L'eurodiputat Matthias Ecke en una intervenció al Parlament Europeu (Reuters)

Ferit greu un eurodiputat socialdemòcrata alemany en un atac atribuït a l'extrema dreta

Un adolescent de 17 anys s'ha lliurat a la policia amb relació a l'agressió de Matthias Ecke, de 41 anys, que divendres va haver de ser ingressat i intervingut arran d'una agressió quan enganxava cartells
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alemanya

Un adolescent de 17 anys s'ha lliurat a la policia aquest diumenge a primera hora de la matinada amb relació a l'agressió patida divendres per l'eurodiputat socialdemòcrata alemany Matthias Ecke.

Ecke, principal candidat del Partit Socialdemòcrata alemany (SPD) per Saxònia a les eleccions europees, va quedar ferit de gravetat i va haver de ser ingressat i intervingut a l'hospital després que uns individus l'ataquessin quan estava enganxant cartells electorals a la ciutat de Dresden, a l'antiga Alemanya de l'Est.

L'eurodiputat ha estat agredit quan penjava cartells de la seva candidatura a l'Eurocambra a la ciutat de Dresden (Reuters)

El menor "s'ha presentat a la comissaria de Dresden-Süd i ha declarat ser l'autor de l'agressió al polític de l'SPD", diu la nota emesa per l'Oficina Regional d'Investigació Criminal (LKA) de Saxònia, que també ha informat que no consten denúncies prèvies contra ell i que continua investigant per trobar la resta d'agressors.

El diari Bild explica que el noi anava acompanyat de la seva mare.


Dos atacs semblants

Divendres, uns desconeguts van llançar-se contra l'eurodiputat i van colpejar-lo repetidament fins a deixar-lo estès a terra.

"Tres o quatre desconeguts van aparèixer de cop i volta, van insultar l'equip que penjava els cartells i, inesperadament, van començar a colpejar-lo brutalment", ha explicat el cap de l'SPD a Saxònia, Henning Homan.

Ecke, en una imatge del 20 d'abril a Dresden (Reuters/Matthias Rietschel)

Mitjans locals, que citen fonts policials, expliquen que, minuts abans de l'agressió a Ecke, un grup de quatre persones va atacar un voluntari dels Verds, de 28 anys, que també enganxava cartells. Com l'eurodiputat, va rebre diversos cops de puny i puntades de peu. La policia sospita que els agressors poden ser els mateixos.


"Violència antidemocràtica"

El canceller alemany, Olaf Scholz, també ha condemnat la brutal agressió a l'eurodiputat i ha demanat unitat d'acció contra la ultradreta a tot el país. "No hem d'acceptar mai aquests actes de violència", ha dit.

Scholz ha remarcat que una agressió d'aquestes característiques té molt a veure amb els discursos i els estats de crispació que fomenta la formació ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) i ha demanat una resposta conjunta de totes les forces polítiques democràtiques: "La democràcia està sota amenaça i arronsar les espatlles no és mai una opció."


La ministra alemanya de l'Interior, Nancy Faeser, ha condemnat amb fermesa el "brutal acte de violència", que considera que és un greu atemptat contra la democràcia: "Estem vivint una nova dimensió de violència antidemocràtica", ha dit.

Faeser ha dit que investigaran "totes les circumstàncies i el rerefons d'aquest brutal acte de violència" i que els autors de l'atac seran "identificats i portats davant la justícia". A més, ha anunciat la convocatòria d'una reunió extraordinària dels responsables d'Interior estatals i federals per abordar mesures per augmentar la protecció del polítics i de la democràcia en general.


La ministra alemanya d'Afers Exteriors, l'ecologista Annalena Baerbock, ha condemnat l'atac aquest diumenge a través de la xarxa social X. "Els brutals atacs a demòcrates compromesos, activistes i polítics" suposen "un atac a la base de la nostra democràcia: les eleccions lliures", ha valorat.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, s'ha mostrat "horroritzada per l'atac brutal" contra Ecke i ha demanat que els responsables siguin "portats davant la justícia".


En un missatge a les xarxes, també ha manifestat el suport a l'eurodiputat de tots els membres de Parlament Europeu.


Centenars de delictes per motius polítics

Només aquest any, la policia de Saxònia ja ha registrat 112 delictes amb motivació política, relacionats amb les eleccions, 30 dels quals contra funcionaris o representants electes.

Al conjunt d'Alemanya, el 2023 es van cometre 2.790 delictes contra representants polítics, segons dades provisionals de la policia. Són un miler més que el 2022, però una xifra semblant a la registrada el 2021, any d'eleccions legislatives, quan n'hi va haver 2.840.

ARXIVAT A:
Extrema dreta Parlament Europeu Alemanya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut