Barcelona

Torra: "Ha arribat el moment de plantar-se"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura a TV3 que el Parlament l'ha blindat amb la votació d'aquest dissabte a la nit amb una majoria disposada a no acatar l'ordre d'inhabilitació de la Junta Electoral. En un ple extraordinari, Junts per Catalunya, Esquerra i la CUP van ratificar Torra, amb l'abstenció dels comuns.

En una entrevista al programa "Preguntes freqüents", tot just després del ple extraordinari, Torra posava en valor la seva ratificació i l'aposta de la cambra catalana pel dret d'autodeterminació i discrepava de la decisió dels seus socis de govern, Esquerra Republicana, en la investidura de Pedro Sánchez.

Sobre la ratificació del Parlament:

"Ha arribat el moment de plantar-se i de dir prou, no pot continuar aquesta degradació de les nostres institucions."
"Aquí no s'estava ratificant un govern, sinó una presidència i hem treballat molt per trobar aquesta resposta unitària."

Sobre l'escenari de la inhabilitació: Torra dona per fet que el Suprem l'inhabilitarà d'aquí uns quants mesos, però obre la porta a la desobediència.

"És molt probable que el final aquest procés acabi amb la meva inhabilitació d'aquí uns mesos."
"Tenim 67 diputats que estan disposats a defensar la institució de la presidència de la Generalitat i a no acatar ni acceptar cap ordre que pugui venir a violentar la sobirania del Parlament."

Sobre possibles moviments davant un escenari d'inhabilitació:

El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que no té previst nomenar un vicepresident o un conseller en cap de Junts per Catalunya per impedir que la presidència de la Generalitat recaigui en l'actual vicepresident, Pere Aragonès, si el Tribunal Suprem ratifica la decisió d'inhabilitar-lo.

"No penso en aquesta hipòtesi, en tot cas, a l'Estatut d'Autonomia estan taxades les causes per al cessament d'un president de la Generalitat i, en cap cas, hi ha la causa d'una inhabilitació per la Junta Electoral Central"

Quim Torra va confirmar durant l'entrevista que, si hi hagués eleccions, ell no seria el candidat de Junts per Catalunya perquè, segons ha dit, no té cap aspiració de poder.


Sobre el seu no a la investidura:

"Hem considerat que no es donaven les condicions per fer aquest pacte d'investidura. De fet, fa un any, nosaltres ja havíem arribat a les conclusions a què s'ha arribat avui. Ja estàvem parlant d'un conflicte que s'havia de resoldre políticament."
"Venim d'unes campanyes electorals en què hem vist Sánchez amb un discurs que no sabíem si era Sánchez o un dels tres candidats de les dretes."

Sobre l'abstenció d'ERC a la investidura de Sánchez:

"És molt legítim. Respectem, només faltaria, els acords que pugui prendre qualsevol partit polític en la seva orientació."
"Nosaltres entenem que el que la ciutadania ens està demanant és el 'Ho tornarem a fer', 'Sit and talk', però en termes d'autodeterminació."

Converses amb Pedro Sánchez:

Sobre la taula de negociació amb el govern espanyol acordada per Esquerra, Torra considera lògic que sigui el president de la Generalitat qui lideri les converses per la banda catalana.

"Pedro Sánchez va trobar un moment per trucar-me en una ronda de presidents. Això és justament el que no volem. Quan reclamem bilateralitat, reclamem reunions entre governs."

L'opció del referèndum:

"Diàleg? No vam ser nosaltres qui ens vam aixecar de la taula. (...) Si aleshores es va aixecar de la taula, quines opcions tenim ara que el govern espanyol vulgui abordar aquesta negociació sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació? Per tant, plantegem un referèndum a l'estat espanyol, acordat i validat internacionalment."


Sobre la bandera despenjada a Palau:

El president assegura que s'està investigant l'incident, que, diu, no hauria d'haver passat.

"Algú que per alguna confusió va entrar al Palau va retirar la bandera espanyola. S'està investigant, perquè no pot passar"

 

Els diputats de Junts per Catalunya a Madrid van tornar a Barcelona un cop acabat el ple d'investidura al Congrés i es van acostar a saludar Quim Torra als estudis de Televisió de Catalunya.

El van ovacionar per haver superat la votació que l'havia de ratificar en el ple extraordinari de la cambra catalana. Aquest matí, els diputats tornen a Madrid per participar en la segona jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut