T1xC9 - Diners
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Últimament les factures de gas i electricitat pugen i no es para de sentir que encara pujaran més. I, a part dels diners, hi ha el factor ambiental perquè per generar energia també es contamina, en forma d'emissions de CO2 o de residus nuclears. Què es pot fer per consumir menys energia? I quin tipus d'energia es vol prioritzar? Es pot abaixar el consum sense renunciar al confort i a les comoditats? "Lletra petita" començarà el programa fent una auditoria energètica domèstica: s'intentarà estalviar en consum, rebaixar emissions i ampliar renovables; el Juanra Bonet anirà de convidat a una de les cases més sostenibles de Catalunya: la del Toni Mestres; la Samantha Vall investigarà quin tipus de bombeta gasta menys i quina dura més; i s'anirà a Madrid per parlar amb Eduardo Montes, el president de la patronal elèctrica UNESA, sobre el famós dèficit de tarifa... i sobre el futur!
L'any 2012 es va assolir una xifra simbòlica: per oci, negoci, salut o religió, van viatjar pel món mil milions de persones. I d'aquestes, 20 milions van moure's per Catalunya. El turisme és dels pocs sectors que desafia la crisi i s'ha convertit en una mena de gallina dels ous d'or al voltant de la qual es discuteix el futur. Aquesta gallina pot confiar en viure gaire més anys del sol i la platja? El creixement del turisme és compatible amb el respecte al medi ambient? Funcionen les propostes de viatges i vacances alternatives? A "Lletra petita" parlarem d'avions i de línies aèries, que ocupen un dels primers llocs en el podi de queixes dels consumidors; examinarem un gran creuer per comprovar com funcionen aquestes illes flotants i quin és el seu impacte ambiental; el Juanra Bonet es preguntarà com tractem els turistes que ens visiten; i la Samantha Vall passarà un dia en un hotel sostenible, sense aigua corrent ni llum... però amb molta pau!
A Catalunya, gairebé la meitat de l'energia que es consumeix es gasta en transport de persones i mercaderies... El transport públic i el cotxe acompanyen els ciutadans moltes hores a la setmana. I els vehicles, concretament, són l'element més determinant de la petjada ecològica de les persones i generen bona part de la contaminació atmosfèrica que es respira Utilitzem racionalment el cotxe? El transport públic és una veritable alternativa? Com seran els desplaçaments en els pròxims anys? Juanra Bonet provarà un cotxe elèctric, la Samantha Vall farà un curset per aprendre a ser una conductora eficient, compararan un trajecte quotidià en cotxe i en transport públic i faran números. I, evidentment, investigaran com afecta el transport en la qualitat de l'aire que es respira a les ciutats. Perquè Barcelona no treu bona nota en qualitat ambiental i, en bona part, és per culpa del trànsit de vehicles. Li ho preguntaran al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.
L'any passat, a Catalunya es van dispensar al voltant de 150 milions de receptes. Semblen moltes, i ho són, perquè la xifra està per sobre de la mitjana dels principals països europeus. Les autoritats sanitàries han posat el punt de mira sobre el consum de medicaments. Especialment sobre els que tracten els mals més lleus. L'objectiu és frenar-ne el consum, sobretot perquè el 80 per cent dels fàrmacs estan subvencionats pel Sistema Nacional de Salut. En aquesta edició, "Lletra petita" revisa què hi ha a les farmacioles domèstiques, pregunta el perquè d'aquest consum i demana a la indústria quina part de responsabilitat en té. També s'acosta al riu Llobregat per saber quines restes de medicaments hi ha; i prova de comprar per internet un producte prohibit: unes suposades herbes medicinals que, analitzades al laboratori, donaran sorpreses.
L'aigua és un dels grans negocis lligats al medi natural, després del petroli i del cafè. Però l'aigua que hi ha al planeta sempre és la mateixa, perquè ni es destrueix ni es pot tornar a produir. El problema és que un cop ens cau del cel ens dediquem bàsicament a embrutar-la. Per això l'aigua dolça i potable és un bé escàs i té un preu. Què val l'aigua? Darrerament les factures dels ciutadans han pujat notablement. "Lletra petita" segueix el procés de potabilització , estudia quan costa i, analitza la qualitat sanitària i el gust de l'aigua que arriba a casa. A més, tot i que els catalans han millorat molt en l'estalvi de l'aigua en els darrers anys, a "Lletra petita" posen un repte als reporters: que gastin el mínim d'aigua durant un dia.
La crisi ha fet baixar un 40% les despeses dels ciutadans en roba en els últims 5 anys, però comprar roba continua sent un acte de consum molt habitual. Per què la majoria de gent té més roba de la que necessita a l'armari? Aprecien la qualitat de la roba que porten? Saben d'on surt? Amb quines matèries s'ha fabricat? I en quines condicions de treball? Aquest dimecres, "Lletra petita" va de botigues amb dues joves entusiastes de la roba i les marques, i analitzarà amb lupa com compren; parlaran amb alguns dels grans dissenyadors catalans, intentaran vestir-se de cap a peus amb roba ecològica, i buscaran si queda alguna peça de roba feta íntegrament a Catalunya.