Refugis climàtics per combatre l'onada de calor arreu del territori

Biblioteques, centres cívics, mercats o teatres de molts municipis de Catalunya obren les seves portes perquè la gent pugui descansar de les altes temperatures
Actualitzat
TEMA:
Incendis

Nadons, gent gran, persones amb malalties cròniques i, en general, tothom qui sigui vulnerable a la calor. És a qui van destinats els refugis climàtics habilitats al llarg del territori amb motiu de l'onada de calor que travessa Catalunya.

Es tracta d'espais oberts a tota la ciutadania i que permeten fugir, per una estona, de les altes temperatures.

Els consistoris dels diferents municipis de Catalunya, com Barcelona, Lleida, Molins de Rei, Sant Andreu de la Barca o Girona obren les portes de biblioteques, centres cívics o altres equipaments municipals, com mercats i teatres.

La biblioteca del Centre Cívic de la Bordeta, a Lleida, ja va ser refugi climàtic l'any passat (ACN/Laura Cortés)

A Barcelona han obert portes una quarantena de biblioteques, 9 museus, 11 escoles i 19 complexos esportius. També s'han habilitat espais exteriors en 46 parcs i jardins. Estan pensats sobretot per a persones vulnerables a la calor, com nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques.
El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assenyalat, però, que qualsevol persona es pot acostar a algun d'aquests refugis i consultar la web o trucar al 010 per informar-se sobre els horaris que estan oberts, ja que n'hi ha oberts de matí, de tarda o tot el dia.


Tots ells estan oberts a la ciutadania fins al 15 de setembre.

A Vic han estrenat protocol d'onada de calor i disposen de 27 refugis climàtics. L'any passat no es va arribar a posar en marxa perquè les temperatures no van ser tan elevades. Ara s'han habilitat aspersors d'aigua al parc de l'Horta de la Sínia i el parc l'Era d'en Sellés, perquè els ciutadans s'hi puguin refrescar. I tenen previst obrir aquest divendres l'edifici de l'Orfeó.

A Molins de Rei, al casal d'avis del barri del Canal, hi han anat persones que tenen aire condicionat a casa seva o que, tot i tenir-ne, han preferit anar al casal davant l'increment del preu de la llum.

A Castell-Platja d''Aro, al Baix Empordà, s'han habilitat dos refugis climàtics: la sala polivalent del nucli de Castell d'Aro i el Palau d'Esports i Congressos, que obren de 12:00 a 18:00 hores. Els usuaris tenen a la seva disposció taules i cadires, aigua, aire condicionat i, en cas de necessitar-ho, l'assistència de Creu Roja i de l'Associació de Voluntaris de Protecció.

A Figueres, l'Ajuntament ha instal·lat dues fonts addicionals i ha intensificat la presència d'efectius de Policia Local i Protecció Civil. A més, fa crides a persones de la tercera edat i de col·lectius vulnerables i ha obert el menjador social per a persones sense llar de 12:00 a 20:00 hores.

Catalunya està immersa aquests dies en una onada de calor amb temperatures que s'enfilen fins als 43ºC, com és el cas de Gurb i Artés, o 42ºC, a Cardona i Sant Salvador de Guardiola.


Hidratar-se sovint, clau

Davant l'augment de temperatures, cal ser prudents amb els riscos que se'n poden derivar. Per això, és important hidratar-se sovint i fer àpats lleugers, entre altres recomanacions.  

 

ARXIVAT A:
Incendis Onada de calor
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut