La crisi com a oportunitat
Subtítols en: català
Subtítols en: català
"Què és la felicitat?" és una pregunta que té tantes respostes com persones hi ha al món. A "Bricolatge emocional" en plantejarem algunes, però, al marge de definicions, en el que tothom coincideix és que hi ha una sèrie d'elements que segur que ens impediran ser feliços. No podrem ser feliços si tenim por, si anem estressats, si no sabem controlar la nostra ira, si no tenim amics, si la nostra autoestima és molt baixa, si no sabem dir que no quan és que no...
Enfadar-nos és un fet natural, però són pocs els que assumeixen que senten ira. Un sentiment desagradable per als altres però igual de desagradable per a un mateix. Els episodis d'ira no ens deixen ser feliços i no sempre som capaços de controlar-los. Els experts del Bricolatge emocional ofereixen com a possible solució el tradicional "comptar fins a 10 abans de parlar" quan ens enfadem, però van una mica més enllà. Coneixerem les claus que hauríem de tenir presents per estalviar-nos mals moments per culpa de l'ira.
Com podríem aconseguir més diners? Aquesta és la gran pregunta que es fa molta gent. Però l'error no és que no hi hagi resposta; l'error és en la pregunta mateix. Es poden aconseguir més diners sempre que aquest no sigui l'objectiu. Aconseguirem més diners el dia que siguem capaços de fer allò que realment volem, de fer-ho amb il·lusió i ganes, i el dia que aconseguim donar valor a la nostra feina i al nostre esforç. Després, diuen els especialistes, els diners vindran sols. I demostrarem que això és possible amb l'exemple de dues persones que a través de la creativitat i l'esforç han aconseguit fer allò que volien i han guanyat diners.
L'estrès és necessari o és un problema? La resposta no pot ser general, sinó que depèn de cada cas, i el millor de tot és que en la majoria dels casos podem escollir quina ens agrada més. A través del "Bricolatge emocional" aprendrem a distingir entre l'estrès positiu i el negatiu, i descobrirem que controlar l'estrès és una qüestió de voluntat i que la gran arma és la bona gestió del temps.
El sexe està a l'ordre del dia; el trobem per tot arreu: al carrer, al diari, a la televisió... Però la imatge que es dóna d'allò que és la sexualitat no sempre es correspon amb la realitat. És per això que dediquem un capítol del "Bricolatge emocional" al sexe intel·ligent, aquell en què la passió i els instints manen però en el qual hi ha un component racional que ens ajudarà a gestionar-lo millor.
La timidesa forma part del procés de creixement de qualsevol persona. És la prudència envers els altres que ens ajuda a crear la nostra personalitat quan som infants. Però quan no som capaços de superar aquesta timidesa, fins al punt que ens altera la nostra vida diària, és el moment de posar fil a l'agulla. Cultivar l'empatia, i l'autoestima són algunes de les pautes per fer-ho que trobarem en aquest capítol del "Bricolatge emocional".
Tots tenim por. Por de coses concretes o pors més aviat existencials: por del futur, por dels canvis, por del ridícul... Totes aquestes pors es poden superar i no és excessivament complicat aconseguir-ho. Ho aprendrem a "Bricolatge emocional" amb l'ajut d'especialistes que ens explicaran com ens hem d'enfrontar a allò que temem, ja que aquesta és la solució: mirar la por de cara. Dos testimonis que han superat pors molt concretes i a la vegada molt habituals, la por de volar i la por de parlar en públic, ens descobriran els seus secrets.
La mort és de les poques certeses de la vida, i tots hi arribarem. Això ho sap tothom però són molt pocs els que ho tenen en compte, i en general aquest fet inevitable ens fa més por que altra cosa. En aquest capítol del Bricolatge emocional parlarem de la mort sense embuts ni eufemismes, amb gent que hi està molt en contacte des de diferents vessants. Fins i tot coneixerem el testimoni de la Núria Echeverría, que des dels 15 anys i com a conseqüència d'una malaltia congènita sap que es pot morir en qualsevol moment, i sempre ho té tot a punt, per si de cas.
Dir no és difícil, però és possible. Per què ens costa tant? És possible aprendre a dir que no sense resultar ofensius? Sociòlegs i psicòlegs donaran resposta a aquestes qüestions i detallaran les pautes que cal tenir en compte per poder expressar les nostres voluntats i opinions en llibertat. Dir no és en definitiva això i no sempre és fàcil. El testimoni de Quim Monzó il·lustrarà aquest capítol del Bricolatge emocional i ens explicarà quines són les eines que utilitza per dir que no.
Existeix la parella ideal? Els experts asseguren que no, però que val la pena intentar buscar algú que s'hi aproximi. La qüestió radica a saber què és el que hem de buscar i com ho hem de fer. És millor que sigui algú que s'assembli a nosaltres, o que sigui radicalment diferent?
La bona sort no és que ens toqui la loteria; això és atzar, i l'atzar no el podem controlar. És per això que, en aquest capítol del "Bricolatge emocional", treballarem aquest nou concepte, que, en definitiva, fa referència a la voluntat i l'esforç personal que contribueixen a assolir objectius determinats. Els especialistes ens donaran eines per aconseguir les nostres fites.