hivern. Pregunta: Per què es feien cultius tardans? Premi: Una ampolla de cava rosat Trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 303 – L'agricultura regenera, una nova manera d'entendre el sòl
  Escolta àudio

  MeteoTerra 303 – L'agricultura regenera, una nova manera d'entendre el sòl

  Què significa aquest tipus d'agricultura? Què implica i quin beneficis obtenim els consumidors? Jordi Puig ens descriu amb tot detall les característiques de l'agricultura regenerativa acompanyat de Francesc Font, agricultor i assessor en agricultura orgànica.

  Pregunta: Quines són les claus per a la fertilitat del sòl en agricultura regenerativa?
  Premi: Una ampolla de cava rosat trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què significa aquest tipus d'agricultura? Què implica i quin beneficis obtenim els consumidors? Jordi Puig ens descriu amb tot detall les característiques de l'agricultura regenerativa acompanyat de Francesc Font, agricultor i assessor en agricultura orgànica. Pregunta: Quines són les claus per a la fertilitat del sòl en agricultura regenerativa? Premi: Una ampolla de cava rosat trepat, brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 294 – Els microorganismes del sòl, com més i més variats, millor
  Escolta àudio

  MeteoTerra 294 – Els microorganismes del sòl, com més i més variats, millor

  Els sòls agrícoles moderns, degut a les pràctiques de l'agricultura intensiva, han anat degradant la fertilitat biològica del sòl fins a extrems insospitats. Jordi Puig ens explica aquesta problemàtica, com es pot revertir la situació i la importància de tenir un bon sòl.

  Pregunta: Quina quantitat de microorganismes hi pot haver en una hectàrea de sòl agrícola?
  Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els sòls agrícoles moderns, degut a les pràctiques de l'agricultura intensiva, han anat degradant la fertilitat biològica del sòl fins a extrems insospitats. Jordi Puig ens explica aquesta problemàtica, com es pot revertir la situació i la importància de tenir un bon sòl. Pregunta: Quina quantitat de microorganismes hi pot haver en una hectàrea de sòl agrícola? Premi: Una ampolla de cava brut reserva, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu
  Escolta àudio

  MeteoTerra 293 – El meló, ànima de les postres d'estiu

  Aquí tenim una fruita clàssica de les taules de casa, el meló. Però, què ens saps realment? Les zones del país on més ens conreen, el seu origen, varietat i altres curiositats amb Jordi Puig.

  Pregunta: Quin meló ens guardava fins al Nadal?
  Premi: 2 pots de fumet de peix , gentilesa de la Confraria de Pescadors 100% natural, ideal per a sopes, arrossos i fideuàs, gentilesa dels Pescadors de Roses.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquí tenim una fruita clàssica de les taules de casa, el meló. Però, què ens saps realment? Les zones del país on més ens conreen, el seu origen, varietat i altres curiositats amb Jordi Puig. Pregunta: Quin meló ens guardava fins al Nadal? Premi: 2 pots de fumet de peix , gentilesa de la Confraria de Pescadors 100% natural, ideal per a sopes, arrossos i fideuàs, gentilesa dels Pescadors de Roses. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 292 – El carbassó, la verdura que més refresca
  Escolta àudio

  MeteoTerra 292 – El carbassó, la verdura que més refresca

  Què en saps del carbassó? Jordi Puig es fa obrir el ulls respecte a aquesta verdura d'aquesta època de l'any amb les seves propietats, varietats i curiositat.

  Pregunta: Com s'anomenen els carbassons que creixen com una carbassera?
  Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què en saps del carbassó? Jordi Puig es fa obrir el ulls respecte a aquesta verdura d'aquesta època de l'any amb les seves propietats, varietats i curiositat. Pregunta: Com s'anomenen els carbassons que creixen com una carbassera? Premi: 1 lot amb 3 pots de mel de 250 g, (amb canyella, amb pròpolis, i agredolç de taronger) i 2 pots de mel de 125 g, (de taronger i d'avellanes), gentilesa de Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 288 – Els blats d'abans tornen a ser d'avui
  Escolta àudio

  MeteoTerra 288 – Els blats d'abans tornen a ser d'avui

  Tornem a fer l'aposta pel blat de la terra, l'autòcton. L'antic blat tenia menys gluten, era molt més ric en vitamines i minerals. Jordi Puig ens ensenya la diferència entre els blats i com s'ha recuperat aquest blat antic i on es conrea.

  Pregunta: Quina és la proteïna del blat que pot generar intoleràncies?
  Premi: Dues Revistes Artesans "Cafès, tes i xocolates" i "Farines i Forners", més una gorra de Catalunya Ràdio.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

  Tornem a fer l'aposta pel blat de la terra, l'autòcton. L'antic blat tenia menys gluten, era molt més ric en vitamines i minerals. Jordi Puig ens ensenya la diferència entre els blats i com s'ha recuperat aquest blat antic i on es conrea. Pregunta: Quina és la proteïna del blat que pot generar intoleràncies? Premi: Dues Revistes Artesans "Cafès, tes i xocolates" i "Farines i Forners", més una gorra de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població

 • Meteoambient + Meteoterra 286 – Setmana de la Natura del 26/05 al 05/06
  Escolta àudio

  Meteoambient + Meteoterra 286 – Setmana de la Natura del 26/05 al 05/06

  La Setmana de la Natura és l'esdeveniment ambiental més important de Catalunya: la setmana de l'any amb més activitats ambientals i més diverses, que implica a milers de persones. Cal prendre consciencia del seu valor i de la seva preservació. Oriol Baena, Membre de la Xarxa de Voluntariat Ambiental, i Marc Vilahur, president de la Xarxa de Custòdia del Territori, ens guia durant aquest setmana

  Pregunta: Quants quilòmetres recorrerà la Ultra Clean Marathon?
  Premi: Un lot d'11 productes lactis Pastoret

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La Setmana de la Natura és l'esdeveniment ambiental més important de Catalunya: la setmana de l'any amb més activitats ambientals i més diverses, que implica a milers de persones. Cal prendre consciencia del seu valor i de la seva preservació. Oriol Baena, Membre de la Xarxa de Voluntariat Ambiental, i Marc Vilahur, president de la Xarxa de Custòdia del Territori, ens guia durant aquest setmana Pregunta: Quants quilòmetres recorrerà la Ultra Clean Marathon? Premi: Un lot d'11 productes lactis Pastoret >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 283 – El conill, una plaga?
  Escolta àudio

  MeteoTerra 283 – El conill, una plaga?

  Les darreres setmanes s'han detectat importants danys en plantacions de fruiters a conseqüència dels conills. Quina problemàtica ha causat aquest rosegador en el món agrari? Quines són les solucions? Jordi Puig dona resposta a aquestes preguntes i a algunes més.

  Pregunta: Quants anys de producció es poden perdre per l'efecte de les rosegades dels conills a les plantacions de fruiters?
  Premi: Tres contes "Sant Jordi, contes i flors", "Màscares i mentides" i "Velles històries i nius nous", gentilesa de Mas Casablanca de Taradell.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Les darreres setmanes s'han detectat importants danys en plantacions de fruiters a conseqüència dels conills. Quina problemàtica ha causat aquest rosegador en el món agrari? Quines són les solucions? Jordi Puig dona resposta a aquestes preguntes i a algunes més. Pregunta: Quants anys de producció es poden perdre per l'efecte de les rosegades dels conills a les plantacions de fruiters? Premi: Tres contes "Sant Jordi, contes i flors", "Màscares i mentides" i "Velles històries i nius nous", gentilesa de Mas Casablanca de Taradell. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 282 – Lliga't a la Terra
  Escolta àudio

  MeteoTerra 282 – Lliga't a la Terra

  Una fira que va néixer amb l'objectiu de promocionar la cultura pagesa, de recuperar tradicions i el teixit productiu agrari i, per sobre de tot, donar valor a les varietats locals d'horta del Vallès. Jordi Puig i Ricard Alcojor ens presenten la fira i els productes que trobarem.

  Pregunta: Quantes tomaqueres es repartiran aquest any a la fira del Lliga't a la terra?
  Premi: 3 contes "Canvi d'aires, una nit agitada i anem al circ", gentilesa de Mas Casablanca de Taradell.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Una fira que va néixer amb l'objectiu de promocionar la cultura pagesa, de recuperar tradicions i el teixit productiu agrari i, per sobre de tot, donar valor a les varietats locals d'horta del Vallès. Jordi Puig i Ricard Alcojor ens presenten la fira i els productes que trobarem. Pregunta: Quantes tomaqueres es repartiran aquest any a la fira del Lliga't a la terra? Premi: 3 contes "Canvi d'aires, una nit agitada i anem al circ", gentilesa de Mas Casablanca de Taradell. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 280 – La tecnologia CRISPR/CAS9 que ens canviarà la vida
  Escolta àudio

  MeteoTerra 280 – La tecnologia CRISPR/CAS9 que ens canviarà la vida

  Aquesta tècnica de tecnologia genètica aplicada als aliments permetrà curar malalties i per millorar els aliments transgènics. Jordi Puig en dona els detalls i ens descriu aquesta tecnologia i els límits de la barrera ètica.

  Pregunta: Què pot fer el CRISPR?
  Premi: Una ampolla de vi Xic, Xarel.lo 2013, viticultura ecològica, gentilesa d'Agustí torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Aquesta tècnica de tecnologia genètica aplicada als aliments permetrà curar malalties i per millorar els aliments transgènics. Jordi Puig en dona els detalls i ens descriu aquesta tecnologia i els límits de la barrera ètica. Pregunta: Què pot fer el CRISPR? Premi: Una ampolla de vi Xic, Xarel.lo 2013, viticultura ecològica, gentilesa d'Agustí torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 279 – La bleda, delícia de primavera
  Escolta àudio

  MeteoTerra 279 – La bleda, delícia de primavera

  De cultiu fàcil, la bleda és molt apreciada per la gran quantitat de vitamines i carotens que té. Jordi Puig, el nostre mestre de la terra, ens presenta les grans virtuts i qualitats d'aquesta verdura i una anècdota ben curiosa.

  Pregunta: Per què no s'han de consumir bledes cap a l'estiu?
  Premi: Una ampolla de vi Xic, xarel·lo 2013, viticultura ecològica, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  De cultiu fàcil, la bleda és molt apreciada per la gran quantitat de vitamines i carotens que té. Jordi Puig, el nostre mestre de la terra, ens presenta les grans virtuts i qualitats d'aquesta verdura i una anècdota ben curiosa. Pregunta: Per què no s'han de consumir bledes cap a l'estiu? Premi: Una ampolla de vi Xic, xarel·lo 2013, viticultura ecològica, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoAmbient + MeteoTerra 277 – L'equilibri dels boscos del Montseny amb l'associació de propietaris
  Escolta àudio

  MeteoAmbient + MeteoTerra 277 – L'equilibri dels boscos del Montseny amb l'associació de propietaris

  Els propietaris dels boscos del Montseny es mouen entre la preservació de l'entorn, l'explotació i l'impacte generat per la gran afluència de turistes. Units en l'Associació de Propietaris del Montseny, parlem dels seus objectius amb Francisco de Puig, president de l'Associació de Propietaris del Montseny, Josep Mataró, membre de la junta i silvicultor, i Rafel Catafal, responsable de la gestió de l'Associació.

  Pregunta: Quina superfície aglutina l'associació de propietaris del Montseny?
  Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Els propietaris dels boscos del Montseny es mouen entre la preservació de l'entorn, l'explotació i l'impacte generat per la gran afluència de turistes. Units en l'Associació de Propietaris del Montseny, parlem dels seus objectius amb Francisco de Puig, president de l'Associació de Propietaris del Montseny, Josep Mataró, membre de la junta i silvicultor, i Rafel Catafal, responsable de la gestió de l'Associació. Pregunta: Quina superfície aglutina l'associació de propietaris del Montseny? Premi: Un lot d'11 productes làctics Pastoret. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • MeteoTerra 274 – El parc de Collserola, una aposta per la producció agrària agroecològica
  Escolta àudio

  MeteoTerra 274 – El parc de Collserola, una aposta per la producció agrària agroecològica

  Us presentem una estratègia innovadora de promoure els sistemes alimentaris i dins de comunitats locals justes i sostenibles al parc de Collserola. Guillem Tendero, ambientòleg i membre de l'Associació Arran de Terra, ens mostra els beneficis i els objectius del projecte.

  Pregunta: Quants productors professionals hi ha dins del parc de Collserola?
  Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (un de gingebre, un de pol·len i l'altre de gelea pròpolis i agredolç de castanyer) i
  2 pots de mel de 125 g (un de castanyer i l'altre de nous), gentilesa de Torrons i Mels Alemany.

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Us presentem una estratègia innovadora de promoure els sistemes alimentaris i dins de comunitats locals justes i sostenibles al parc de Collserola. Guillem Tendero, ambientòleg i membre de l'Associació Arran de Terra, ens mostra els beneficis i els objectius del projecte. Pregunta: Quants productors professionals hi ha dins del parc de Collserola? Premi: 1 Lot amb 3 pots de mel de 250 g (un de gingebre, un de pol·len i l'altre de gelea pròpolis i agredolç de castanyer) i 2 pots de mel de 125 g (un de castanyer i l'altre de nous), gentilesa de Torrons i Mels Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut