Una de les detencions en el marc de l'operació Judes
Una de les detencions en el marc de l'operació Judes

La Fiscalia vol jutjar per terrorisme els CDR detinguts en el marc de l'operació Judes

A vuit d'ells els voldria jutjar per organització terrorista, tinença d'explosius i estralls, i als quatre restants els atribueix només el delicte de terrorisme

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de l'Audiència Nacional demana enviar a judici per terrorisme i tinença d'explosius els membres dels CDR detinguts durant l'operació Judes, que la Guàrdia Civil va portar a terme la tardor del 2019.

A vuit dels detinguts els acusa de pertinença a organització terrorista, tinença d'explosius i estralls, amb unes condemnes que podrien arribar a un mínim de 17 anys de presó. A quatre detinguts més els atribueix exclusivament el delicte de terrorisme.

Un cop la sala penal de l'Audiència Nacional confirmi l'obertura del judici, la Fiscalia formularà l'escrit d'acusació amb els fets concrets que atribueix a cadascun dels detinguts.

Cinc dels dotze acusats després de declarar als jutjats de Mollet del Vallès el 28 de setembre del 2021 (ACN/Albert Segura Lorrio)

L'operació Judes

L'operació Judes es remunta al 23 de setembre del 2019, poques setmanes abans que es fes pública la sentència del Suprem contra els líders independentistes acusats de rebel·lió.

La Guàrdia Civil va mobilitzar 500 agents, que van fer 10 escorcolls a 7 localitats i van detenir 9 persones, 7 de les quals van ser traslladades a Madrid acusades de terrorisme. Van anar a presó preventiva i no van quedar lliures fins uns mesos després, quan l'Audiència Nacional va considerar que no hi havia prou proves que justifiquessin mantenir-los tancats.

El juny del 2020 l'Audiència Nacional va afegir quatre investigats més al cas. Per a un la causa va quedar arxivada l'any passat. Ara, la Fiscalia acusa un total de dotze persones, vuit de les quals per tinença d'explosius, malgrat que la Guàrdia Civil no en va trobar cap.

ARXIVAT A:
TerrorismeProcés catalàCDROperació Judes
Anar al contingut