L'aquarius ha arribat aquest dimecres al port de Malta, port triat per començar la distribució a diversos països

L'Aquarius arriba a Malta per deixar-hi els 141 migrants que porta

Els van rescatar fa 6 dies i es repartiran per 5 països, entre els quals Espanya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Migracions

El vaixell Aquarius ha arribat aquest dimecres a Malta, on desembarcarà els 141 migrants que va rescatar divendres passat davant les costes de Líbia.

El vaixell, gestionat per SOS Mediterranée i Metges Sense Fronteres, ha arribat al port de La Valletta poc després de les dues de la tarda. Les dues ONG han celebrat que finalment puguin deixar els migrants en terra ferma, encara que sigui 6 dies després del rescat.

Acord entre 5 països per acollir-los

L'operació ha estat possible per l'acord a què van arribar aquest dimarts 5 països, entre els quals, Espanya, que van negociar el repartiment dels migrants amb la mediació de la Comissió Europea.

Des d'un primer moment tant Malta com Itàlia, els països més pròxims al vaixell, es van negar a permetre que l'Aquarius anés a cap port seu.

Després que tant l'ajuntament de Barcelona com la Generalitat s'oferissin a acollir els migrants, el govern espanyol va anunciar l'acord amb els altres països, que contemplava el desembarcament a Malta.

Finalment, Italia també es podriar sumar a les labors d'acollida, segons ha informat el govern de Malta en un comunicat.

"El govern italià -diu la nota oficial- s'ha posat en contacte amb el govern de Malta per participar en la iniciativa".

Una part "important", a Catalunya

Pendents de si els 60 migrants que ha d'assumir Espanya, se'ls quedarà Catalunya, encara no se sap ni quan ni com arribaran.

Tot i l'oferiment del govern català, Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania ha demanat més recursos, especialment pel que fa a menors.

Catalunya està absolutament sobreocupada en tots els seus equipaments per a menors, però si són persones rescatades, se les ha d'acollir. No hi ha més.  Tot i això, hem demanat a l'Estat més corresponsabilitat. No pot ser que entre quatre comunitats autònomes ens fem càrrec de gairebé tot"

Bona part dels 141 migrants, 60, vindran a Espanya, mentre la resta es repartiran entre França, Alemanya, Luxemburg i Portugal. El govern espanyol va assegurar que una part "important" dels 60 que ha acceptat vindran a Catalunya.

La majoria dels migrants rescatats per l'Aquarius són procedents de països africans com el Camerun, Nigèria, el Senegal, el Marroc i Somàlia, però també n'hi ha de Bangladesh. Gairebé la meitat són menors no acompanyats, i també hi ha dues dones embarassades.

ARXIVAT A:
Migracions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut