Roberto Saviano ha fet una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona. (Foto: Reuters)

Saviano visita Barcelona enmig d'un estricte dispositiu de seguretat

Uns controls equiparables als d'un aeroport i la presència abundant de guardaespatlles, gairebé tants com periodistes. Roberto Saviano està amenaçat de mort per la màfia, i això s'ha notat en la presència de l'autor de "Gomorra" a la Setmana de la Novel·la Negra de Barcelona. L'escriptor i periodista italià, que no dissimula el malestar per haver de dur aquesta càrrega de seguretat a sobre, té clar que la supervivència passa per convertir-se ell mateix en una denúncia pública. "La llum sobre mi és l'única garantia que tinc", ha afirmat. En una entrevista exclusiva al programa "El club", de TV3, Saviano s'ha mostrat convençut que a Barcelona no l'atacaran, en primer lloc, perquè se sent protegit pels Mossos d'Esquadra, però també perquè la màfia no actua allà on té negoci.
Actualitzat
Roberto Saviano ha recalat a Barcelona per recollir el Premi Vázquez Montalbán de periodisme i presentar el nou llibre de relats "El contrari de la mort". El conductor del programa "El club" hi ha pogut parlar a l'Ajuntament de Barcelona, enmig d'unes fortes mesures de seguretat.

Saviano ha admès que no tornaria a escriure "Gomorra" per l'alt preu personal que n'ha pagat. Està amenaçat de mort per la Camorra, i quan va a Nàpols ha de dormir en una caserna dels Carabinieri. A Barcelona, ha de canviar d'hotel cada 24 hores. Malgrat tot, Saviano diu que aquí s'hi sent segur: "Em sento segur, d'entrada, perquè em sento protegit per part de la policia autonòmica i la de Barcelona. Però hi ha una altra raó, en realitat: les organitzacions criminals d'on sóc no són tan estúpides d'eliminar algú allà on hi tenen una gran inversió. Per això tinc la presumpció de creure que, si han d'actuar, no actuarien mai aquí."

Saviano, en una roda de premsa que ha omplert l'Ajuntament de periodistes i de vigilants, ha explicat que el fet de convertir-se en una denúncia parlant el fa sentir protegit. "No hi ha cap altra defensa que l'atenció" o "la llum sobre mi és l'única garantia que tinc" són algunes de les frases que ha pronunciat i que sintetitzen aquest sentiment.

Saviano ha reconegut que li fa mal viure "contínuament assetjat", també per part de la societat italiana, més enllà de la màfia. Creu que senten "menyspreu" per la seva denúncia i que el consideren un home "molest" perquè ha "escopit sobre la pròpia terra".

L'escriptor ha destacat que, malgrat que la percepció popular no és aquesta, la màfia s'ha establert a casa nostra i, a més, en una època de crisi com l'actual, l'enorme capital mafiós està entrant als bancs. Les organitzacions mafioses tenen liquiditat de sobres per comprar empreses que ara passen per un mal moment i revendre-les després.
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut