TOTS ELS ÀUDIOS

 • Catalunya està en alerta per la grip aviària
  Escolta àudio

  Catalunya està en alerta per la grip aviària

  El sector està preocupat pels casos que s'hi han detectat. Agricultura ha activat tots els protocols de seguretat ramadera i ha remarcat que el virus no es transmet als humans. "El primer sector" ha visitat les granges afectades de les comarques de Girona i hem indagat una mica més sobre aquest brot de grip.

 • Nous cultius per a joves pagesos del Baix Camp
  Escolta àudio

  Nous cultius per a joves pagesos del Baix Camp

  Prades, al Baix Camp, busca diversitats de conreu per recuperar la pagesia i oferir alternatives econòmiques als veïns. Situat a gairebé 1.000 metres d'altitud i amb menys de 600 habitants, el poble vol oferir garanties de subsistència econòmica més enllà del turisme d'estiu. El cultiu de llúpol, bàsic per fer cervesa, i la poma de muntanya són algunes d'aquestes alternatives, sobretot per als joves pagesos.

 • Repàs de l'evolució de la dona pagesa en els últims 30 anys amb l'Associació Femenina del Medi Rural
  Escolta àudio

  Repàs de l'evolució de la dona pagesa en els últims 30 anys amb l'Associació Femenina del Medi Rural

  El paper de la dona pagesa ha canviat molt en els últims 30 anys. Ha passat de ser invisible a tenir els mateixos drets que els homes. Fem un repàs d'aquesta evolució amb l'Associació Femenina del Medi Rural. A la secció de "La veu del camp" parlem d'una menjadora de pinso eficient per a granges de vedells.

 • Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers
  Escolta àudio

  Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers

  Una empresa del Pallars Sobirà ha recuperat l'antic ofici dels traginers. Són dos socis que, amb rucs i cavalls, fan feines agrícoles i de transport exclusivament amb tracció animal. Defensen que, en ple segle XXI, aquest ofici pràcticament extingit té futur, sobretot en zones de muntanya. La veu del camp és per a la denominació d'origen les Garrigues, que reivindica que s'acabin les obres del canal Segarra-Garrigues per assegurar les collites.

 • El primer sector (30/1/2017)
  Escolta àudio

  El primer sector (30/1/2017)

  Un projecte interfronterer vol evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, una raça autòctona de la zona de la qual es vol posar en valor la carn i, alhora, protegir les pastures. La proposta té el suport de tècnics, ramaders i polítics de les dues bandes de la frontera.

 • Els productes de proximitat han de superar reptes com la logística i la comercialització
  Escolta àudio

  Els productes de proximitat han de superar reptes com la logística i la comercialització

  Els productes de proximitat han de superar reptes com la logística i la comercialització. És el que s'ha constatat en el I Fòrum de Comercialització de Productes Locals de Tarragona i les Terres de l'Ebre, que s'ha fet a Cambrils, impulsat pel Departament d'Agricultura, i que és el primer d'una sèrie de fòrums previstos a Catalunya.

 • Osona té el primer escorxador de xais de proximitat
  Escolta àudio

  Osona té el primer escorxador de xais de proximitat

  Aquest mes de gener entra en funcionament el primer escorxador de proximitat de Catalunya. Es tracta d'un espai de matança amb capacitat per a 5 xais alhora i que es troba en una explotació ramadera de Prats de Lluçanès, a la comarca d'Osona. D'aquesta manera, des de l'explotació tancaran tot el cercle que comença amb el naixement dels xais o cabrits i que acaba amb la venda de la carn a la botiga.

 • Com van les obres al canal Segarra-Garrigues?
  Escolta àudio

  Com van les obres al canal Segarra-Garrigues?

  L'aigua del canal Segarra-Garrigues ha començat a canviar la fesomia d'alguns punts de la plana de Lleida. Ara bé, ho fa molt més a poc a poc del que s'esperava. Avui ens fixem en dos propietaris que canviaran el secà pel regadiu d'aquí uns mesos. I ho faran a la Noguera, una de les zones on més està costant que l'aigua del canal arribi a les finques.

 • El canvi climàtic escurça la vida a les pomeres
  Escolta àudio

  El canvi climàtic escurça la vida a les pomeres

  Avui parlem de la vida de les pomeres. El canvi climàtic els ha escurçat 5 anys la vida i ara cal adaptar-se a això. Com? Doncs s'han de protegir de les altes temperatures amb xarxes i seleccionar varietats amb més coloració.

 • Els joves pagesos, engrescats de nou per les noves tecnologies
  Escolta àudio

  Els joves pagesos, engrescats de nou per les noves tecnologies

  Les noves tecnologies fan més atractiu als joves el món agrari i ajuden que s'hi tornin a interessar. Avui descobrirem uns sensors ambientals que ajuden el pagès a prendre decisions per millorar la rendibilitat de les finques pel que fa al consum d'aigua i fertilitzants. Ara està de moda la fertirrigació.

 • L'espàrrec blanc de Gavà, en crisi
  Escolta àudio

  L'espàrrec blanc de Gavà, en crisi

  Els productors d'espàrrecs blancs de Gavà estan abandonant aquest cultiu i l'estan substituint per altres productes com els calçots. Això es deu a les dificultats per tirar-lo endavant, a la pèrdua de prestigi al mercat i a la falta de demanda d'un producte icònic per aquesta població del Baix Llobregat. A més, ara volen fer proves amb varietats d'espàrrecs holandesos que són més resistents a les malalties. "La veu del camp" és per a la cria ecològica de vedells de la raça llemosina que fan a la Vall d'en Bas, a la Garrotxa.

 • "El primer sector" visita una granja de porcs
  Escolta àudio

  "El primer sector" visita una granja de porcs

  Anem al súper o a la carnisseria i comprem una safata de llom. És fàcil, però abans hi ha molta feina prèvia. Aquesta setmana hem entrat en una granja de porcs, on hi ha mares reproductores i garrins. Hem volgut saber com viuen, com se'ls cuida i com s'hi apliquen els avenços tecnològics. "La veu del primer sector" és per al grup PONS, productor d'oli i vi a les Garrigues, guardonat amb el premi PIMEC Catalunya per la seva tradició i internacionalització.

 • L'ofici de pastor, a internet
  Escolta àudio

  L'ofici de pastor, a internet

  Els pastors i pastores catalans reivindiquen i visualitzen la seva professió a través d'internet. Han creat el web pasturem.cat, on mostren la seva activitat i la importància del seu treball. A la veu del Camp parlem de l'empresa Agroxarxa, que assessora les explotacions agràries.

 • El Priorat preserva l'agricultura amb un banc de terres
  Escolta àudio

  El Priorat preserva l'agricultura amb un banc de terres

  El Priorat i el Parc Natural de la Serra de Montsant volen preservar el paisatge històric de la zona. Una de les accions que es proposen és impulsar un banc de terres que serveixi per recuperar el model agrari tradicional i lluitar contra la despoblació i l'abandonament dels conreus. I a la secció "La veu del camp" sentirem l'Associació Leader Ponent, que ha llançat la campanya "Aquí vins catalans" amb l'objectiu de promoure vins catalans als restaurants del país.

 • Observar el sector agroalimentari
  Escolta àudio

  Observar el sector agroalimentari

  Neix l'Observatori d'Economia Agroalimentària, una iniciativa del Col·legi d'Economistes de Catalunya. Es tracta d'un blog per compartir informació adreçada a pagesos, empresaris, economistes i tot tipus de professionals del sector agroalimentari. Hi ha articles d'opinió, entrevistes a experts, estudis i estadístiques.

Anar al contingut