Solitud
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Subtítols en: català / castellano (traducción automática) / English (automatic translation)
Programa especial de Quatre Gats gravat durant un torn de guàrdia en una UCI Covid de l'Hospital Clínic de Barcelona. Vivim les 12 hores intenses d'un torn de guàrdia de nit, i Ricard Ustrell conversa amb infermeres, metges, auxiliars d'infermeria... i tot el personal que treballa incansablement per tenir cura dels pacients amb coronavirus. En aquest Quatre Gats, gravat íntegrament en una nit, copsem el cansament del personal, la falta de treballadors, les noves mesures preses fruit de l'experiència de la primera onada i també la humanitat que es copsa als passadissos de la UCI. Entrar en profunditat a la realitat de les UCIs, al pic de la segona onada, ens permet veure en primera persona les conseqüències sanitàries d'allò que passa fora de l'hospital.
Aquest nou episodi de "Quatre gats" se centra a conèixer la part més personal dels esdeveniments que han marcat la política catalana des del punt de vista del president d'Òmnium Cultural, en una entrevista en profunditat en què Cuixart i Ustrell abordaran diversos aspectes de l'actualitat política. Cuixart, des d'una sala de la presó de Lledoners, reviurà els fets des del 20 de setembre del 2017, a dalt del cotxe de la Guàrdia Civil, fins al confinament actual, en què s'està 23 hores a la cel·la. En aquest capítol també hi intervenen les germanes del Jordi, Neus i Esther Cuixart; la seva parella, Txell Bonet; els advocats que van acompanyar-lo al judici, Benet Salellas i Marina Roig; l'autora del llibre "Tres dies a la presó", Gemma Nierga; l'expresident de la Generalitat José Montilla; el director i treballador de l'empresa de Jordi Cuixart, i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. Un nou episodi de "Quatre gats" que aprofundeix en el pensament i les arrels de Jordi Cuixart, els motius que el van dur a proclamar "ho tornarem a fer" i la seva visió de la Catalunya del futur. "Quatre gats" és un format televisiu de 50 minuts, dirigit i presentat per Ricard Ustrell, que combina l'entrevista i el reportatge, en què el periodista s'endinsa en la trajectòria i pensament d'un personatge o en una temàtica social d'interès general. És una producció de TV3 amb la col·laboració de La Manchester.
Entrevistem en profunditat l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Amb ell parlarem dels anys de la seva gestió com a president. De la crisi econòmica, de la reforma de l'Estatut, dels avanços en drets socials¿ però també de l'actualitat política catalana, espanyola i internacional. Complementen el programa excol·laboradors del seu govern, antics membres del PSC com Montserrat Tura i Joaquim Nadal, l'exvicepresident de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Roviera, l'economista Miren Extezarreta i el professor d'universitat de Zapatero, José Manuel Otero. Amb entrevistes complementàries a: · Joaquim Nadal i Montserrat Tura, expolítics socialistes · Josep-Lluís Carod-Rovira, expresident d'ERC · Miren Etxezarreta, economista · Nieves Goikoetxea i Angélica Rubio, periodistes · José Manuel Otero, professor d'universitat de Zapatero
L'onada feminista entra poc a poc a la política. Cada vegada hi ha més dones amb altes responsabilitats però encara acostumen a ser les números dos, les vicepresidentes. En aquest capítol coneixem tres dones que estan o han estat a la primera línia política, cada una amb condicions i moments diferents. A través d'elles aprofundirem en les condicions que es troben les dones per accedir a càrrecs polítics i com desenvolupen la seva tasca allà. Ho fem amb Manuela Carmena, exalcaldessa de Madrid; Uxue Barkos, expresidenta de Navarra i Teresa Rodríguez, líder de Podemos a Andalusia. També ens traslladem al Parlament Europeu per observar la realitat d'aquesta institució des del punt de vista femení. En parlarem amb Griselda Pastor, corresponsal a Brussel·les.
Els darrers anys el futbol femení ha anat guanyant seguidors i rellevància mediàtica, acompanyat d'un augment de la consciència feminista de la ciutadania. Tot i això, les condicions materials disten molt del futbol masculí. Encara hi ha molt camp per recórrer. En aquest capítol coneixarem la pilota d'or i jugadora de l'Olympique de Lió, Ada Hegerberg, i la jugadora del Barça Jennifer Hermoso. I parlarem de les condicions laborals i econòmiques de les jugadores amb l'advocada Mar Mas, que va acompanyar la vaga de jugadores. A més també fixarem la mirada en l'esport de base i en les noves jugadores joves que despunten. I abordarem la responsabilitat dels mitjans de comunicació amb els periodistes David Menayo i Natàlia Arroyo.
L'any 2016, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, i la guerrilla de les FARC van arribar a un acord de pau. Després de dècades de lluita armada, la principal organització armada i el govern que l'havia combatut van signar una pau que no arriba del tot. Ens endinsem en un procés llarg i complex amb els seus principals protagonistes. Juan Manuel Santos, expresident de Colòmbia i premi Nobel de la Pau, polítics i exguerrillers de les FARC, un representant polític del govern actual, víctimes del conflicte i la població colombiana que pateix encara la violència a la ciutat i al camp. També coneixerem la implicació catalana en l'acord de pau de la mà de Vicenç Fisas, doctor en estudis sobre la pau i un dels artífexs de l'acord a Colòmbia.
Per primera vegada, Artur Mas i Ada Colau debaten cara a cara en un programa de televisió. L'expresident de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona van viure de primera mà la gestió política de la crisi econòmica, cada un des de posicionaments contraposats. També viatgem a Islàndia, que va ser un país referent en l'abordatge de la crisi econòmica iniciada l'any 2008, i en parlem amb l'expresident Ólafur Ragnar Grímsson.
En aquest episodi especial de "Quatre gats", Ricard Ustrell conversa amb Evo Morales, el governant de l'Amèrica Llatina que feia més temps que era en el poder. El 12 de novembre, després que fos acusat de frau electoral i perdés el suport de la policia i l'exèrcit, va haver de fugir precipitadament del seu país. El programa ha viatjat a Bolívia i Mèxic, el país on s'ha exiliat el mandatari socialista, per abordar la crisi que viu Bolívia al cap de tretze anys de la proclamació del primer president indígena de l'Amèrica Llatina. En aquesta conversa amb Ricard Ustrell, Evo Morales reflexiona sobre la sobirania, les ingerències estrangeres, el futur de l'Amèrica Llatina i el del seu país. "Quatre gats" és una entrevista en profunditat que repassa la trajectòria professional i personal dels protagonistes de cada programa, en una conversa propera, contundent i directa, a la manera que caracteritza el periodista de Sabadell Ricard Ustrell.
El 3 d'abril del 2019, Carme Diaby es va trobar amb l'escriptora Bel Olid i la cantant Lídia Pujol. Totes tres han estat víctimes d'abusos sexuals infantils en l'àmbit domèstic. En aquest epíleg del "Quatre gats" us mostrem una conversa-berenar de tres lluites que, amb diferències, es reconeixen i s'acompanyen en la voluntat de posar el focus en els abusos infantils i d'acabar amb aquesta pràctica.
"Quatre gats" destapa en aquest capítol un cas d'abusos sexuals infantils. Parlem de Carme Diaby, una jove d'origen senegalès que durant la infantesa va ser víctima d'agressions sexuals continuades en l'àmbit familiar. La Carme, després d'anys de silenci i d'un procés psicològic reparador, ha reconvertit el dolor en llum i lluita. Al llarg del programa, hi intervindran els seus pares, la primera persona amb qui en va parlar, la seva psicòloga, l'advocada, una antiga mestra i un inspector dels Mossos d'Esquadra. Traiem a la llum una història que barreja patiment, poder, diversitat cultural i religiosa, justícia... però, sobretot, força i coratge de qui s'erigeix com una lluitadora feminista pels drets dels infants.
"Quatre gats" viatja de nou i aquesta vegada se'n va a la capital de Grècia, Atenes, per conversar amb Iannis Varufakis. L'exministre d'Economia que va plantar cara a la Unió Europea i a l'euro reflexionarà sobre l'austeritat i la sobirania en un món cada cop més global, i també plantejarà quines condicions posaria a una possible independència de Catalunya. Varufakis es presenta a les eleccions europees amb la marca DEM25. A més de Varufakis, en el programa també hi intervindrà l'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell, des d'un hospital públic, la periodista grega Corina Vasilopolou i l'exdiputat de la CUP Josep Manuel Busqueta. Amb tots ells el programa connectarà dues realitats d'austeritats, Catalunya i Grècia.
80 anys després del final de la Guerra Civil Espanyola, el "Quatre Gats" recull tres històries de memòria i ferides, de dictadures i retrobaments. Amb tres supervivents de tres conflictes que d'alguna manera han marcat la història del nostre país i del món. Coneixerem Roser Guinau, veïna de la Torre de l'Espanyol, que des de fa anys busca el seu pare, mort a la Batalla de l'Ebre. Ens hi acompanyarà l'actriu Montserrat Carulla, que també va viure de prop la guerra i el seu pare va passar una llarga temporada al camp d'Argelers. A París descobrirem la història de Francine Christophe, supervivent del camp de concentració de Bergen-Belsen, on juntament amb la seva mare van ajudar al naixement d'un nadó que ha retrobat al cap dels anys. I, per acabar, entrarem a la presó Model amb la presidenta de les Àvies de la Plaza de Mayo, Estela de Carlotto. Ella ha retrobat el seu net, robat després de l'assassinat de la seva filla. Gerardo Pisarello ens ajudarà a completar el relat de la dictadura argentina, explicant per primera vegada com van matar el seu pare. També serem al Valle de los Caídos amb l'actor i cantant Pablo Carbonell, on dies abans que Franco sigui exhumat de la seva tomba reflexionarem com l'estat espanyol ha tancat o maltancat les ferides. Recorrem tres històries personals que es tornen col·lectives, tres països, tres ferides.
Viatgem fins a Tucson, Arizona, per conversar amb Noam Chomsky. És un dels pensadors més influents del món i s'ha implicat amb campanyes com "Let catalans vote". La defensa de Jordi Cuixart va demanar que comparegués com a testimoni al judici del procés, però la sala no el va admetre. Dels Estats Units cap a Catalunya, entrarem a Lledoners amb les filles de Jordi Turull i Joaquim Forn. Amb elles passejarem per la presó on els seus pares han passat els últims mesos.
Després de quatre setmanes de judici del procés, "Quatre gats" ha convidat el periodista Iñaki Gabilondo. Amb ell, Ricard Ustrell ha parlat de quins fets creu que s'han demostrat, quines conseqüències polítiques poden derivar-se de la sentència o de com tracta el periodisme les declaracions al Tribunal Suprem.
Els protagonistes d'aquest capítol seran Arnaldo Otegi i Baltasar Garzón. Dues mirades antagòniques que veuen el judici amb preocupacions diferents. Tots dos han jugat un paper en el procés català, en una segona línia, però coneixen fils i moviments que hi ha hagut més enllà del Palau de la Generalitat. Des del País Basc amb Arnaldo Otegi i des del castell de Montjuïc amb Baltasar Garzón, parlarem de justícia, democràcia i autodeterminació.
Irene Montero, diputada i portaveu de Podem, és la protagonista del "Quatre gats". Des del seu despatx i des de l'hemicicle del Congrés, el programa repassa, tant del judici com de les pròximes eleccions espanyoles. Diàleg, plurinacionalitat i presos polítics són alguns dels conceptes clau que centren les respostes de la diputada. Al programa també hi intervé l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo. Amb ell, es fa memòria dels dies de setembre i octubre del 2017, que centren el judici del procés. Margallo, que té una bona relació amb Oriol Junqueras, explica com es va viure des del govern espanyol i les visions diferents que hi havia entre ministres.
Des d'una mirada externa, amb distància i perspectiva, el periodista de Sabadell reflexionarà amb personalitats destacades sobre el judici del procés. Marta Rovira és exiliada i secretària general d'ERC. Marta Pascal és senadora del PDeCAT designada pel Parlament. Les dues han aparegut poc aquest últim any.
Ricard Ustrell viatja a la Casa de la República per entrevistar Carles Puigdemont just un any després d'haver-li fet la primera entrevist televisiva un cop establert a Bèlgica. Durant tres hores llargues de conversa, Puigdemont analitza els dies clau de la tardor passada i contesta les declaracions que han sortit les últimes setmanes sobre la manera com es va prendre la decisió de marxar a l'exili. L'actual president del Consell de la República també ens explica com és el seu dia a dia a Brussel·les i quines són les iniciatives que porta a terme per internacionalitzar la causa independentista. L'auge de Vox, la vaga de fam dels presos polítics i les vagues de metges i professors són alguns dels temes d'actualitat que es tracten a la conversa a Waterloo. Finalment, l'expresident fa una valoració personal de tot el que li ha suposat ser una de les figures clau de l'independentisme dels últims anys.