Sovint malbaratem menjar que ens caduca a la nevera perquè no hem tingut una bona previsió a l'hora de consumir-lo. A "Planta baixa" ens han acompanyat en Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, i la Carmen Ferrer, especialista en higiene alimentària, per ajudar-nos a tenir una millor planificació tant pel que fa a la compra com pel que fa al consum. Al supermercat La nostra previsió ha de començar al cistell de la compra. Quan anem al supermercat hem de calcular el volum d'aliments que haurem de comprar en funció del que tenim al rebost i a la nevera de casa, per tant, saber què necessitem i què no. Alguns consells d'en Toni Massanés són que ens fem una llista de la compra que tingui en compte els productes de temporada, que mirem preus i que fem més cas a les ofertes d'estalvi, de productes que estan a prop de la data de caducitat en cas que ens ho puguem menjar de manera bastant immediata. No fer cas, en canvi, a les ofertes de 2x1 si no sabem quan ho podrem cuinar. Hem de fixar-nos en quins són els productes que aguanten més per consumir-los abans: la carn i el peix són els que caduquen més ràpid i, per tant, els hauríem de prioritzar a l'hora de cuinar-los. En el cas de les fruites, per exemple, n'hi ha que duren més que d'altres, i ens hi podem fixar a partir del seu aspecte. Si, per exemple, hi ha una poma que està una mica picada, no la llencem, ja que a part d'aquest petit tros, la resta continua sent apte per al consum. Un altre exemple són els plàtans: si no tenim la previsió de menjar-los de seguida, és millor agafar-los més verds i deixar que madurin. D'aquesta manera evitem el malbaratament de menjar, un problema que ha centrat recentment un capítol de "30 minuts". Un truc per fer madurar les fruites de manera més ràpida seria posant una fruita més verda al costat d'una altra de més madura. El gas etilè farà que aquesta maduri més de pressa. Com salvem els aliments que estan a punt de fer-se malbé? El primer que hem de fer és obrir la nevera i mirar què tenim obert i què ens hem de menjar per tal que no ens caduqui. Tenir aquesta idea molt clara és el que ens pot ajudar més a no malbaratar tant de menjar a casa, que és on llencem més. D'altra banda, és important tenir en compte la data de caducitat i la data de consum preferent. Els aliments que es passen de la data de caducitat, com serien la carn i el peix, no es podran consumir, ja que serien dolents per a la nostra salut. En canvi, els aliments que tenen data de consum preferent, com els iogurts, no passa res si els consumim passada aquesta data. No estan caducats, simplement han perdut les propietats probiòtiques, però no ens faran mal si els ingerim. Si no tenim previsió d'ingerir un aliment que es troba a prop de la data de caducitat, el podem congelar. En aquest cas, haurem d'anotar el dia en què ho posem al congelador i tenir-ho en compte. Carmen Ferrer explica que, un cop congelats, aquests productes poden arribar a durar fins a 6 mesos. Un cop descongelem, cuinem i ens ho mengem. Si després de cuinar-ho decidim que finalment no ens ho volem menjar, ho podem aguantar a la nevera fins a 5 dies més.