MeteoTerra J. Puig

 • Al juny, la fals al puny
  Escolta àudio

  Al juny, la fals al puny

  L'any 2022 es preveia un any de collita bona de cereal, però la veritat és que el pronòstic ha estat ben errat a causa del temps que ens ha acompanyat durant els darrers mesos a causa de la falta de pluja i les molt altes temperatures. Jordi Puig ens presenta el balanç provisional de la temporada a Catalunya i tractem el seu del cereal segons el context internacional actual.
  · Pregunta: Com ha estat la collita de cereals d'enguany a Catalunya?
  · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'any 2022 es preveia un any de collita bona de cereal, però la veritat és que el pronòstic ha estat ben errat a causa del temps que ens ha acompanyat durant els darrers mesos a causa de la falta de pluja i les molt altes temperatures. Jordi Puig ens presenta el balanç provisional de la temporada a Catalunya i tractem el seu del cereal segons el context internacional actual. · Pregunta: Com ha estat la collita de cereals d'enguany a Catalunya? · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Els preus dels cereals i la fi de la producció a distància
  Escolta àudio

  Els preus dels cereals i la fi de la producció a distància

  Espanya és un dels països de la Unió Europea (UE) més afectats pel conflicte bèl·lic. Importa anualment gairebé el 30% del blat de moro que necessita d'Ucraïna, el 60% de l'oli de gira-sol, el 17% del blat, el 31% de les tortes d'olis vegetals i el 15,4% de lleguminoses gra. Jordi Puig ens explica què podem fer i aposta per les produccions locals. T'ho expliquem.
  · Pregunta: Què encareix el preu dels cereals?
  · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Espanya és un dels països de la Unió Europea (UE) més afectats pel conflicte bèl·lic. Importa anualment gairebé el 30% del blat de moro que necessita d'Ucraïna, el 60% de l'oli de gira-sol, el 17% del blat, el 31% de les tortes d'olis vegetals i el 15,4% de lleguminoses gra. Jordi Puig ens explica què podem fer i aposta per les produccions locals. T'ho expliquem. · Pregunta: Què encareix el preu dels cereals? · Premi: Una gorra de Catalunya Ràdio. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Ecolocal, un segell per fomentar els aliments ecològics i de proximitat
  Escolta àudio

  Ecolocal, un segell per fomentar els aliments ecològics i de proximitat

  Ecolocal és un segell que certificarà establiments i centres de col·lectivitats i restauració que utilitzin aliments ecològics i de proximitat. Jordi Puig ens presenta aquest nou certificat, un segell amb una regulació molt exigent.
  · Pregunta: Quina és la distància que el certificat considera de proximitat?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Ecolocal és un segell que certificarà establiments i centres de col·lectivitats i restauració que utilitzin aliments ecològics i de proximitat. Jordi Puig ens presenta aquest nou certificat, un segell amb una regulació molt exigent. · Pregunta: Quina és la distància que el certificat considera de proximitat? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Desgranem el llibre "Hort biològic"
  Escolta àudio

  Desgranem el llibre "Hort biològic"

  És un llibre que exposa amb detall i precisió totes les tasques necessàries per a la producció d'hortalisses i fruites i ens proposa l'observació de l'hort setmana a setmana, convidant-nos a percebre'l com un ecosistema d'organismes vius. Parlem amb els seus autors, Miquel Macias, naturalista i geògraf, i Jesús Vegas, pagès del Trull, i ens expliquen els objectius del llibre.
  · Pregunta: On s'ha gestat, aquest llibre?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  És un llibre que exposa amb detall i precisió totes les tasques necessàries per a la producció d'hortalisses i fruites i ens proposa l'observació de l'hort setmana a setmana, convidant-nos a percebre'l com un ecosistema d'organismes vius. Parlem amb els seus autors, Miquel Macias, naturalista i geògraf, i Jesús Vegas, pagès del Trull, i ens expliquen els objectius del llibre. · Pregunta: On s'ha gestat, aquest llibre? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El projecte Terra Pagesa, impulsat per Unió de Pagesos
  Escolta àudio

  El projecte Terra Pagesa, impulsat per Unió de Pagesos

  Terra Pagesa és una iniciativa que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya. Aposta pel circuit curt de comercialització. Carles Vicente, responsable d'Organització i de Comercialització Agroalimentària d'Unió de Pagesos, i el col·laborador Jordi Puig ens expliquen aquest projecte, la seva filosofia i els seus objectius.
  · Pregunta: A quina ciutat ha començat el projecte de Terra Pagesa?
  · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2018, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Terra Pagesa és una iniciativa que facilita i fomenta la comercialització i el consum de productes de proximitat i de temporada provinents de la petita i mitjana pagesia de Catalunya. Aposta pel circuit curt de comercialització. Carles Vicente, responsable d'Organització i de Comercialització Agroalimentària d'Unió de Pagesos, i el col·laborador Jordi Puig ens expliquen aquest projecte, la seva filosofia i els seus objectius. · Pregunta: A quina ciutat ha començat el projecte de Terra Pagesa? · Premi: Una ampolla de cava Brut Reserva 2018, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El bernat marbrejat, un insecte letal per als conreus
  Escolta àudio

  El bernat marbrejat, un insecte letal per als conreus

  El bernat marbrejat es va introduir accidentalment als EUA, on el primer insecte es va trobar el 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l'any 2007; a Alemanya, França i Itàlia, l'any 2012, i a casa nostra, el 2016. A Catalunya s'han detectat ja greus afectacions a diversos cultius, com ara els avellaners i, també, en diverses hortícoles. Sabrem molt més d'aquest insecte amb Jordi Puig.
  · Pregunta: D'on procedeix la plaga del bernat marbrejat?
  · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.
  Resposta: Natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i Corea

  El bernat marbrejat es va introduir accidentalment als EUA, on el primer insecte es va trobar el 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa l'any 2007; a Alemanya, França i Itàlia, l'any 2012, i a casa nostra, el 2016. A Catalunya s'han detectat ja greus afectacions a diversos cultius, com ara els avellaners i, també, en diverses hortícoles. Sabrem molt més d'aquest insecte amb Jordi Puig. · Pregunta: D'on procedeix la plaga del bernat marbrejat? · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població. Resposta: Natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i Corea

 • Un pagès ecològic amb retorn a la tracció animal, Turó d'en Rompons
  Escolta àudio

  Un pagès ecològic amb retorn a la tracció animal, Turó d'en Rompons

  Acció i revolució o destrucció i resignació? Pol Dunyó ho té ben clar. En Pol és pagès ecològic amb tracció animal, propietari del Turó d'en Rompons. Autor del llibre "Estripant la terra", en Pol bascula entre l'onirisme i realisme, entre la poesia i la protesta, entre el pensament filosòfic i la pragmatisme.
  · Pregunta: Quin sistema de força fa servir en Pol per gestionar la seva explotació?
  · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els oscar de l'alimentació gourmet. Aquest lot conté, torrons, mels, xocolates, vinagre, sabó de mel i una bossa de roba. Un bon tast de l'univers del dolç natural d'Alemany.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Acció i revolució o destrucció i resignació? Pol Dunyó ho té ben clar. En Pol és pagès ecològic amb tracció animal, propietari del Turó d'en Rompons. Autor del llibre "Estripant la terra", en Pol bascula entre l'onirisme i realisme, entre la poesia i la protesta, entre el pensament filosòfic i la pragmatisme. · Pregunta: Quin sistema de força fa servir en Pol per gestionar la seva explotació? · Premi: Lot de torrons i mel Alemany, l'empresa més guardonada als Premis Great Taste, els oscar de l'alimentació gourmet. Aquest lot conté, torrons, mels, xocolates, vinagre, sabó de mel i una bossa de roba. Un bon tast de l'univers del dolç natural d'Alemany. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Què és l'agroforestria? Noms nous i conceptes antics
  Escolta àudio

  Què és l'agroforestria? Noms nous i conceptes antics

  L'agroforestal es refereix als sistemes i tecnologies d'ús del sòl en què les espècies llenyoses perennes (arbres, arbustos, palmeres, etc.) s'utilitzen en el mateix sistema de gestió que els cultius agrícoles i/o la producció animal. De l'objectiu de la seva aplicació i dels resultats ens en parla Jordi Puig.
  · Pregunta: L'agroforestria combina arbres amb altres plantes i animals per produir aliments?
  · Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2016, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  L'agroforestal es refereix als sistemes i tecnologies d'ús del sòl en què les espècies llenyoses perennes (arbres, arbustos, palmeres, etc.) s'utilitzen en el mateix sistema de gestió que els cultius agrícoles i/o la producció animal. De l'objectiu de la seva aplicació i dels resultats ens en parla Jordi Puig. · Pregunta: L'agroforestria combina arbres amb altres plantes i animals per produir aliments? · Premi: Una ampolla de cava Barrica Gran Reserva 2016, 100% macabeu, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • El projecte ReWine, reutilitzar les ampolles de vi
  Escolta àudio

  El projecte ReWine, reutilitzar les ampolles de vi

  El projecte ReWine va realitzar una prova pilot d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya, que va durar 20 mesos. Carles Gasol, doctor en Ciències Ambientals, director de desenvolupament de negoci d'Inèdit, ens explica el resultat del projecte i el que suposa per al medi ambient la reutilització de les ampolles.
  · Pregunta: Quin percentatge de reducció d'emissions de carboni s'ha estimat que es pot aconseguir amb el retorn de les ampolles de vidre?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El projecte ReWine va realitzar una prova pilot d'un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d'ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya, que va durar 20 mesos. Carles Gasol, doctor en Ciències Ambientals, director de desenvolupament de negoci d'Inèdit, ens explica el resultat del projecte i el que suposa per al medi ambient la reutilització de les ampolles. · Pregunta: Quin percentatge de reducció d'emissions de carboni s'ha estimat que es pot aconseguir amb el retorn de les ampolles de vidre? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Les grans empreses agrícoles no estan deslligades de les bones pràctiques ambientals
  Escolta àudio

  Les grans empreses agrícoles no estan deslligades de les bones pràctiques ambientals

  Verdcamp Fruits es va constituir l'any 1989 a Cambrils, però els seus orígens es remunten al 1933. Al llarg dels anys, l'empresa ha anat transformant el sistema de producció i, actualment, prop de la meitat de la superfície de cultiu és ecològica. Veurem aquest salt a la producció ecològica amb Ernest Mas, responsable de camp de l'empresa Verdcamp, i sabrem quin és el futur de l'horticultura catalana davant del canvi climàtic.
  · Pregunta: A quina localitat se situa Verdcamp?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Verdcamp Fruits es va constituir l'any 1989 a Cambrils, però els seus orígens es remunten al 1933. Al llarg dels anys, l'empresa ha anat transformant el sistema de producció i, actualment, prop de la meitat de la superfície de cultiu és ecològica. Veurem aquest salt a la producció ecològica amb Ernest Mas, responsable de camp de l'empresa Verdcamp, i sabrem quin és el futur de l'horticultura catalana davant del canvi climàtic. · Pregunta: A quina localitat se situa Verdcamp? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Infraestructures i territori. Les dues cares de la moneda
  Escolta àudio

  Infraestructures i territori. Les dues cares de la moneda

  Des de fa anys, cada cop més s'està posant de manifest que cal repensar el model d'ocupació del territori i, en especial, de les infraestructures. Tant és així que, per posar-ne un exemple, en el període 1989-2020 s'ha perdut un 27,1% del conreu de secà. Avui, la crisi climàtica requereix un canvi radical en aquest sistema territorial i s'ha de plantejar un canvi de model. Mirem i descobrim aquestes dues cares de la moneda amb Jordi Puig i Jordi Sargatal.
  · Pregunta: Quina és la comarca amb més afectació de variants a petits pobles?
  · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Des de fa anys, cada cop més s'està posant de manifest que cal repensar el model d'ocupació del territori i, en especial, de les infraestructures. Tant és així que, per posar-ne un exemple, en el període 1989-2020 s'ha perdut un 27,1% del conreu de secà. Avui, la crisi climàtica requereix un canvi radical en aquest sistema territorial i s'ha de plantejar un canvi de model. Mirem i descobrim aquestes dues cares de la moneda amb Jordi Puig i Jordi Sargatal. · Pregunta: Quina és la comarca amb més afectació de variants a petits pobles? · Premi: Lot de 5 paquets de càpsules de cafè Novell residu zero, sense herbicides ni pesticides i procedent de cultiu ecològic. O bé 5 paquets de 250 grams de cafè en gra o 5 paquets de 250 grams de cafè molt, a triar pel guanyador. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Fundació Emys, la primera entitat de custòdia del territori de Catalunya
  Escolta àudio

  Fundació Emys, la primera entitat de custòdia del territori de Catalunya

  Què vol dir i de què es tracta la custòdia del territori? Jordi Puig i Ander Achotegui, ambientòleg i ecòleg, responsable de gestió agrària i forestal i director de Fundació Emys, ens mostra aquesta manera de gestionar boscos, muntanyes, zones humides i ens dona exemples del que significa i dels resultats que s'obtenen. Un benefici compartit.
  · Pregunta: Quants anys fa que la fundació Emys fa custòdia?
  · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  Què vol dir i de què es tracta la custòdia del territori? Jordi Puig i Ander Achotegui, ambientòleg i ecòleg, responsable de gestió agrària i forestal i director de Fundació Emys, ens mostra aquesta manera de gestionar boscos, muntanyes, zones humides i ens dona exemples del que significa i dels resultats que s'obtenen. Un benefici compartit. · Pregunta: Quants anys fa que la fundació Emys fa custòdia? · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Temps de sega
  Escolta àudio

  Temps de sega

  La sega dels cereals és un moment màgic del camp català. És el moment on es fa balanç de la temporada i es pot avaluar com ha anat l'any en molts sentits: climàticament, a nivell de varietats, de maneig i, en darrer terme, econòmic. Dades, història i curiositats amb Jordi Puig.
  · Pregunta: Quan comença la sega a l'interior i al sud de Catalunya?
  · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata

  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La sega dels cereals és un moment màgic del camp català. És el moment on es fa balanç de la temporada i es pot avaluar com ha anat l'any en molts sentits: climàticament, a nivell de varietats, de maneig i, en darrer terme, econòmic. Dades, història i curiositats amb Jordi Puig. · Pregunta: Quan comença la sega a l'interior i al sud de Catalunya? · Premi: Una ampolla de cava Ubac, ecològic, gentilesa d'Agustí Torelló i Mata >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • La duresa del context social de la pagesia amb ulls d'una dona
  Escolta àudio

  La duresa del context social de la pagesia amb ulls d'una dona

  La duresa del món rural de muntanya i la superació personal. La Teresa Torner és una de les dones que apareixen al llibre "Terra de dones pageses" de Laura Saula. En el capítol, ella combina una forta estima pel món rural amb una duresa extrema en un context social i climàtic molt desfavorable per a les dones.
  · Pregunta: A quina comarca viu la Teresa Torner?
  · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  La duresa del món rural de muntanya i la superació personal. La Teresa Torner és una de les dones que apareixen al llibre "Terra de dones pageses" de Laura Saula. En el capítol, ella combina una forta estima pel món rural amb una duresa extrema en un context social i climàtic molt desfavorable per a les dones. · Pregunta: A quina comarca viu la Teresa Torner? · Premi: Un lot gurmet de Torrons i Mels Alemany que conté 3 pots de 150 grams de mel gurmet, 1 pot Olimel crema untable, 4 pots de 50 g de mels clàssiques, 1 pot de còctel apícola i 1 cub d'ametlla xocolatada. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

 • Projecte TornaSòl. Recuperació de sòl a Collserola a partir de recursos locals
  Escolta àudio

  Projecte TornaSòl. Recuperació de sòl a Collserola a partir de recursos locals

  El Projecte TornaSòl té com a objectiu promoure l'ús del compost local per a la millora dels sòls agrícoles i adaptació al canvi climàtic. Un projecte dut a terme al Parc Natural de Collserola. Desgranem els objectius i desenvolupament del projecte amb Joan Romanyà, professor d'edafologia a la UB que treballa en les relacions sòl, microbi i planta.
  · Pregunta: On s'ha dut a terme el Projecte TornaSòl?
  · Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana, quefir i postres vegetals amb ametlla, préssec i maracujà.
  >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

  El Projecte TornaSòl té com a objectiu promoure l'ús del compost local per a la millora dels sòls agrícoles i adaptació al canvi climàtic. Un projecte dut a terme al Parc Natural de Collserola. Desgranem els objectius i desenvolupament del projecte amb Joan Romanyà, professor d'edafologia a la UB que treballa en les relacions sòl, microbi i planta. · Pregunta: On s'ha dut a terme el Projecte TornaSòl? · Premi: Lot de productes Pastoret amb iogurts ecològics de nabius, plàtan, coco i mango, iogurt grec, crema catalana, quefir i postres vegetals amb ametlla, préssec i maracujà. >>Envia la resposta a meteomauri@catradio.cat amb el teu nom, cognom i població.

Anar al contingut