Madrid prohibeix les reunions socials i tanca bars entre la mitjanit i les sis del matí
Control policial a Madrid per fer que es compleixin les restriccions (Europa Press)

Madrid tanca entre la mitjanit i les 6 del matí, i Castella i Lleó anuncia toc de queda

El president de Castella i Lleó diu que té el suport del govern espanyol per implantar el toc de queda aquest dissabte

RedaccióActualitzat

La Comunitat de Madrid prohibeix a partir d'aquest dissabte les reunions socials entre la mitjanit i les sis del matí, tant en espais públics com privats, per mirar de controlar l'expansió del coronavirus.

El conseller de Sanitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ho ha anunciat en una roda de premsa en què també ha dit que durant tot el dia seguirà vigent la limitació de les reunions a un màxim de sis persones.

Ruiz Escudero, per cert, ha aprofitat la seva compareixença informativa per carregar contra el govern espanyol i la decisió de declarar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid, que ha titllat de contraproudent amb l'argument que ha permès un augment de la mobilitat. Alhora, ha defensat les actuacions del seu govern:

"La Comunidad sigue adelante con su plan frente al Covid-19, que siempre se basa en criterios técnicos."


Les mesures que entraran en vigor a la Comunitat de Madrid amb la caiguda de l'estat d'alarma són molt semblants, de fet, a un toc de queda entre la mitjanit i les sis del matí: res que no sigui considerat un servei essencial no pot estar obert durant aquestes sis hores, per bé que no s'obliga la població a quedar-se a casa.

A mitjanit, per tant, també hauran de tancar bars i restaurants, que no podran admetre nous clients a partir de les onze de la nit. A més, queda prohibit atendre clients a la barra i es redueix l'aforament al 50 per cent a l'interior dels locals, i al 75 per cent a les terrasses.

 

El conseller de Salut de Madrid, Ruiz Escudero, acompanyat del viceconseller i la directora general de Salut Pública (EFE/Rodrigo Jiménez)


Per la seva banda, les botigues hauran de tancar abans, a les deu de la nit, excepte aquelles que donen serveis considerats essencials. L'aforament als comerços es manté en el 75 per cent.

Es redueix, al 50 per cent, l'aforament de cinemes, teatres i auditoris. També dels gimnasos, on les activitats conjuntes es limiten a grups d'un màxim de sis persones.

Instal·lacions a l'aire lliure, com equipaments esportius i parcs poden seguir funcionant, però també hauran de tancar entre la mitjanit i les sis del matí.
 

Més restriccions en 12 municipis

Ruiz Escudero ha comparegut juntament amb el viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, i la directora general de Salut Pública, Elena Andradas.

A banda d'aquestes mesures de caràcter general per a tota la Comunitat de Madrid, també s'han anunciat restriccions específiques per a 32 zones bàsiques de salut de 12 municipis madrilenys, inclosos nou districtes de la ciutat de Madrid.

Aquí s'estableix un confinament perimetral i una major reducció d'aforaments a la restauració i el comerç, i també en activitats com les acadèmies o les autoescoles, i les instal·lacions esportives.


El País Valencià vol el toc de queda

La Generalitat Valenciana estudia la fórmula per aplicar el tot de queda nocturn a la comunitat.

Així ho ha explicat aquest dijous el president, Ximo Puig, després que el Consell Interterritorial de Sanitat no ha arribat a cap acord sobre aquesta mesura per al conjunt d'Espanya.

El govern valencià vol implantar un toc de queda nocturn, entre la mitjanit i les sis del matí. La intenció és que pugui entrar en vigor "els primers dies de la setmana que ve", i mantenir-lo un més i mig, fins al 9 de desembre.

 

Ximo Puig, presdient de la Generalitat Valenciana, i la consellera de Salut, Ana Barceló (EFE/Manuel Bruque)


"No dilatarem una decisió que ens sembla necessària", ha dit Puig.

Puig ha argumentat que en la franja horària assenyalada es produeixen "situacions prohibides que estan disparant els contagis", com ara festes privades o les trobades a l'aire lliure anomenades botellons.

El president valencià també ha volgut deixar clar que no es planteja fer tancar bars i restaurants a les deu de la nit, ni adoptar cap mesura que pugui perjudicar el teixit econòmic.

Juntament amb la consellera de Salut, Ana Barceló, han explicat que el pont del 9 d'octubre, Diada del País Valencià, "ha marcat l'augment de la incidència del coronavirus" a la comunitat, i que durant les dues últimes setmanes els contagis han pujat un 45 per cent.

La conseqüència ha estat un augment del 97 per cent dels ingressos hospitalaris, i un 65 per cent l'ocupació de les UCI.


Toc de queda a Castella i Lleó

També el govern de Castella i Lleó vol aplicar el toc de queda nocturn, i assegura que "no pot esperar més", per la "pressió" sobre els hospitals que ja està fent la Covid-19.

Així ho ha explicat aquest matí el president de la Junta d'aquesta comunitat, Alfonso Fernández Mañueco, després de la reunió amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a Valladolid. Illa ha donat suport a la mesura.

 

Alfonso Fernández Mañueco, president de Castella i Lleó, ha anunciat toc de queda a partir de dissabte (EFE/Nacho Gallego)


Mañueco no ha concretat la franja horària en què s'aplicaria aquesta mesura que ha qualificat de "dràstica", però ha assegurat que el toc de queda entrarà en vigor aquest mateix dissabte.

Mañueco sí que ha aclarit que el toc de queda farà caure els confinaments perimetrals vigents actualment en diversos municipis de Castella i Lleó.

ARXIVAT A:
Comunitat de MadridCoronavirus
Anar al contingut