El caçador furtiu
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Segurament l'òpera amb més hits de la història de la música. "Carmen" és arrabatadora, és apassionada, és la "femme fatale" per excel·lència. "Carmen" és el paper més desitjat per totes les mezzosopranos i l'èxit més universal de l'òpera francesa. No us perdeu el moment "Plaça Catalunya". Veureu què passa quan es treu un piano al carrer i comences a tocar "Carmen". I no us perdeu tampoc la versió de la seguidilla de Maika Makovski.
Considerada l'òpera perfecta. Intensa, realista, basada en fets reals, amb personatges com nosaltres que viuen una tragèdia. Només dues hores de gran música. I amb una ària que hem sentit mil vegades en pel·lícules, anuncis i sèries. Aquí sentireu una versió exquisida del Petit de Cal Eril. L'òpera ideal per enamorar-se de l'òpera. "Pagliacci", de Ruggero Leoncavallo (1892).
Wagner en estat pur. Una òpera total plena de misticisme. Amb una música sublim, Wagner porta l'espectador fins a la recerca del seu propi Sant Graal. Començarem a la primera fila del Liceu i acabarem a Montserrat, la muntanya somiada per Richard Wagner. Objectiu: descobrir les claus per gaudir sense por d'una òpera immensa. Si Catalunya és fan de Wagner és per òperes com aquesta.
Ramon Gener analitza l'òpera "El trobador" ("Il trovatore"), de Giuseppe Verdi (1853). El compositor va celebrar els seus 40 anys regalant-se una òpera fantàstica. L'argument és complicadíssim, això sí, però no us perdeu el cor dels gitanos o l'ària "Di quella pira" cantada per Pavarotti. Estem convençuts que Verdi és la banda sonora d'Itàlia, i per això hem viatjat fins a Busseto, el poble natal de Verdi. Quan es tracta d'òpera, els italians són únics. I per acabar el programa, l'òpera rock dels Bumpie Band. Senzillament genials.
Res de tragèdies, espases i morts apassionades. Richard Strauss escriu una òpera magnífica sobre el pas del temps. Què fem amb el temps que tenim? Aquesta és la gran pregunta. Una òpera preciosa amb una música extraordinària. Un gran homenatge a Mozart amb una història delicada on el personatge principal reflexiona sobre la maduresa i la joventut. Si voleu escoltar una música increïble, aquesta és la vostra òpera. Quedareu rendits a Strauss.
25 minuts de programa gravats íntegrament a Milà, un dels epicentres mundials de l'òpera. Visitarem l'Scala, viurem la passió per l'òpera dels milanesos i coneixerem l'últim èxit de Puccini, un conte de fades ambientat a l'antiga Xina que Puccini transforma en una òpera inoblidable i que conté l'ària més famosa de la història: "Nessun dorma". Que ningú dormi. "Turandot", de Giacomo Puccini (1926).
Els reis de l'escena durant més de cent anys. Un fenomen irrepetible -més de 4.000 nens castrats cada any- que dos-cents anys després encara continua fascinant. Farinelli, Senesino, Tenducci... Van ser revolucionaris, singulars, únics. Avui intentarem desvelar el misteri dels 'castrati'. I no us perdeu la versió de Mazoni del "Lascia ch'io pianga" de Händel, possiblement el primer gran èxit de la història.
Un repte: conèixer els secrets de "Don Giovanni" en només 24 hores. Des de la sortida del sol fins que torni a sortir. 24 hores per disfrutar d'aquesta gran òpera bufa de Mozart. Seguint els passos del Don Joan més famós, passarem pel Mercat de Santa Caterina, un cementiri, una botiga de disfresses, una cotilleria i fins i tot una discoteca. A les quatre de la matinada, la gent ballarà Mozart? Al final del programa ho descobrireu.
"Le Grand Macabre" és una òpera del compositor hongarès György Ligeti basada en "La Ballade du Grand Macabre" de Michel de Ghelderode. Fou estrenada a Estocolm el 1978 i des de la seva estrena se n'han fet nombroses produccions als principals teatres d'òpera mundials. En el capítol d'"Òpera en texans" dedicat a "Le grand Macabre", el Ramon Gener ens acompanya en un viatge estimulant a l'interior d'aquesta obra i ens dóna les claus per entendre i gaudir els principals passatges. Tot un espectacle.
Estrenada a Roma el 1900, "Tosca" és un dels grans èxits de Puccini i un títol imprescindible. Si el personatge de Tosca és únic, no us perdeu el personatge de Scarpia, segurament el malvat més fascinant de la història de l'òpera. Com diu un anunci, com més bo és el dolent, més bona és la pel·lícula, i aquí el dolent és immillorable. I a més, a "Tosca", Puccini no escriu una gran ària: n'escriu dues. Us encantarà.
Fet al 100% a Sabadell i amb la col·laboració d'Els Amics de les Arts. Rossini és el compositor del bon humor, de les òperes més entretingudes del repertori, el mestre de la diversió. I amb "El barber de Sevilla", la diversió està garantida. Seguirem de prop la producció d'"El barber" de la temporada 2010-2011 d'Els Amics de l'Òpera de Sabadell. I no us perdeu el Dani Alegret d'Els Amics de les Arts fent de director d'orquestra per un dia. I com a artista invitat, el perruquer més famós. Bon humor i bona música. Així és Rossini.
Si us agrada el jazz, els musicals de Broadway o les pel·lícules de Hollywood us agradarà "Porgy and Bess". Perquè aquesta és una òpera diferent, una òpera que sembla un musical i que porta els ritmes afroamericans a la sang. Escrita el 1935 per un dels genis de la música del segle XX, George Gershwin, i estrenada només una sola vegada a Barcelona, el 1955. Si Mozart fos viu, possiblement escriuria "Porgy and Bess".
Un programa pensat per relaxar-se al sofà i disfrutar. 10 èxits de la història de l'òpera per emocionar-nos, enamorar-nos i vibrar. No hi són tots els hits de l'òpera, però tots els que sentireu són hits imprescindibles, moments que no us heu de perdre si voleu acabar el dia amb la pell de gallina. Deixeu-vos endur per les millors pàgines de la música.
"Pretty Woman" i "La Traviata" són la mateixa història. Per això la pel·lícula és un èxit. "La Traviata" és una de les millors òperes que s'han escrit mai. Una òpera que demostra que segurament el més important a la vida és estimar i ser estimat. Un programa gravat íntegrament a Sant Sadurní d'Anoia i la comarca del Penedès en plena verema. Alfredo i Violeta robaran el cor de l'audiència com ho fan Richard Gere i Julia Roberts. I finalment, el brindis més famós actualitzat pels Jolly Jumper.
La perversió a escena. Una obra d'art només és una obra d'art si sacseja les consciències. I aquí quedareu ben sacsejats. Oscar Wilde i Richard Strauss es posen d'acord per transformar el mite de Salomé en un espectacle de luxúria i obsessions. Agafeu aire perquè possiblement us sentireu angoixats. I no tingueu por de Richard Strauss. La seva música us captivarà. Si hi ha un compositor brillant al segle XX, aquest és Strauss.
Pactar amb el diable té les seves conseqüències. Aquest és el drama de Faust, un home a les portes de la mort que paga un preu altíssim per tornar a ser jove. Nosaltres també hem fet un pacte amb el diable, en aquest cas, amb el cantant que va fer de diable al Liceu, el gran baix baríton Erwin Schrott, i l'hem seguit durant els instants previs a una funció. Faust, l'òpera francesa en estat pur. I vosaltres? Si tornéssiu enrera, cometríeu els mateixos errors? "Faust", de Charles Gounod (1859)
"Casta Diva", "Una furtiva lagrima"... les melodies més precioses de tots els temps. Així és el bel canto. Melodies, melodies i més melodies. No us perdeu aquest programa perquè us emocionarà i perquè coneixereu els secrets del "Messi del bel canto", el millor del món: el peruà Juan Diego Flórez. Ha estat tot un plaer poder parlar amb ell asseguts al piano. Us explicarà com aconseguir que Rossini, Bellini i Donizetti ens facin plorar fins a la darrera llàgrima. I per acabar, una versió genial de Joan Garriga i La Troba Kung-Fú.
Txaikovski és el creador número 1 de melodies romàntiques. "El llac dels cignes", la cinquena simfonia, l'obertura 1812, "El trencanous"... I en aques ... ta òpera posa en marxa tota la seva maquinària romàntica amb la ludopatia com a teló de fons. Herman i Lisa units per l'amor i separats per una partida de cartes. Qui guanyarà: l'amor o la passió pel joc? "Pikovaya dama", de Piotr Ílitx Txaikovski (1890).
Torna Puccini. I torna amb una altra obra mestra. La tragèdia d'una petita Geisha de Nagasaki que comet un error gravíssim: enamorar-se. L'espectador se sentirà commogut per aquesta dona innocent i per la música de Puccini, un creador d'emocions, el pare de la música de Hollywood. Puccini tenia un do: saber en tot moment quina tecla tocar per fer-nos vibrar. Orient i Occident en un drama exòtic, passional i profund. I un final de luxe: "Un bel dì vedremo" versionat per Delafé y Las Flores Azules.
Com pot ser que una òpera revolucioni la història de la música? Com pot ser un sol acord, el famós acord Tristany, revolucioni la música? La resposta, Richard Wagner. Una òpera fascinant on la música es posa al servei dels sentiments, les emocions, les sensacions. La història de dos amants que descobreixen que el seu amor només serà possible més enllà de la vida. Una òpera eterna. Us hipnotitzarà. "Tristan und Isolde", de Richard Wagner (1865)