Anar a la navegació principalAnar al contingut
Retorn al niu

Retorn al niu

Durada: 50 min
08/02/2023
Documental sonor realitzat per Laura Romero Valldecabres durant la primavera de 2022 amb enregistraments de paisatges i cants d'ocells a la comarca valenciana de la Vall d'Albaida (Aielo de Malferit, l'Olleria). 

La peça combina la presència dels cants dels ocells amb les oralitats de veïns de la zona en relació amb la seva lluita per la preservació del paratge natural. Conceptes com el ritme, la melodia, l'harmonia, la textura i el silenci s'entremesclen per a valorar fins a quin punt l'activitat de l'ésser humà (l'antropofonia o altres fonts vibracionals no audibles) afecta els entorns naturals.

"Retorn al niu" reflexiona sobre l'actual conflicte de la instal·lació massiva de macroplantes fotovoltaiques a les regions valencianes, on en aquests moments s'estan gestionant al voltant de 300 projectes en zones rurals. L'audiodocumental homenatja a més el pacient i apassionat ofici de l'ornitologia i l'enregistrament de camp: normalment escoltem els cants dels ocells però no arribem a veure'ls o distingir-los, i això és en si l'escolta acusmàtica de cada dia. Una invitació per a detenir-se en l'escolta i tornar al niu ancestral: "El murmuri de cada fulla i de cada criatura ens implora que cuidem el món viu que ens envolta; un món que, de fet, pot ser que continga secrets d'amor per tot el que existeix, en particular per la nostra humanitat. Aquesta música divina s'està atenuant a un ritme accelerat. S'acosta l'hora en la qual haurem de declarar com a testimonis quan els esperits de les criatures tornen per a la cacera final." (Bernard Krause).

Àudios