08/06/2016
Subtítols en: català
Subtítols en: català
El documental Baula ens mostra els cincs Premis Nacionals de Cultura 2022, a través de les connexions que s'estableixen entre la seva obra i accions: des del moment de la creació íntima fins a la trobada final amb el públic. El documental presenta Jordi Casanovas, Rosa Fabregat, Núria Guiu, el festival de cançons de tradició oral Càntut i el PEN Català a través de la seva trajectòria respectiva. L'eix s'estructura a partir de baules, dels enllaços amb persones, llocs i fets que els fan singulars i valuosos. I és que qualsevol obra o manifestació artística i també qualsevol acció en pro del bé col·lectiu ha traçat aquest camí, singular i únic, que també parla de nosaltres com a peces que formen part d'un tot. Som una suma d'experiències i de relacions. Som comunitat. Som baules que fem cultura.
"Solstici", té com a protagonistes el cinc guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2021 que atorga el CoNCA: Narcís Comadira, Maria Contreras Coll, Maria Carme Dalmau, el Festival de Cultures del Pirineu Dansàneu i Mónica Rikic.
A diferència d'altres edicions, el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura 2020 s'ha vist condicionat per les restriccions de les mesures sanitàries per lluitar contra el Corona virus. És per això que el CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) ha fet el lliurament a través d'un programa conduït per Laia Ferrer que va personalment als indrets on es troben Tricicle, Maria del Mar Bonet, Xamfrà, Carla Simon i el CAN de Farrera per a lliurar-los el guardó.
L'acte de lliurament dels premis, dirigit per Anna Rosa Cisquella i produït per Dagoll Dagom, el condueix l'actor Pep Cruz, i compta amb les actuacions del pratenc Alfred Garcia, les Impuxibles, Roberto G. Alonso i Carme Canela.
Retransmissió del lliurament dels Premis Nacionals de Cultura que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, des del teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet. El jurat dels premis ha decidit atorgar en aquest acte 10 premis, el màxim que permet el marc legal. Els guardonats d'aquest any seran: Amical Wikimedia; Mireia Barrera, directora del Cor Madrigal de Barcelona; la cobla La Principal de la Bisbal; el doctor Joan Massagué, director del prestigiós Sloan Kettering Institute de Nova York; el coreògraf Roberto Olivan, impulsor del Festival Deltebre Dansa; l'escriptor Vicenç Pagès Jordà; la pallassa Pepa Plana; el festival internacional de música avançada Sónar; el Dalí Museum of Sant Petersburg de Florida (EUA), i l'editor de Quaderns Crema, Jaume Vallcorba Plana. En aquest acte també es recordaran algunes de les personalitats més destacades del món cultural que el 2014 haurien fet 100 anys. Es farà un homenatge al poeta Joan Vinyoli, així com un emotiu record als 50 anys de la primera edició del llibre "Els altres catalans" de l'escriptor Paco Candel, i una dedicatòria als personatges de la cultura que ens han deixat l'últim any.
Mendoza, Monsó, Bonnín i Ramoneda recullen els Premis Nacionals de Cultura. A més d'ells, han rebut aquesta distinció, dotada amb 15.000 euros, el director de l'ESCAC, Josep Maixenchs, el pianista Agustí Fernández, l'escultor Francesc Torres Monsó, l'oceanògrafa Josefina Castellví, la creadora de joies Elsa Peretti i el Centre de Lectura de Reus. En la cerimònia, Mas ha elogiat el paper que la cultura ha tingut en el caràcter "pacífic i integrador" de Catalunya.
Televisió de Catalunya ofereix un programa especial que recull els perfils dels 16 guardonats amb el Premi Nacional de Cultura 2011, el màxim reconeixement institucional a la cultura atorgat, des del 2009, pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts. La peça dóna a conèixer els creadors guardonats en les diverses categories així com la seva obra, al mateix temps que ens ofereix un dibuix del que representa per a tots ells el fet cultural.