Entrevista a Lluís Llach + "El genoma, desxifrat" amb Roderic Guigó
Subtítols en: català
Subtítols en: català
Analitzem els resultats de la jornada de consulta popular sobre la independència de Catalunya del 13 de desembre a 170 municipis i que ha convidat a les urnes 700.000 ciutadans. A la taula de debat hi ha Jordi Fàbrega, alcalde de Sant Pere de Torelló, delegat de la Generalitat a la Catalunya Central i portaveu de la plataforma Decidim.cat; Salvador Giner, sociòleg i president de l'Institut d'Estudis Catalans; Alfons López Tena, exvocal del Consell General del Poder Judicial i director executiu de la Plataforma Osona Decideix, i Raimon Ribera, professor d'ESADE.
El programa obre temporada amb un debat centrat en les eleccions del 28-N amb les joventuts dels sis partits polítics amb representació parlamentària a Catalunya. Hi participen Javier López, primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC); Gerard Figueras, president de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC); Gemma Lago, candidata de la Joventut d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC); José Antonio Coto, president de Noves Generacions (NG) a Catalunya; Janet Sanz, coordinadora i candidata de Joves d'Esquerra Verda (JEV), i Albert Roig, candidat de Ciutadans.
Analitzem les conseqüències que ha tingut per Catalunya el cop d'estat del 23-F ara que se'n compleixen 30 anys. En parlem amb l'exdiputat Josep Maria Cullell, el catedràtic de Ciència Política Ferran Requejo i el catedràtic d'Història de Catalunya Jaume Sobrequés.
Entrevista a Joaquín Almunia, vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència i "Eleccions a Rússia: el retorn de Putin" amb Llibert Ferri A "Àgora", parlarem d'Europa i de la crisi econòmica amb el vicepresident de la Comissió Europea en matèria de competència, el socialista Joaquín Almunia. Xavier Bosch també parlarà de les eleccions presidencials a Rússia amb el periodista i excorresponsal de TV3 Llibert Ferri, amb qui analitzarà el retorn de Vladímir Putin a la primera línia política, si és que mai n'havia marxat.
"L'estat del català a les Illes Balears i al País Valencià" amb Maria Isabel Cerdó i Vicent Moreno i "Rèquiem per les caixes catalanes" amb Francesc Cabana i Carles Sudrià Xavier Bosch parla de la llengua, del català fora de Catalunya. Després de la manifestació de diumenge a Palma amb el lema "sí per la nostra llengua", i de les reivindicacions del País Valencià per promoure des de l'escola l'ús del valencià, analitzarem la salut de la llengua a les Illes Balears i a València. Convidats: Maria Isabel Cerdó, vicepresidenta de l'Obra Cultural Balear. Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana. També a "Àgora" parlarem de la desaparició, en només dos anys, de les caixes d'estalvi catalanes. Convidats: Francesc Cabana, advocat i historiador de l'economia. Carles Sudrià, catedràtic d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.
Xavier Bosch analitza i valora la informació que reben els ciutadans per part dels mitjans de comunicació sobre la crisi i la situació econòmica. Els mitjans de comunicació en fan un gra massa? Com s'informa de la crisi? Convidats: Manel Fuentes, director d'"El matí de Catalunya Ràdio" Jordi Basté, director d'"El món a RAC1" Salvador Cardús, professor del Departament de Sociologia de la UAB Adolf Tobeña, catedràtic del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB
Entrevista a Josep Maria Soler, abat de Montserrat. També parlem de recursos energètics i de la crisi que ha provocat la nacionalització d'YPF a l'Argentina, amb el catedràtic de la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona Mariano Marzo.
El programa analitza el resultat de les eleccions presidencials franceses entre Nicolas Sarkozy i François Hollande l'endemà de la consulta de la qual va sortir vencedor el candidat socialista, i debat sobre el pes de França a la UE i al món. Philippe Saman, director de la Cambra de Comerç Francesa a Barcelona; Francis Ghilès, investigador CIDOB, Montserrat Besses, periodista TV3; Rafael Jorba, periodista "La Vanguardia".
Xavier Bosch parla del pagament dels medicaments, de la implantació de l'euro per recepta a Catalunya i del decret llei que el govern de Rajoy aplicarà en matèria de medicaments i que pot fer augmentar, encara més, el preu de les receptes. Convidats: Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Antoni Gilabert, gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries del Servei Català de la Salut (CatSalut) Carme Sabater, directora de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat També a "Àgora" parlem de la despesa militar a Espanya i de fins a on podria retallar el Ministeri de Defensa per lluitar contra la crisi econòmica. Convidat: Pere Ortega, historiador i coordinador del Centre d'Estudis per la Pau de Justícia i Pau de Barcelona.
Xavier Bosch entrevista Jordi Galí, assessor del Banc Central Europeu, director del Centre de Recerca en Economia Internacional i catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra. També s'entrevista Manel Prat, director general de la Policia de la Generalitat.
Entrevista a Adriana Kaplan, antropòloga i activista contra la mutilació genital femenina i directora de la Fundació Wasu. Kaplan lluita des de fa 20 anys contra l'ablació des de la recerca i la formació de professionals de l'atenció primària. A la segona part del programa, entrevista amb Björn Stigson, president del Consell Mundial per al Desenvolupament i la Sostenibilitat, que serà nomenat membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.
Debat sobre educació amb Irene Rigau, consellera d'Ensenyament; Gregorio Luri, pedagog i filòsof; Jaume Cela, mestre i pedagog; i Carol Biosca, periodista especialitzada en temes d'ensenyament i creadora d'unportal.cat. L'actual crisi econòmica ha forçat a canvis i a retallades en diferents àmbits de la societat, que fan trontollar l'estat del benestar. Entre els més discutits, els que fan referència a l'educació dels fills: amb la reducció de mestres, l'increment d'hores lectives, la supressió de línies, l'augment de la ràtio d'alumnes per classe, l'increment de les taxes universitàries... la societat s'hi juga el futur.
Xavier Bosch entrevista a Jordi Savall, compositor, intèrpret i director d'orquestra que acaba de rebre a Dinamarca el Léonie Sonning Music Prize 2012, considerat el "premi Nobel" de la música. A continuació entrevista a Jesús Eguiguren, president del Partit Socialista d'Euskadi.
Entrevista a Antoni Castells, catedràtic d'Hisenda Pública de la UB i exconseller d'Economia del govern del tripartit; "País Valencià: la situació actual", amb Vicent Partal, director de VilaWeb, i Manuel Milián Mestre, analista polític.
"Àgora" edició especial - Entrevista al president de la Generalitat Dilluns, 1 d'octubre, Xavier Bosch entrevista el president Artur Mas, des del Palau de la Generalitat, en la vigília de la dissolució del Parlament. L'entrevista, d'uns seixanta minuts, s'emetrà poc abans de les 10 de la nit, just després del "Telenotícies Vespre" i "El temps". D'ençà de la manifestació de la Diada, s'han encadenat esdeveniments com la reunió amb Rajoy, el cop de porta al pacte fiscal, la convocatòria d'eleccions i el Debat de Política General, amb l'aprovació d'una moció sobiranista que emplaça el Parlament a fer una consulta en un termini de quatre anys. L'entrevista també versarà sobre la greu situació econòmica de Catalunya, les retallades i el balanç de la legislatura més curta de la història del Parlament d'ençà de la seva recuperació.
"Qui va robar el meu fill?" i "El preu del rescat", amb Jaume Ventura Aquest dilluns, "Àgora" abordarà el tema dels nadons robats. A Catalunya ja són més de dues-centes les denúncies que investiga la fiscalia. El nombre de denúncies es multiplica mes rere mes. Per parlar d'aquesta qüestió, "Àgora" entrevista Ana Martín, presidenta de l'associació SOS Bebès Robats a Catalunya, i l'advocat Enrique Vila Torres, president de l'associació SOS Raíces. I entrevistaran testimonis de pares que busquen els seus fills, i de fills que busquen els seus pares. Xavier Bosch també entrevistarà Jaume Ventura, professor d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, investigador del CREI i expert en macroeconomia i bombolles especulatives. Ens preguntem quin serà el preu que pagarà el país i els seus ciutadans pel rescat, que sembla imminent.
"Quin preu volem pagar per la cultura?" Amb Anna Rosa Cisquella, Bartomeu Marí, Isona Passola, Ester Pujol i Neo Sala Aquest dilluns, "Àgora" es preguntarà quin preu es vol pagar per la cultura. Concerts, museus, llibres, teatres i cinemes pateixen la crisi. Els impostos han fet apujar els preus i les retallades fan disminuir els pressupostos, en el moment en què els espectadors tenen menys per gastar. Cal un canvi de model? Què ens hi juguem, afeblint la cultura? Xavier Bosch ho debatrà amb: Anna Rosa Cisquella, productora executiva de Dagoll Dagom Bartomeu Marí, director del MACBA Isona Passola, productora de cinema Ester Pujol, directora editorial d'Edicions 62 Neo Sala, promotor musical i fundador de Doctor Music.