Els fets van passar durant la identificació policial d'un jove a Sant Feliu Sasserra, al Bages, el 2019
Els fets van passar durant la identificació policial d'un jove a Sant Feliu Sasserra, al Bages, el 2019 (3cat)

Expulsen els sis mossos condemnats fa tres mesos per una agressió racista al Bages el 2019

Tot i les queixes de SOS Racisme, Interior explica que fins ara no han rebut la documentació del jutjat i no han pogut signar abans el tancament dels expedients

Els sis agents dels Mossos d'Esquadra de Manresa condemnats per racisme durant la detenció d'un jove al Bages el 2019 ja han estat expulsats del cos i han perdut la condició de funcionaris.

Tot i que, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la sentència es va notificar fa més de tres mesos a les parts, inclosa l'Advocacia de la Generalitat, el Departament d'Interior al·legava que encara no havia rebut la documentació.

Aquest dimarts, però, Interior ha explicat que divendres passat va rebre l'executòria, la documentació del jutjat que faltava, i aquest dilluns es va signar el tancament dels expedients disciplinaris.

SOS Racisme va denunciar la setmana passada que els agents seguien en actiu, i criticava la "falta de voluntat política" per combatre el "racisme policial i institucional".

"Per la via administrativa es podia fer abans perquè existia una sentència ferma penal. Es podia aplicar directament perquè hi va haver un reconeixement dels fets, que és una sanció molt greu segons el règim disciplinari intern dels Mossos d'Esquadra."

"Ets un mico fill de puta"

Els fets van passar durant la identificació policial d'un jove a Sant Feliu Sasserra, al Bages, el 2019. Els agents antiavalots, condemnats a una pena mínima d'un any de presó i mig d'inhabilitació per agressió racista, van empaitar, detenir i insultar en Wubi, un jove negre que aleshores tenia 20 anys.

"Tu no ets humà, tu ets un mico. Un altre dia que en toquis un dels meus, t'aixafo la cara", va dir un dels agents al noi. A més d'insultar-lo, el van tirar a terra i li van clavar cops.

El noi va aconseguir gravar i guardar la gravació de la seqüència de la persecució i detenció, en què se sent com els policies el tracten de manera violenta i vexatòria.

Aquest és un fragment de l'àudio que va poder gravar:

Detingut: "Per favor, deixeu-me en pau, que soc humà."

Mosso: "Ja està, deixeu-lo."

D.: "Jo soc humà com vosaltres."

M.: "Tu no ets humà, tu ets un mico."

D.: "Un mico?"

M.: "Tu ets un mico fill de puta. Un altre dia que en toquis un dels meus, t'aixafo la cara aquí. Ho has entès o què? Als meus, ni tocar-los. Ho has entès o no? Doncs vinga, cap al cotxe, me cago en la puta, ja. Vinga!"

A més, en un altre moment, un dels agents s'arriba a definir com a racista:

"I et diré una cosa: soc racista, molt. Però si fossis blanc t'hauria pegat igual de fort o més, que ho sàpigues! Però soc racista." 

La sentència va ser fruit d'un acord entre les acusacions del cas i els agents i va permetre rebaixar considerablement la pena de tres anys i mig que demanava la Fiscalia inicialment. SOS Racisme, que exercia l'acusació en el cas i demanava sis anys de presó, també va acceptar el pacte.

A més, com a responsable civil subsidiària, la Generalitat va indemnitzar la víctima amb 80.000 euros per danys morals i lesions físiques.

ARXIVAT A:
RacismeMossos d'Esquadra
Anar al contingut