T1xC5 - Ja t'ho faràs
Subtítols en: català
Subtítols en: català
En aquest últim capítol del programa "Ja t'ho faràs", en Rafel Vives, el presentador, farà un diddly bow amb un tros de fusta, un filferro i una tassa de peltre. El diddly bow és un instrument molt simple però amb una llarga trajectòria en el món del blues, de so agradable i similar al d'una guitarra. En Rafel també farà diversos models de corones d'aniversari per al seu nebot, de les més elaborades, amb roba, a les més ràpides, amb una safata de pastisseria. A més d'això, veurem la incursió d'en Rafel al món del land art, una modalitat artística que pretén ser el màxim de sostenible i el mínim d'intrusiva, perquè es practica en plena naturalesa. I també alguns consells per ocupar 25 minuts inactius, i, finalment, l'obra de Geoffroy Mottart, que adorna i il·lumina amb flors les estàtues de parcs i carrers, i dona així un nou sentit als exponents menys destacats d'art urbà.
En Rafel donarà avui una nova vida a dos objectes difícils de trobar. D'un aïllant de vidre dels que hi havia als pals elèctrics en farà un llum de sobretaula, i d'un portacables dels grossos, dels que habitualment es converteixen en tauleta, en farà una prestatgeria molt original. Assistirem a un taller de pintura al vi, aprendrem quatre claus per protegir el telèfon mòbil i descobrirem els sorprenents retrats que fa la californiana Alexandra Dillon sobre tota mena d'objectes trobats, sobretot pinzells.
Amb dues capsetes de fusta prima com les que es fan servir per a les maduixes, avui en Rafel fa una capsa de tresors amb découpage inclòs... Si us fan angúnia els escarabats, millor que no us el mireu! Després ens avançarem al futur, agafarem un cartronet lleuger i farem unes casetes decoratives de cara al Nadal. Pintades i embellides amb papers de colors, només caldrà posar-hi un led a dins perquè facin caliu allà on siguin. Atenció a les casetes, que encara tenen més possibilitats. A més, descobrirem el que és l'arquitectura efímera, llegirem un llibre sobre art floral, netejarem rajoles i veurem de què és capaç l'Erika Iris, de Chicago, per aprofitar les antigues cintes de casset.
Sabeu què és un buirac de sastre? És un instrument molt simple, molt ben pensat i molt fàcil de fer que facilita molt la feina del sastre o la modista. Avui en Rafel se'n farà un, perquè té pensat cosir una mica i l'espantava una mica trobar-se agulles pertot arreu. També farà un organitzador per a les culleres, amb un drap de cuina i una peça de fusta, i l'ajut inestimable de la màquina de cosir. Un reportatge sobre la tècnica fotogràfica del col·lodió humit i alguns trucs per fer més acollidor el teu lavabo completen el programa d'avui, juntament amb les meravelloses miniatures de l'holandès Gerard Klein, que fa rèpliques de cases i botigues reals.
Ja ho sabíem, que en Rafel no era de lletres... però li agradaria posar-se a escriure i no té on fer-ho. Per sort, sí que sap fer uns escriptoris meravellosos, i avui ens en farà un que té la particularitat d'estar fixat a la paret, de manera que ocupa poc lloc, i que requereix molt poc material: un palet, un tauler de fusta i algunes bagues i frontisses. Per completar l'equip d'escriptura, en Rafel també farà un llum de sobretaula amb un ratllador de formatge, pràctic i original. A més, aprendrà a estampar peixos sobre paper amb tinta xinesa, una tècnica japonesa que es diu Gyotaku. La Kate Jenkins, una artista del ganxet, ens ensenyarà els seus peixos i animals exòtics; no ho confongueu amb vulgars "amigurumis".
Avui, peces senzilles de pressupost zero... o gairebé: en Rafel ens ensenyarà a fer un titella amb els mitjons desaparellats que corren per casa... I tindrà una sorpresa, perquè els titelles, a vegades, tenen molta personalitat. Per si no teníem prou espectacle, també farem un teatret d'ombres molt màgic amb una capsa de cartró. El resultat serà d'allò més especial. Al programa d'avui també aprendrem a decorar amb plantilles, que no és tan senzill com sembla, i sentirem uns quants trucs per conservar el parquet. La convidada d'"El món mundial" és Louise Newton, que broda precioses peces de natura: flors i bestioles inspirades en els prats del seu Yorkshire natal, a Anglaterra.
Avui en Rafel ens ensenyarà a fer una original bossa de mà amb un tros de cuiro i una mica de fusta, semblant a les que abans duien els cobradors del tramvia. I atenció, nens, perquè també farà un vaixell autopropulsat, amb un altre tros de fusta i un globus sense forats. A més, aprendrem estampació digital amb la Tona Coromina, autora d'objectes increïbles, i descobrirem l'obra de Vladimiras Nikonovas, perquè tots tenim un amic lituà, i el nostre és artista i fa animals de metall reciclat. I finalment, ens interessarem pels àcars de la pols, que sort que són petits, però igualment els hem de fer fora de casa.
En Rafel recupera el seu antic amor pels palets i construeix, amb els taulons, un prestatge molt bonic de fusta pintada, fàcil i molt vistós. La segona peça és una espalmatòria feta amb bales de vidre com les que feia servir per jugar quan era petit: facilíssima i espectacular. A més, visitem l'exposició que s'ha fet al Museu Nacional d'Art de Catalunya de l'obra de William Morris, pare del disseny modern, i aprenem, al Museu de l'Estampació de Premià de Mar, com feia el dissenyador anglès els seus famosos papers pintats. I, finalment, ens arriben d'Anglaterra els animals fantàstics que fa Ptolemy Elrington amb materials reciclats, en concret, amb embellidors de roda.
En Rafel està en mode Capità Enciam i es proposa demostrar-nos què es pot fer per aprofitar els plàstics d'ús freqüent ¿procedents de productes sobreenvasats- que acaben al contenidor o a la deixalleria. Per això fa un organitzador de paret amb safates de poliuretà i un drac japonès amb gots de cartró, trets, literalment, de les escombraries! I, a més, assistim a una classe de caricatures i descobrim els ocells meravellosos que fa l'holandesa Justien Van Winkel, petites escultures tèxtils que reprodueixen artísticament les aus originals.
Què es pot fer amb penjadors de fusta? Segons en Rafel, les possibilitats són gairebé infinites. I, per demostrar-ho fa un llum de sobretaula i una tauleta baixa amb penjadors de fusta d'allò més normals, però amb un resultat extraordinari! Dues peces molt fàcils de fer que sorprenen pel seu aspecte final, gairebé modernista. També visitem un llauner que ens ensenya a fer una gerra de cervesa, i descobrim l'entomologia fantàstica, feta amb fill i agulla, que practica Claire Moynihan, una amiga anglesa del "JTF".
Veiem pas per pas com es recicla de cap a peus un moble de grans dimensions: en Rafel converteix un canterano heretat de la seva tia en una "bancalaixera", una andròmina barreja de banc i de calaixera que serà la protagonista del rebedor o de la sala d'estar. El procés implica retallar, reconstruir, pintar i entapissar, i és llarg, però molt gratificant. També aprenem a fer gravats originals, però no amb materials exquisits i molt especialitzats, sinó amb trossos de tetrabric... I, finalment, descobrim els brodats artístics i molt realistes de Trudy Hall.
Avui, Ja t'ho faràs dedica un altre programa al benestar dels gats domèstics, infatigables companys del col·lectiu cuqui. Per començar, en Rafel farà un llit cobert pel seu Moixet, amb dues caixes de fusta i unes xarneres... i una sorpresa especial, amb un raspall dels que fem servir per a les sabates. A continuació, un gratador per protegir les butaques de casa, que podem col·locar enganxat a una de les potes. A més d'això, farem un taller de transferències sobre fusta, una tècnica decorativa amb èxit assegurat, i visitarem l'artista russa Krista Decor i els seus brodats.
Avui, en Rafel es planteja què fer amb els discos antics de vinil, la majoria ratllats, que tots tenim per casa. Per començar, converteix un d'aquests discos en l'esfera d'un rellotge... però té moltes més idees: bols per a crispetes, llums de sostre, porta-rotllos de paper de vàter... La segona peça que farem, però, és un llapis gegant per guardar ben endreçats els llapis i bolis de l'habitació dels nens, que en Rafel farà a partir d'una barra de fusta.
La passió d'en Rafel per la mitja i el ganxet es veu amenaçada per la seva falta d'ordre: no sap on deixar els cabdells de llana i se li fan nusos i embolics pertot arreu. Empès per la seva assistent invisible, avui farà un contenidor per a la llana amb un tros de moqueta que li han regalat. També farà tot de caputxes amb feltre per llapis de colors. Encara no sabem per què serveixen, però ens agraden molt! I a més, visitem un taller de restauració d'elements arquitectònics i decoratius amb la Cristina Thió, i coneixerem la parella que s'amaga darrere els brodats paisatgístics de Le Kadre.
Avui, fusta: en Rafel va anar a una reunió a l'escola de la seva neboda i va trencar la cadireta on la nena s'asseu. Un desastre. Sort que té uns taulons de palet i pot construir una cadireta encara molt més maca. I facilíssima. I després encara li sobra temps per fer un portafotos amb una pedra pintada i un filferro. Assistirem a un taller de punt de creu sobre metall: sembla extravagant però ofereix un resultat fantàstic! Descobrirem l'obra al·lucinant de Yoshihiro Okada, l'home que retalla animals en la pell de les mandarines. I aprendrem com recuperar una olla cremada per dins.
Avui en Rafel ha somiat amb un unicorn, i quan es desperta està frisós per reproduir aquest animal fantàstic en forma de titella de dits. Una peça fàcil, ràpida i molt bonica que encantarà als més petits de casa... I, mentrestant, els adults podran entretenir-se amb una tauleta per la sala, o pel rebedor, que també podria ser tauleta de nit. Si la voleu fer a casa, necessitareu una caixa de fruita, d'aquestes de fusta dura, i quatre varetes de fusta... i no us deixeu la pintura, esclar. A més, també visitem un taller de restauració, i descobrim els insòlits retrats amb patchwork de Luke Haynes.
Tingueu a mà una bona reserva d'agulles d'estendre i tres pams de reixeta conillera, que avui en Rafel ens ensenyarà a fer un llum d'allò més original amb aquests materials tan humils... I si encara ens en queden unes quantes, d'agulles, sempre podem fer un avionet, un cotxet o una barqueta, perquè es vegi per terra, mar i aire que tenim molta traça. A més, coneixerem l'Assumpció Espada, una artista vallesana que incorpora tècniques i materials insòlits a una obra en què continua predominant l'element tèxtil. I també descobrirem un amic estranger: el romanès Cristian Marianciuc, que es dedica a l'origami.
Avui anem de fusta: en Rafel ens explicarà els diferents tipus de conglomerat que hi ha al mercat: com són i per què serveixen aquests materials, tant o més resistents que la fusta original, però força més barats. Per demostrar que també poden ser igual de bonics, en Rafel farà una butaca amb conglomerat OSB, el d'aspecte més rústic. A més de la butaca, que és força entretinguda de fer, avui anirem a un obrador de joieria a veure com treballen la plata amb la tècnica de la cera perduda, i coneixerem l'obra en paper retallat de Roma McLaughlin, una amiga australiana del programa.