La llei per frenar els lloguers abusius arriba al Parlament amb dubtes

Aquesta setmana es votarà una llei reivindicada per moltes entitats socials, pendents del que faci JxCat amb les seves esmenes
Actualitzat
TEMA:
Habitatge

En la compra d'habitatge, s'està notant una rebaixa, però malgrat la crisi del coronavirus el sector creu que el lloguer mantindrà els preus, perquè hi ha més demanda. El mercat del lloguer s'ha reactivat.

En aquest context, aquesta setmana arriba al Parlament la primera llei de regulació dels lloguers, per posar fi a les pujades abusives. A Barcelona un sou de mil euros només serviria per pagar el lloguer mitjà.


Entorn el 40% de pujades

Després que els preus toquessin fons el 2014, fruit de la crisi iniciada el 2008, els lloguers no han parat de pujar. A Barcelona s'ha passat dels 674 euros de mitjana als 980 registrats el primer trimestre d'aquest 2020, cosa que representa un pujada del 45%, segons dades de l'Idescat.

En el conjunt de Catalunya, l'evolució és molt semblant. Es passa dels 532 euros que es pagaven de mitjana el 2014 pel lloguer d'un pis als 737 euros aquest 2020, amb una pujada superior al 38%.

 

Esmenes de JxCat

Fa més d'un any que el Sindicat de Llogateres treballa amb una proposició de llei que reguli i fixi un topall als preus dels lloguers. La proposta va rebre el suport de JxCat, Esquerra, els comuns i la CUP, però a l'últim moment JxCat va fer marxa enrere i va presentar vuit esmenes.

Aquest dimecres s'ha de votar al Parlament i a hores d'ara encara no hi ha acord.

A les xarxes, s'ha posat en marxa una campanya per defensar la llei i contrarestar algunes pressions, com diu Jaime Palomera, del Sindicat de Llogateres:

"Hi ha hagut pressions, és evident, del món dels promotors, de les immobiliàries... els sospitosos habituals de sempre que no volen que res canviï."

 

 

Els ajuntaments podrien decidir

Entre els punts que plantegen les esmenes de JxCat hi ha que els ajuntaments siguin els qui decideixin si apliquen o no la llei.

També demanen que quedin exempts els propietaris amb ingressos de fins a 3.130 euros i fins a 4.500 a ciutats com Barcelona.

A més, s'obre la porta a augmentar fins a un 20% el lloguer per sobre de l'índex de preus de la Generalitat si s'han fet obres de millora al pis. Les esmenes no parlen d'aportar documentació per justificar que s'han fet aquestes obres en els últims cinc anys a la vivenda.

Són esmenes que tenen l'oposició del Sindicat de Llogateres, que creu que "deixarien la llei en paper mullat" i, segons Palomera, no es pot rebaixar encara més "una regulació de mínims":

"Aquesta llei no canviarà les coses de la nit al dia. És una regulació de mínims, posa un primer topall i diu, 'escolti, no poden pujar més els preus, ja han pujat una barbaritat', però a més comença a incentivar baixades moderades."
 

 

Ciutadans i PP va portar la regulació dels preus del lloguer al Consell de Garanties Estatutàries que va dictaminar que alguns articles no s'ajustaven a l'Estatut.

El preu del lloguer ja es regula a ciutats com París, Berlín, Nova York, Amsterdam o Viena.
ARXIVAT A:
Mercat immobiliari Habitatge Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut