El mandatari ha carregat contra els països que continuen comprant petroli rus
El mandatari amb la samarreta verda que s'ha convertit en icona del desafiament

Rússia hauria estat a prop de capturar Zelenski la primera nit d'invasió

En una entrevista a Time, el president d'Ucraïna i el seu entorn detallen que Putin pretenia eliminar-lo per prendre el control de tot el país

RedaccióActualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el seu entorn reconeixen per primera vegada que quan va esclatar la guerra va estar a punt de ser capturat per les forces del Kremlin.

En una entrevista i reportatge a la revista Time, s'explica que la nit del 24 de febrer, el primer dia d'invasió russa, el van voler capturar i assassinar dins la seva residència.

Detallen que els russos tenien l'objectiu d'eliminar el cap d'estat ucraïnès per prendre el control de tot el país. Segons Oleksiy Arestovych, un veterà del servei d'intel·ligència militar d'Ucraïna, les tropes russes van intentar assaltar dues vegades el complex residencial on vivia amb la seva família, però no ho van aconseguir.

Un dels records més vius d'aquella nit, explica, va ser quan ell i la seva parella Olena Zelenska van anar a dir als seus fills, de 17 i 9 anys, que havia començat l'atac i s'havien de preparar per fugir de casa.

L'exèrcit va informar-lo que els equips d'atac russos s'havien llençat en paracaigudes sobre Kíiv per matar-lo o capturar-lo a ell i la seva família.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant el seu discurs oficial diari des de l'inici de la invasió russa
El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, durant el seu discurs oficial diari des de l'inici de la invasió russa

"Abans d'aquella nit, només havíem vist aquestes coses a les pel·lícules", diu Andriy Yermak, cap de gabinet del president. Expliquen com van bloquejar algunes portes amb un munt de barricades policials i taulers de fusta contraxapada.

A més, la segona nit es van repartir armilles antibales i rifles d'assalt per a Zelenski i una dotzena d'ajudants. Només uns quants sabien com fer-les servir.

Aquella mateixa nit, el president i la seva família es van poder escapar i refugiar en un lloc més segur. Malgrat les diferents propostes per abandonar Ucraïna i dirigir el govern a l'exili, Zelenski va decidir quedar-se al país i gravar, l'endemà des de l'exterior, el popular vídeo en què llançava un missatge de lluita i compromís al seu poble. "Tots som aquí", va dir. I en un altre vídeo també va defensar: "Necessito munició, no un passeig."

ARXIVAT A:
UcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut