LA INSOSTENIBLE DEPENDÈNCIA DEL PETROLI
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Quins impactes en la salut podem preveure per l'escalfament global? Entre els previsibles hi ha els derivats de les onades de calor, les inundacions, les sequeres, la radiació ultraviolada, les ventades, les allaus, disminució de la producció d'aliments, els problemes d'accés a l'aigua, els cultius menys nutritius, la facilitat per a la disseminació de malalties tropicals (Zika, malària, dengue)... El que s'acosta és molt complex i de gran magnitud, i l'única manera d'afrontar-ho és cooperant de forma multidisciplinària, amb una visió a dècades vista. Ens aproximem a aquest tema amb Josep M. Antó Boqué, director científic de l'Institut de Salut Global de Barcelona ¿ ISGlobal.
Les ciutats més avançades han pres mesures, des de fa anys, per reduir la contaminació atmosfèrica, que provoca quinze o vint vegades més morts que els accidents de trànsit. Mesures que són efectives quan són contundents, com les que han aplicat centenars de ciutats europees i nord-americanes. Amb la participació de: J. Sunyer, d'ISGlobal; X. Querol, d'IDAEA-CSIC; M. Anxo Fernández Lores, alcalde de Pontevedra; i la Plataforma per la Qualitat de l'Aire, d'entre altres.
El trànsit provoca més morts per contaminació atmosfèrica que per accidents, quinze o vint vegades més. A l'Àrea Metropolitana de Barcelona, 3.500 morts a l'any. Una contaminació atmosfèrica que, a més, força l'escalfament global. Ens aproximem al tema amb dos especialistes de prestigi internacional: Jordi Sunyer, cap del programa de Salut Infantil d'ISGlobal; i Xavier Querol, investigador de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua-CSIC.
joves voluntaris de diferents països viatgen a zones en conflicte i acompanyen presencialment víctimes i defensors de drets humans. Els protegeixen físicament, fan d'observadors i alerten de les vulneracions dels drets humans.
En un sector amb grans beneficis econòmics com el turisme, les netejadores d'hotel pateixen precarietat laboral. Però han dit "prou": volen una professió digna. Per això fan pressió política, fan accions de protesta de tot tipus i s'ajuden mútuament a través de les xarxes socials.
Pep Canadell és director executiu del Global Carbon Project, el consorci científic mundial on uneixen esforços les grans institucions, com la NASA, per estudiar l'impacte de l'activitat humana en el cicle del carboni.
Fa dècades que la comunitat científica alerta que urgeix abandonar els combustibles fòssils. Cal un pla de transicio energètica, econòmica i social, que integri els humans en els cicles naturals del planeta.
El desequilibri climàtic creixent força a abandonar ràpidament els combustibles fòssils. Una transició difícil, en què treballen empreses i científics. Cal estalvi, energies renovables i un model de menys potència energètica.
El món gasta en armament i guerres prop d'1,7 bilions de dòlars. ONGs i moviments pacifistes d'arreu del món reclamen als governs que destinin aquests diners a construir la pau, erradicar la pobresa i lluitar contra el canvi climàtic.
La gent gran ja són el 17% de la població a Catalunya. Diverses campanyes promogudes per entitats i institucions lluiten per prevenir-ne els maltractaments i contra els estereotips negatius que sovint acompanyen la vellesa.