Ordres d'allunyament per violència masclista: per què no sempre funcionen?

Cada vegada hi ha més dones que sol·liciten una ordre de protecció, però es calcula que només es denuncia el 30% de les violències masclistes
Ferran Moreno / Oriol Freixenet / Antonio Novella Actualitzat
TEMA:
Violència masclista

Des del gener, han estat assassinades a tot Espanya 38 dones per violència masclista. Tres d'elles tenien una ordre d'allunyament en vigor. És el cas de l'últim assassinat d'una dona, dissabte passat a l'Hospitalet.

És per això que ens hem preguntat per què el sistema, de vegades, no aconsegueix protegir les dones.

Ens ho respon Alba Alfegeme Casanova, psicòloga especialista en violències masclistes:

"Cal aprofundir en aquests casos o veure què és el que ha fallat. Si realment aquestes dones tenien un nivell de risc elevat, si aquest risc s'havia avaluat, quin tipus de protecció tenia, si aquestes mesures tenien data de caducitat. També ell; per exemple, quines circumstàncies tenia, si se li estava fent un seguiment..."

"És important que els agressors sentin que estan sent seguits, per dir-ho d'alguna manera."

Segons Alfegeme, el pes hauria de recaure en els agressors

"La dona és protegida, però també és qui, d'alguna manera, ha d'estar molt pendent de la seva seguretat. Potser hauríem de fer una reflexió, com han fet altres països, on situen tot el pes -a nivell policial- sobre l'agressor."

Sobre el fet de denunciar una situació de violència masclista, no n'hi ha cap dubte: cal fer-ho. A Catalunya, però, no és necessari arribar a aquest punt per demanar una mesura de protecció.

Alba Alfegeme Casanova:

"La llei garanteix a qualsevol dona, hagi presentat denúncia o no, accedir a aquest servei, perquè també hem d'entendre que no totes les dones estan preparades per presentar denúncia."

 

Més peticions, però encara insuficients

Només l'any passat, més de 45.000 dones van demanar alguna mesura per ser protegides. D'aquestes, el 70% van ser acceptades, de manera que van ser 31.500 dones les que van rebre algun tipus de protecció.

 

Les dades d'aquest 2019 mostren que cada vegada hi ha més dones que sol·liciten una ordre de protecció. Només els tres primers mesos de l'any, 10.922 han demanat algun tipus de mesura.

Són pràcticament 500 dones més que l'any passat.

 

Els experts afirmen, però, que les dades encara haurien de ser més altes, perquè es calcula que només es denuncia el 30% de les violències masclistes.

 

ARXIVAT A:
Masclisme Violència masclista
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut