ERC proposa les condicions per a un referèndum pactat fixant un mínim del 55% perquè guanyi el sí

Així ho diu la ponència política que preveu aprovar al congrés del partit al mes de gener
Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
Procés català

Esquerra ha fet públiques les condicions que vol proposar al govern espanyol per a un referèndum d'independència pactat

El text fixa un mínim del 55 per cent perquè guanyi el sí --com es va fixar en el referèndum de Montenegro--, una participació que superi el 50 per cent, dret a vot per als residents majors de 16 anys, una pregunta clara i l'obertura de negociacions amb l'Estat si guanya el sí a la independència.

El partit assegura que el referèndum d'independència és "la millor via per guanyar la República Catalana" i creu que cal "articular la majoria del 80% favorable al referèndum" per portar-lo a la taula de diàleg. 

La proposta la recull la ponència política que ara inicia un procés d'esmenes i que ERC preveu aprovar al congrés del partit, a finals de gener.

La intenció és que el referèndum arribi l'any vinent a la taula de negociació amb el govern espanyol.


"Articular majories" i allunyar l'independentisme del "populisme"

En la proposta, Esquerra defensa que cal "reimpulsar la majoria social de l'1 i el 3 d'octubre" del 2017, i fer-ho al voltant "del major consens social al nostre país, la celebració d'un referèndum d'independència". 

Així, aposta per arribar a un Acord de Claredat --que Aragonès va plantejar al Parlament i va quedar eclipsat per la trencadissa amb Junts-- i fixar les condicions a partir d'"un debat i consecució d'un consens a Catalunya".

Segons els republicans, hi ha el "repte pendent" d'"aturar la creixent polarització en què està immersa una part de l'independentisme" i allunyar-lo "del corrent antipolític i populista"

Per contra, ERC defensa que "els avenços en la desjudicialització del conflicte i en l'agenda antirepresiva constaten els efectes de la força electoral d'Esquerra Republicana i, per extensió, de l'independentisme", i cita com a exemples els indults i la derogació de la sedició.

ARXIVAT A:
Procés català ERC
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut