Oficines de Naturgy a Madrid
Oficines de Naturgy a Madrid

Naturgy elimina la tarifa més barata i fa pagar el doble pel mateix consum de gas

Les organitzacions de consumidors recomanen als usuaris canviar a la tarifa regulada, més econòmica que la del mercat lliure

Actualitzat

Ja fa setmanes que Naturgy ha deixat d'oferir als seus clients tarifes amb preus semblants als del mercat regulat. Quan els acaba el contracte, la companyia avisa els clients per carta que farà el canvi automàticament a una altra tarifa, que, d'acord amb els preus en el mercat del gas, els pot suposar pagar gairebé el doble pel mateix consum de gas.

Per això, l'Organització de Consumidors i Usuaris, l'OCU, recomana als clients contractar la tarifa d'últim recurs, la TUR, també anomenada tarifa regulada. Té els preus més competitius i per sota dels de mercat.

Oficines de Naturgy a Madrid
Oficines de Naturgy a Madrid

Les modificacions en la tarifa, segons avisa Naturgy per carta, s'aplicaran directament a menys que el client contracti la tarifa TUR amb les companyies que l'ofereixen. La delegada de l'Organització de Consumidors a Catalunya, Esther Lorente, recomana aquest canvi.

"Tal com està el mercat del gas, cap empresa privada no pot competir amb el mercat regulat. És convenient canviar-se immediatament abans que comenci el fred i s'engegin les calefaccions."

Només un de cada cinc usuaris té la tarifa regulada del gas; la resta, la immensa majoria, estan en el mercat lliure.

Què és la tarifa regulada del gas?

La tarifa d'últim recurs (TUR) o tarifa regulada de gas natural és semblant a la tarifa regulada de la llum, coneguda com a PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor). Té unes condicions que estan fixades pel ministeri, les mateixes a totes les companyies que l'ofereixen.


Quin preu té?

No s'estableix un preu determinat, sinó una fórmula amb què es fixa el preu en cada revisió. El preu es revisa cada tres mesos: al gener, l'abril, el juliol i l'octubre. En l'última revisió que hi va haver al juliol es van establir preus semblants als d'abans de la guerra d'Ucraïna, inferiors als del mercat lliure. El detall de preus es pot consultar al Butlletí Oficial de l'Estat.

Es tracta d'una tarifa sense permanència, així que es pot contractar i tornar al mercat lliure quan es vulgui.


Quines companyies l'ofereixen?

Per poder contractar aquesta tarifa cal posar-se en contacte amb una de les cinc companyies que l'ofereixen. Totes pertanyen a grans grups energètics, però tenen altres noms. Són aquestes: Comercializadora Regulada Gas & Power (Grup Naturgy), Energia XXI (grup Endesa), Curenergia (grup Iberdrola), Baser (grup Total) i Régisti (grup Repsol).

 

 

ARXIVAT A:
Energia
Anar al contingut