El primer ministre britànic, Rishi Sunak, sortint de Downing Street en una imatge d'arxiu (EFE/Andy Rain)

La desfeta dels conservadors britànics en les municipals deixa tocat el lideratge de Sunak

Els resultats de les eleccions locals confirmen la pitjor derrota dels conservadors en quatre dècades
Actualitzat
TEMA:
Regne Unit

Els últims resultats de les eleccions municipals a Londres confirmen la pitjor derrota dels conservadors britànics en quatre dècades. Des de les primeres votacions, aquest dijous, els "tories" han anat perdent terreny, i aquest dissabte a la tarda l'alcalde laborista de Londres, Sadiq Khan, ha estat reelegit per a un històric tercer mandat.

A la capital britànica, Khan ha aconseguit el 43,8% dels vots --1.088.225 en total-- enfront de la conservadora Susan Hall, que n'ha obtingut el 32,7%. El candidat ha afirmat sentir-se "orgullós" i ha dit que espera que aquest any "sigui un any de grans canvis" amb un "futur govern laborista".

La patacada dels conservadors posa encara més en entredit el primer ministre Rishi Sunak, que ha d'afrontar eleccions generals el gener del 2025 i els laboristes li reclamen que les avanci.

En aquest sentit, els avenços substancials de l'oposició laborista augmenten les esperances que el seu líder Keir Starmer arribi a Downing Street. "Passegem pàgina a la decadència i engeguem la renovació nacional amb els laboristes", assegurava Starmer després de conèixer els resultats.

I és que els laboristes s'enduen gairebé tots els ajuntaments en disputa.

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, i la seva dona, Saadiya Khan, en arribar al col·legi electoral (EFE/Tolga Akmen)

El recompte fins al moment

Les dades oficials apunten a més el Partit Liberaldemòcrata, situat com la tercera o quarta formació política britànica els últims anys, ha estat la segona amb més regidors electes fins al moment, per davant del governant Partit Conservador.

Els resultats parcials oficials atorguen al Partit Laborista 1.069 regidories i 49 ajuntaments, seguit del Partit Liberaldemòcrata amb 519 regidories i 12 ajuntaments, i del Partit Conservador, que ha confirmat 498 regidories i sis ajuntaments.

El Partit Verd ha obtingut 159 regidories, i altres formacions i independents, 284, i només queden tres ajuntaments per tancar els resultats de la votació.

L'ascens de Reform UK, un partit nacionalista i populista, fundat pel campió del Brexit, Nigel Farage, també és motiu de preocupació entre els conservadors, que els podrien fer perdre vots a les eleccions legislatives.
 

També guanyen en ciutats com Manchester o Liverpool

D'altra banda, als laboristes, malgrat els bons resultats, els ha penalitzat la seva posició en el conflicte a Gaza, que alguns dels seus votants consideren massa pro israelians. Destaca el cas de Birmingham on un candidat independent propalestí ha guanyat el 20% dels vots, més de 40.000.

A més de Londres, els laboristes han guanyat en aquesta fase deu de les onze eleccions municipals que s'han celebrat a diverses grans ciutats del país, com Manchester, Liverpool, Leeds o Sheffield (South Yorkshire), però també a la conurbació de York i North Yorkshire, just on es troba la circumscripció del primer ministre.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit Rishi Sunak
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut