T2xC8 - "L'economia de l'absurd"
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Julio Biosca, restaurador i alcalde de Fontanars dels Alforins (Vall d'Albaida, País Valencià), ha explicat com va renunciar a una estrella Michelin i com va decidir comprometre's amb la política local del seu poble.
Retrats es desplaça al monestir de Sant Pau del Camp (Barcelona) per a conversar amb l'historiador Borja de Riquer. De Riquer, que és catedràtic emèrit d'Història Contemporània analitzarà el moment actual de l'anomenat "Procés" català i comentarà el seu proper llibre: "Anar de debó, els catalans i Espanya".
"Retrats" es desplaça a l'Espai Freixas de l'Hospitalet de Llobregat per conversar sobre la cuina amb Jaume Arnau i Pepe Sánchez-Girón, uns crítics gastronòmics ben diferents: no són crítics professionals, ni restauradors, ni cuiners. Són, simplement, grans amants del bon menjar.
"Retrats" es desplaça al delta del Llobregat per conversar amb tres pares que han decidit no escolaritzar els seus fills i educar-los a casa. Aquesta opció, també coneguda com a "homeschooling", és una pràctica legal als Estats Units i a Europa, excepte a Espanya, Suècia, Grècia i Alemanya. Jaume Barberà també parlarà amb alguns fills dels convidats, que explicaran com viuen o han viscut aquesta experiència educativa.
Jaume Barberà conversa amb la científica i escriptora Sònia Fernández-Vidal sobre les recentment descobertes ones gravitatòries, que Einstein va preveure fa 100 anys, els misteris del nostre Sistema Solar i de l'Univers o sobre la realitat actual i el futur de la ciència. També es plantejaran preguntes al voltant de si existeixen els universos paral·lels, si podem saber què hi havia abans del Big Bang, què passaria si no existís la Lluna o si desaparegués el Sol.
Jaume Barberà conversa amb Joan Antoni Melé, exbanquer, conferenciant i promotor de la banca ètica i l'empresa sostenible, a l'edifici Media-TIC de Barcelona, en el districte del 22@. Després de més de 30 anys treballant a una caixa d'estalvis, Melé va formar part de l'equip que va desenvolupar Triodos Bank i és autor de diverses obres sobre diners i consciència. El seu darrer llibre, "l'economia explicada als joves", neix de la necessitat d'adreçar-se a les futures generacions perquè estiguin familiaritzades amb la ciència econòmica, però sense descuidar la seva formació humanística i, sobretot, amb valors.
Jaume Barberà aborda la qüestió "Renda bàsica universal: sí o no?" amb dues personalitats que oferiran visions contraposades sobre si és possible, o no, atorgar i finançar una Renda Bàsica Universal, que és una assignació monetària incondicionada a tota la població, independentment de la seva situació personal, laboral o social. Són Daniel Raventós, doctor en Ciències Econòmiques, professor titular de Sociologia a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona i membre del Grup de Recerca en Ètica Economicosocial i Epistemologia de les Ciències Socials. I Juan Ramón Rallo, economista, advocat, professor de la Universitat Rey Juan Carlos i director de l'Institut Juan de Mariana. Daniel Raventós, que és un dels màxims impulsors de la Renda Bàsica Universal, la defensarà argumentant que eliminaria les bosses de pobresa, l'exclusió, la precarietat laboral, que seria l'eina perquè els treballadors tinguessin més poder de negociació amb els empresaris, incrementaria la llibertat de moltes dones que depenen exclusivament dels ingressos del marit o que augmenta la capacitat de consum. Per la seva banda, Juan Ramón Rallo s'oposarà a la implantació d'una Renda Bàsica indicant que és una mesura injusta, contrària a l'economia, una imposició, que priva l'oportunitat d'escollir als ciutadans i impossible de finançar.
"Retrats" es desplaça al centre cívic del convent de Sant Agustí, a Barcelona, per conversar amb l'endocrinòloga i especialista en salut femenina Carme Valls. La doctora Valls ha dedicat 25 anys de la seva carrera a investigar el paper que ideologies i estereotips de gènere han jugat en la història, la ciència política, la literatura, l'antropologia i, sobretot, la medicina. I denuncia que la ciència i la medicina encara siguin predominantment masculines. De fet, la doctora afirma que "la medicina es fa des de i per a l'home".
Jaume Barberà es desplaça fins a les muntanyes de Borredà, al Berguedà, per entrevistar el compositor i músic Carles Cases. Compositor, pianista, violoncel·lista, director d'orquestra i productor amb una densa trajectòria professional.
"RETRATS" es desplaça al dipòsit pluvial del Parc de Joan Miró de Barcelona. Al seu interior, sota terra, Jaume Barberà coversarà sobre els Components Tòxics Persistens (CTP) amb el doctor Miquel Porta. Porta és catedràtic de Salut Pública de la Universitat Autònoma de Barcelona, cap de la Unitat d'Epidemiologia Clínica i Molecular del Càncer de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica de Barcelona i catedràtic adjunt de la universitat de Carolina del Nord.
"Retrats" es desplaça a l'Hospital Clínic de Barcelona i a la Facultat de Medicina de la UB per conversar amb l'oncòleg Pere Gascón. El doctor Gascón, que ha desenvolupat una gran part de la seva carrera professional als Estats Units -país on va ser escollit Metge de l'Any de l'estat de Nova Jersey l'any 1995-, és consultor sènior del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i professor titular de la UB. És especialista en el paper del microambient en el procés tumoral i metastàtic i en immunologia.