Salvador Illa, durant el seu discurs al debat de política general (ACN/Job Vermeulen)

L'oposició, al debat de política general: de l'aposta pel diàleg a la "taula del xantatge"

El PSC s'ofereix al govern per aprovar els pressupostos si no se'n surt amb la CUP i exigeix lideratge a Aragonès
Redacció Actualitzat
TEMA:
Debat política general

El líder de l'oposició, Salvador Illa (PSC) estén la mà a Pere Aragonès per aprovar els pressupostos de la Generalitat si Esquerra no se'n surt amb la CUP. El cap de l'oposició ha estat el primer a intervenir aquest matí en la segona sessió del debat de política general.

Ha estat l'endemà del discurs de Pere Aragonès, el primer com a president en un debat de política general; un discurs en què va abordar l'actual conflicte amb l'Estat i també va anunciar les propostes per combatre les desigualtats.

Recupera el minut a minut del debat:

En una intervenció menys crispada que en altres ocasions, Salvador Illa ha començat assegurant que "Catalunya està molt pitjor del que hauria d'estar en matèria econòmica", perquè segons ell creix dues dècimes menys que la mitjana espanyola.

També ha considerat que "l'esperit del país no està bé" després del procés.

"L'esperit del país de Pujol, la moral col·lectiva de Maragall, no està bé després de 10 anys. Políticament, estem assumint un fracàs col·lectiu que es va produir el 2017."

Illa ha considerat "irreal i impossible d'assolir" l'objectiu de la independència i ha insistit que "exclou la meitat de ciutadans".

També ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, lideratge. Vol que faci una taula de partits a Catalunya. "Ningú està per sobre de la llei. President, ha de convocar un diàleg entre catalans", ha afirmat fent una crida als dirigents de Junts, Ciutadans i el PP perquè s'hi afegeixin. "També els necessitem al grup", ha afegit.  

En l'àmbit educatiu, ha ensenyat la "targeta vermella" al conseller pels "26.400 alumnes que volien cursar FP i no han pogut. Illa també ha lamentat que, en el seu discurs, Aragonès no fes referència al finançament autonòmic ni als ajuntaments.

També ha acusat el conseller d'Economia, Jaume Giró, de fer "batzegades ideològiques". "No cal que sigui el més independentista i el més d'esquerres de la cambra. Independentista i d'esquerres és una contradicció", ha considerat.

Recupera la intervenció:


L'extrema dreta de Vox denuncia la "taula d'extorsió"

Ignacio Garriga, en representació de la formació d'extrema dreta Vox, ha definit la taula de diàleg com una "taula d'extorsió" i de "rendició", "un intent de substituir aquesta cambra", ha dit que és.

Garriga ha afirmat que només respon a les "ànsies de poder" dels independentistes i ha assegurat que l'11 de Setembre va acabar "amb incidents i violència" i que es basa en el mite "d'una nació inexistent".

En matèria de llengua, ha acusat el govern d'iniciar una "persecució" a la universitat i ha afegit que el català "no pot ser un obstacle perquè una família sigui educada en la llengua que escull".

Recupera la intervenció:

 

En Comú Podem, pel diàleg

La diputada d'En Comú Podem Jéssica Albiach ha criticat els "tambors de guerra" entre els socis de govern i ha afirmat que el president Aragonès ha mostrat "feblesa" perquè "va anar sol a la taula de diàleg, sense els seus socis de govern ni d'investidura, que s'estaven manifestant en contra al carrer".

Albiach ha reiterat la defensa del diàleg amb l'Estat, que ha definit com a "inevitable", i ha assegurat que "la detenció i posterior posada en llibertat del president Puigdemont és la millor mostra que hem de seguir avançant en el diàleg". Per En Comú Podem, acabarà beneficiant-nos a tots, pequè "respon a un interès de país i no de partit".

A Aragonès, Albiach li retreu que "ja estan incomplint les propostes del discurs d'investidura" i es fa una política "continuista", amb una aposta pel model econòmic "del totxo, la platja i el casino". "No hi veiem ni innovació ni transformació", li ha etzibat. Li ha retret, en la línia d'Illa, falta de lideratge.

Davant els macrobotellons, la diputada dels comuns ha demanat que no es criminalitzi tots els joves, ha reclamat al govern un pla per "diversificar l'oci" i ha afegit que "no se'ls està oferint res".

Recupera la intervenció:



Carrizosa vol que el govern espanyol s'aixequi de "la taula de xantatge"

El dirigent de Ciutadans Carlos Carrizosa ha considerat "increïble" que el govern d'Espanya "no s'aixequi de la taula de xantatge" després de sentir el discurs del president Aragonès en el debat.

Carrizosa ha aconsellat a Aragonès que es prengui "amb calma" l'objectiu de culminar la independència" i "d'alliberar els catalans d'aquesta elit que malversa diner públic, imposa ideologies identitàries als mitjans públics, l'educació i l'administració", i governa "com l'exèrcit de Pancho Villa", perquè "no ho podrem culminar, almenys els mesos immediats".

També ha retret al PSC que "abaixi el cap" amb els indults i ha advertit Aragonès que el seu govern és "tan improductiu com el de Torra". Li ha retret que s'hagi deixat escapar la inversió a l'aeroport del Prat, quan "en aquesta cambra hi ha una majoria suficient a favor".

Com Vox, Ciutadans també ha polemitzat sobre la defensa del català a la universitat i ha retret a la consellera Geis que inaugurés el curs "en clau nacionalista com si fóssim a Corea del Nord".

Recupera la intervenció:

 

PP: "El procés ha mutat"

Des del Grup Mixt, el diputat del PP Alejandro Fernández ha sostingut la tesi que el procés independentista "ha mutat" i ara pretén "erosionar" l'Estat amb la "connivència" del PSOE. L'objectiu segons Fernández és debilitar les institucions que van frenar "el cop del 2017" --la monarquia, la justícia i les forces de seguretat-- i caricaturitzar Espanya com a estat feixista.

El diputat del PP creu que Catalunya està "en decadència" i ha demanat "tolerància zero amb l'incivisme i la delinqüència". També ha advertit de les conseqüències que té "determinada apologia de la desobediència i de l'incompliment de la llei."

Per Fernández, la pèrdua de la inversió a l'aeroport del Prat és "un exemple paradigmàtic de com la radicalitat antisistema i els prejudicis poden paralitzar un projecte absolutament necessari".

Recupera la intervenció:

ARXIVAT A:
Debat política general Salvador Illa Jéssica Albiach Ignacio Garriga Carlos Carrizosa Alejandro Fernández PP PSC En comú Vox Cs Pere Aragonès Parlament de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut