Pedro Sánchez anuncia el decret d'estat d'alarma aquest diumenge (EFE/Moncloa)

Estat d'alarma fins al 9 de maig dirigit i gestionat pels governs autonòmics

Estableix mínims comuns per a totes les autonomies, i els deixa marge per adaptar i ampliar les mesures per fer front al coronavirus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Consell de Ministres s'ha reunit d'urgència aquest diumenge a les 10 del matí per aprovar l'estat d'alarma, en una convocatòria extraordinària.

Aquest estat d'alarma durarà de moment 15 dies, però la intenció del govern és que passat aquest període el Congrés dels Diputats el prorrogui per sis mesos, fins a principis de maig.

L'estat d'alarma, per tant, s'activa amb la intenció que tingui una durada llarga, sobretot per donar cobertura al toc de queda que moltes autonomies han aplicat o volen aplicar.

La franja horària de toc de queda que l'estat d'alarma contempla és entre les 11 de la nit i les 6 del matí. Les comunitats autònomes, que actuaran com a autoritat delegada, tindran un marge d'una hora per avançar o endarrerir aquesta franja.
 

 

El Consell de Ministres, aquest diumenge reunit a Madrid (EFE)

"És una situació extrema"

La reunió s'ha acabat cap a dos quarts d'una, i a un quart de tres ha comparegut públicament el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per explicar els detalls d'aquest estat d'alarma.

Sánchez ha justificat la declaració de l'estat d'alarma perquè la situació és "extrema" i per això cal utilitzar una eina per a situacions extremes:

"Com he mantingut des de l'inici de la pandèmia, l'estat d'alarma és l'eina constitucional per a situacions extremes, i la situació que vivim és extrema. És, de fet, com saben, l'emergència sanitària més greu viscuda per Espanya des de l'aprovació de la Constitució i també de l'últim segle."

El president del govern espanyol ha dit que la llei orgànica que va definir l'estat d'alarma, aprovada el 1981, ja preveia una pandèmia com un dels motius per fer-lo servir.

També que el contingut del decret que estableix l'estat d'alarma compta amb el vist-i-plau del Consell d'Estat i de l'Advocacia de l'Estat.
 

Confinaments autonòmics

Segons ha afirmat Sánchez, una de les facultats que dona aquest estat d'alarma a les autonomies és confinar-se perimetralment, del tot o parcialment:

"Les comunitats autònomes podran decidir limitar l'entrada i la sortida dels seus territoris en tot o part d'ell. És a dir, podran confinar el territori complet de la seva comunitat, o decidir el confinament d'un àmbit territorial inferior."

Aquests confinaments territorials tindran les excepcions habituals per motius sanitaris, laborals o educatius entre altres.


La pròrroga, al Congrés aquesta setmana

Sánchez ha dit que vol que la setmana que comença aquest dilluns el Congrés dels Diputats ja faci el debat per poder votar i aprovar la pròrroga de 6 mesos:

"El govern aprovarà la pròrroga en el Consell de Ministres del pròxim dimarts perquè el seu debat i aprovació a les Corts es faci aquesta mateixa setmana. Serà estendre l'estat d'alarma durant 6 mesos fins a principis del mes de maig, en concret, el 9 de maig."


Una onada diferent

Segons ha dit, aquest estat d'alarma és molt diferent del que es va aplicar llavors perquè la incidència del virus ara és diferent:

"Els científics i experts apunten que, malgrat que és el mateix virus, aquesta segona onada té unes altres característiques. Ho veiem en la letalitat, molt menor, la mitjana d'edat, també molt menor que la de la primera onada, o també la pressió hospitalària, per citar algunes dades. I en conseqüència, aquest nou estat d'alarma té unes característiques específiques, adequades a aquesta segona onada."


"És el temps que necessitem"

Sánchez ha justificat la llarga durada de l'estat d'alarma afirmant que es basa en el que els han recomanat els especialistes en el virus:

"Vull que sàpiguen que aquest termini no és inamovible, si podem superar abans l'emergència plenament, l'estat d'alarma es deixarà d'aplicar immediatament, però aquest és el termini necessari, en aquests moments, d'acord amb la ciència i també amb les recomanacions dels experts."

"Per què sis mesos? Perquè els experts estimen que aquest és el temps que necessitem fins a començar a superar no només aquesta segona onada en què ja estem immersos, sinó l'etapa més nociva de la pandèmia."

De tota manera, ha afegit que l'estat d'alarma s'acabarà en el moment en què sigui necessari, quan es consideri que no hi ha motius per mantenir-lo.


Evitar el confinament

També que el seu objectiu és evitar tornar a haver de fer confinaments totals com el de la primavera:

"Creiem que podem aconseguir-ho en aquesta segona onada sense recórrer a mesures tan extremes com la que vam viure en la primera onada, el confinament global, el confinament total, sense paralitzar, per tant, la vida del país, que és la mesura més costosa des del punt de vista social i també econòmic."

En aquest sentit, el president del govern espanyol ha fer una crida a les forces polítiques amb representació parlamentària que donin suport a la pròrroga:

"Demano a totes els partits que donin suport a l'estat d'alarma. I també als ciutadans que es quedin a casa, que limitin els desplaçaments, per protegir així els seus familiars i el conjunt de la societat."

En les respostes a les preguntes que li han fet telemàticament els periodistes, Sánchez ha dit que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, anirà cada 15 dies al Congrés per donar explicacions sobre la situació de la lluita contra la pandèmia.

Convocatòria d'urgència

El Consell de Ministres extraordinari d'aquest diumenge s'ha convocat aquest dissabte, després de les peticions que ha rebut Sánchez de les autonomies demanant l'estat d'alarma.

En un primer moment s'havia especulat que es fes aquest dissabte, però finalment s'ha descartat per la visita al Vaticà del president del govern espanyol.

Primer, el País Basc

La primera autonomia que aquest divendres va demanar l'estat d'alarma va ser el País Basc, i després van seguir Astúries, La Rioja, Extremadura, Castella-la Manxa, Navarra i Melilla.

També Catalunya va demanar divendres un estat d'alarma "descentralitzat", amb la Generalitat com a única autoritat competent, i aquest dissabte s'hi van afegir el País Valencià, les Balears i Cantàbria.

No l'ha demanat, de moment, cap autonomia governada pel PP, tot i que Castella i Lleó i Madrid ha activat el toc de queda o mesures similars.

El Congrés haurà de prorrogar-ho

Aquesta primera activació de l'estat d'alarma durarà només 15 dies, termini fixat a la Constitució, i després l'haurà de prorrogar el Congrés dels Diputats.

La proposta que la pròrroga pugui ser directament de 6 mesos evitarà la situació que es va crear a la primavera, quan va caldre prorrogar-lo cada 15 dies, cosa que va suposar un esforç negociador considerable cada dues setmanes.

De moment ja compta amb el suport de Ciutadans i també del PNV, i previsiblement ERC, JxCat i altres forces minoritàries també hi votaran a favor, però encara no ha aconseguit el del PP.

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut