Tenerife

Les Canàries torna a batre rècords i rep més de 1.500 immigrants en només un cap de setmana

L'arribada massiva d'immigrants a les illes Canàries ha batut rècords aquest cap de setmana. En només dos dies, l'arxipèlag ha rebut 1.560 persones indocumentades: 674 dissabte, en vuit "cayucos", i 876 diumenge, en nou més. Almenys una cinquantena dels arribats són menors. Entre els immigrants arribats a les Canàries s'ha registrat un mort en un "cayuco" a l'illa de Lanzarote. La víctima era un ciutadà magrebí del qual s'ha recuperat el cos de l'aigua. Es creu que l'embarcació en què viatjava va bolcar en arribar la nit de dissabte.

Actualitzat

Des que va començar l'any, només hi ha hagut una onada d'immigrants més nombrosa que la d'aquest cap de setmana. Entre el 17 i el 20 d'agost van arribar a l'arxipèlag canari un total de 1.590 immigrants sense papers, tot i que ho van fer repartits en quatre dies.

La novena i última embarcació ha arribat aquesta matinada al port d'Arguineguín de Gran Canària i ha elevat fins a 1.560 el nombre d'immigrants indocumentats que durant aquest cap de setmana han arribat a les illes canàries. Dels 117 indocumentats que hi anaven a bord, només un l'han hagut de traslladar a un centre sanitari amb símptomes d'hipotèrmia, segons fonts de la Creu Roja. Tots els integrants són homes adults que han augmentat fins a 876 el nombre d'immigrants que han arribat aquest diumenge a l'arxipèla,g i fins a 1.560 els que han arribat a les costes canàries des de dissabte al migdia.

El vuitè "cayuco" que ha arribat a les Canàries ho ha fet a l'illa de Tenerife i duia 97 ocupants. Hores abans, el mateix port de Los Cristianos ha rebut tres embarcacions més de manera esglaonada amb 56, 84 i 62 irregulars a bord.

Abans, a la platja de Santiago, a Gomera, n'havien desembarcat 120, entre ells 12 menors. Durant la matinada de diumenge, un vaixell de la institució armada va arribar amb 115 africans a bord, 23 de menors, a l'illa de Gran Canària. Tots aquests immigrants es troben en bon estat de salut.

Poc després de la mitjanit de dissabte, un grup de 128 estrangers, 4 de menors, arribaven a l'illa de Hierro en una embarcació que havia interceptat la Guàrdia Civil. Tres immigrants d'aquesta barca van haver de ser traslladats a centres sanitaris, un en estat greu.

674 immigrants més dissabte en 8 "cayucos"

El primer avís es va registrar dissabte al migdia a les illes de Gomera i Hierro, amb el desembarcament de dos "cayucos" amb un total de 151 persones a bord. L'alarma va saltar després a Gran Canària, on la Guàrdia Civil va sortir a la recerca d'una embarcació que va conduir al moll d'Arguineguín amb 78 persones a bord. Mentre els conduïen a terra, a Gran Canària hi va haver dues alarmes més, amb una barcassa que era a 25 milles al sud de l'illa i que l'armada i una embarcació de Salvament Marítim van remolcar fins a terra, amb 43 passatgers a bord. L'altre avís va ser una falsa alarma, però el matí de dissabte ja presagiava el que va acabar esdevenint: un constant degoteig de persones i barques durant tot el cap de setmana.

Al migdia van arribar al port de Los Cristianos 75 immigrants remolcats per Salvament Marítim. Alguns van haver de ser atesos pels serveis sanitaris per cremades a causa del sol i la sal. Al mateix moll, va arribar un "cayuco" amb 117 immigrants irregulars que va ser interceptat quan navegava a una milla de la costa, al sud de Tenerife. Deu dels seus ocupants van necessitar assistència sanitària per ferides lleus.

El penúltim "cayuco" també va arribar a Tenerife i ho va fer amb 93 ocupants a bord. Aquesta embarcació va ser localitzada quan navegava a 44 milles al sud de Tenerife i l'embarcació "Punta Salinas" de Salvament Marítim la va remolcar fins al port de Los Cristianos. La vuitena "patera" que va arribar dissabte a les Canàries també la van traslladar al port de Los Cristianos, i duia 117 persones. Des de principis d'any han arribat a les Canàries gairebé 20.000 immigrants, 2.200 aquesta setmana. El 18 de maig passat van arribar a les costes canàries 647 immigrants.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut