S'han fet escorcolls a l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona (Policia Nacional)

Set detinguts per estafar més de 100.000 euros amb falsos SMS d'entitats bancàries

Blanquejaven els guanys comprant criptomonedes i venien a altres organitzacions les aplicacions informàtiques que havien dissenyat per cometre les estafes

Redacció/Agències

La Policia Nacional ha detingut set persones a l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona acusades de formar part d'una xarxa criminal que hauria estafat més de 100.000 euros a usuaris a través de missatges SMS en què es feien passar per entitats bancàries.

Els diners obtinguts els blanquejaven amb la compra de criptomonedes. També venien a altres organitzacions les seves aplicacions informàtiques específicament dissenyades per cometre estafes i tenien plantacions de marihuana.

Segons ha informat la policia aquest dilluns, en l'operació contra aquesta xarxa, altament professionalitzada, s'han detingut set persones, entre les quals el suposat líder de l'organització. També s'han practicat cinc registres --quatre a l'Hospitalet de Llobregat i un a Barcelona--, en els quals s'han intervingut nombrosos telèfons mòbils, material informàtic, dispositius d'emmagatzematge de criptomonedes i 74 plantes de marihuana.


Enviaven SMS massius a víctimes de tot Espanya

La xarxa ara desarticulada enviava SMS de forma massiva a víctimes de tot Espanya alertant d'un problema de seguretat en els seus comptes de banca en línia, amb un enllaç que els dirigia a una web fraudulenta creada pels cibercriminals i que pel format, text i contingut simulava gairebé a la perfecció la de l'entitat bancària.

Després trucaven per telèfon a les víctimes, fent-se passar per empleats de banca, per obtenir les seves credencials --com el DNI i les contrasenyes d'accés--, fingint que els estaven ajudant a resoldre el problema de seguretat en els seus comptes en línia.

Els ciberdelinqüents invertien una part dels guanys en criptomonedes i una altra part en plantes de marihuana (Policia Nacional)

Els detinguts tenien coneixements i recursos tècnics per suplantar el telèfon i la web d'una gran quantitat d'empreses, la major part del sector bancari, però també de companyies mercantils, energètiques i de paqueteria.

Amb les dades de les víctimes, aconseguien controlar els seus comptes i desviaven els diners --més de 100.000 euros-- cap a comptes bancaris de l'organització, uns diners que després ocultaven i blanquejaven a través de la compra de criptomonedes en diverses plataformes.

Segons els investigadors, els detinguts feien moltes transaccions de criptomonedes, sense sentit aparent, amb l'únic objectiu de dificultar la traçabilitat dels diners i la identificació dels veritables responsables de les estafes.

A més, una part dels diners estafats es van destinar a pagar els equips i recursos informàtics, així com les comissions de les persones que proporcionaven els comptes bancaris als quals desviaven, inicialment, els diners de les víctimes.

Els registres policials també han acreditat que una part dels beneficis s'invertien en plantacions interiors de marihuana.

La investigació es va posar en marxa gràcies a diverses denúncies de víctimes que alertaven que des dels seus comptes bancaris s'havien realitzat transferències de diners no autoritzades.

La policia ha pogut acreditar que la xarxa, que tenia el centre d'actuació a l'Hospitalet de Llobregat, es desplaçava temporalment a altres localitats d'Espanya per actuar des de diferents punts geogràfics perquè fos més difícil localitzar-los.

 

ARXIVAT A:
PolicialInternetBancaCiberdelicte
Anar al contingut