El lehendakari ha demanat a Sánchez que declari l'estat d'alarma
El lehendakari ha demanat a Sánchez que declari l'estat d'alarma

El País Basc, els primers a demanar l'estat d'alarma per al seu territori

La ciutat de Melilla també s'ha sumat a la petició d'activar l'estat d'alarma i Astúries i Extremadura ho faran aquesta tarda

RedaccióActualitzat

Espanya camina cap a un estat d'alarma territorialitzat. El País Basc ha obert el camí demanant l'estat d'alarma, després que un jutge li va tombar limitar a 6 persones les trobades. La ciutat autònoma de Melilla també ha demanat per escrit al govern espanyol l'aplicació de l'estat d'alarma i aquesta tarda ho demanaran Astúries i Extremadura.

Mentrestant, les comunitats que no apliquen l'estat d'alarma anuncien noves restriccions, amb el toc de queda com a mesura estrella.
A Madrid, on l'estat d'alarma decau aquesta mitjanit, han anunciat noves restriccions que entraran en vigor demà. No parlen de toc de queda, però entre les 12 de la nit i les 6 del matí estarà tot tancat.

Castella i Lleó, el País Valencià i Andalusia volen aplicar el toc de queda nocturn de manera immediata. Com que no hi ha estat d'alarma, han d'esperar que un jutge ho avali.  


Estat d'arlama però comandament basc

El lehendakari Iñigo Urkullu ha demanat aquest divendres al president del govern espanyol Pedro Sánchez que declari l'estat d'alarma al País Basc.

En una conversa telefònica, Urkullu li ha traslladat la necessitat de l'estat d'alarma per la situació sanitària de la pandèmia i amb el desig d'actuar "amb la màxima celeritat possible per intentar preservar la salut de tota la ciutadania", segons fonts de la presidència basca.

El lehendakari ha demanat que el comandament i la gestió de l'estat d'alarma recaigui en el president d'Euskadi.

Urkullu ha fet aquesta petició després que aquest dijous el Tribunal Superior de Justícia del País Basc tombés una de les mesures dictades per la Conselleria basca de Sanitat, que prohibia les reunions de més de sis persones en l'àmbit públic i privat. El jutge va entendre que vulnerava un dret fonamental.

Aquesta petició s'ha sabut després que aquest divendres Sánchez demanés disciplina als ciutadans per contenir la pandèmia i avisés que a les comunitats que arribin al nivell 4 d'alerta, el qualificat d'extrem, s'hauran d'aplicar "mesures excepcionals" que poden requerir la declaració de l'estat d'alarma.

Toc de queda a altres territoris

Davant la impossibilitat d'arribar aquest dijous a un acord sobre la implantació del toc de queda als diferents territoris, aquest divendres diverses comunitats autònomes han pres la iniciativa.

Madrid ha decretat un semi toc de queda en què prohibeix les reunions socials entre la mitjanit i les sis del matí. També obliga al tancament de bars i restaurants en aquesta franja horària. Es tracta de noves mesures molt similars al toc de queda: res que no sigui considerat un servei essencial no pot estar obert durant aquestes sis hores, però no s'obliga la població a quedar-se a casa..

D'altra banda, Castella i Lleó vol aplicar el toc de queda nocturn, i assegura que "no pot esperar més", per la "pressió" sobre els hospitals que ja està fent la Covid-19, una mesura que ja té el suport del ministre de Sanitat, Salvador Illa.


Catalunya demana cobertura legal

A Catalunya, tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com la portaveu del govern, Meritxell Budó, han demanat aquest divendres més cobertura legal per si s'han d'aplicar mesures més restrictives, com ara el toc de queda. Una opció que la consellera Vergés ha dit que seria compatible amb el tancament de bars i restaurant decretat fa ara una setmana.

ARXIVAT A:
Toc de quedaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut