Mas es declara "responsable únic" com a "promotor polític" del 9-N

El president en funcions només respon a les preguntes del jutge i assumeix tota la responsabilitat com a "promotor polític" del procés participatiu, però diu que l'execució va quedar en mans dels voluntaris
Redacció Actualitzat

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha declarat ja com a imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la celebració del procés participatiu del 9-N. Ha estat una declaració molt breu, que no ha arribat a l'hora de durada.

Mas ha assumit tota la responsabilitat en l'organització del 9-N com a "promotor polític" de la consulta alternativa, però ha assegurat que finalment l'"execució" del procés de votació va quedar en mans dels voluntaris.

El president no ha respost a les preguntes de la fiscalia i l'acusació popular, i només ha parlat a instàncies del jutge, com ja va fer la consellera Rigau. 

Posteriorment, Artur Mas ha ofert una roda de premsa on ha sintetizat la seva declaració davant del TSJC i ha considerat que "La ràbia per l'èxit del 9-N és el que va provocar les querelles".

A la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, una gernació ha cridat "Fora, fora, fora, la justícia espanyola". Artur Mas els ha agraït el suport amb un gest de la mà sobre el pit i ha tornat a peu pel passeig Lluís Companys fins al cotxe oficial. 

Les 3.000 persones concentrades s'han mantingut tota l'estona davant del tribunal per mostrar el seu suport al president, el qual han acompanyat també quan ha arribat per declarar, a tres quarts de deu del matí. 

Membres del govern i 400 alcaldes també l'han esperat al peu de les escales i a banda i banda del passadís obert perquè hi passés Mas. El president els ha saludat al llarg d'un recorregut que ha escenificat que són al seu costat en aquesta imputació. 

El president ha cobert uns 200 metres des de l'entrada al Parlament, al parc de la Ciutadella, fins al Palau de Justícia. També hi havia representants de Junts pel Sí i de la CUP i de les entitats sobiranistes. Estelades i crits d'"independència" han estat presents durant tot el camí.

Artur Mas ha declarat dos dies després que ho fessin la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i l'exvicepresidenta, Joana Ortega, pel mateix motiu i en la mateixa condició d'imputades.

El president ha respost sobre la seva responsabilitat en l'organització d'un procés participatiu que les acusacions consideren que estava suspès pel Tribunal Constitucional (TC), però que les defenses al·leguen que es va fer seguint la legalitat i sense saltar-se la prohibició del TC. La querella de la fiscalia atribueix als tres polítics els mateixos delictes: desobediència, com a delicte principal, prevaricació, malversació i usurpació de funcions.

Les mostres de suport, i sobretot la presència de representants polítics, ha molestat profundament el TSJC, que ho veu com un "atac directe" a la seva independència. Aquest dimarts, la Comissió Permanent de la Sala de Govern de l'alt tribunal català va emetre un dur comunicat assegurant que aquestes manifestacions "pretenen influir" en la seva presa de decisions. A més, assegura que "l'estratègia" està "dissenyada" pels polítics per defensar els seus interessos.

Abans de la seva declaració, Mas ha participat al costat de diversos membres del govern en la tradicional ofrena floral davant de la tomba i del monument de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, coincidint amb el 75 aniversari del seu afusellament a mans de la dictadura franquista.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut