Rússia inutilitza l'aeroport d'Odessa i intensifica els atacs pel control del Donbass

Míssils russos han atacat en les últimes hores fins a 400 objectius clau a Ucraïna
Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

S'intensifica l'ofensiva russa a l'est d'Ucraïna per completar el control de la part oriental del Donbass i assegurar el corredor terrestre amb la península de Crimea, annexionada el 2014.

Míssils russos han atacat en les últimes hores fins a 400 objectius clau a Ucraïna. Un dels atacs ha impactat contra la pista d'aterratge de l'aeroport d'Odessa, al mar Negre, que ha quedat inutilitzada, segons ha reconegut el governador de la regió. En aquest atac no hi ha hagut víctimes personals, però no hi ha dubte que ha estat un cop important per a la moral d'una ciutat que fa setmanes que se sent objectiu pròxim de les tropes russes.

Un soldat ucraïnès en una nau destruïda a la regió de Zaporíjia (Reuters/Ueslei Marcelino)

Els atacs s'han centrat als afores de Khàrkiv, la segona ciutat del país, i es manté el setge a Mariúpol, on encara queden centenars de militars i un miler de civils refugiats dins la planta siderúrgica d'Azovstal. Ucraïna acusa Rússia d'impedir una evacuació massiva d'Azovstal, d'on aquest dissabte haurien pogut sortir només una vintena de persones.

Una altra denúncia de Kíiv és que les tropes russes traslladen civils residents en poblacions de la regió de Khàrkiv per la força cap a territori rus.

Dos voluntaris inspeccionen una casa destrossada per un atac a Txerníhiv (Reuters/Zohra Bensemra)

El govern ucraïnès reconeix que la situació és complicada a la zona sud i est del país, però insisteix a destacar els èxits tàctics de les seves tropes. El Ministeri de Defensa ucraïnès ja havia advertit que esperaven atacs més potents i que la intenció de Moscou és apoderar-se de la major part de territori ucraïnès possible.

Tot i la intensificació dels atacs en les últimes hores, la intel·ligència militar nord-americana considera que l'ofensiva russa al Donbass i al sud d'Ucraïna és "més lenta del que s'esperava". En la mateixa línia, alts funcionaris de Defensa del Regne Unit creuen que Vladímir Putin s'ha vist obligat a fusionar i redistribuir les unitats esgotades a Ucraïna davant la resistència que han trobat de les tropes de Kíiv.

Soldats ucraïnesos inspeccionen armament militar rus abandonat a la regió de Zaporíjia (Reuters/Ueslei Marcelino)

Les converses de pau semblen, més que mai, en un carreró sense sortida. Ucraïna les considera a punt del fracàs. Rússia insisteix que les negociacions inclouen l'aixecament de les sancions d'Occident, mentre el president Zelenski, ben al contrari, reclama que es continuïn endurint.

Els pronòstics generals auguren que la guerra a Ucraïna es pot allargar durant mesos o, fins i tot, anys.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut