Manuel Bustos, sortint de declarar pel cas Mercuri l'any 2016 (ACN / Lluís Vilaró)

El Suprem obre la porta a l'ingrés de Manuel Bustos, exalcalde de Sabadell, a la presó

L'alt tribunal confirma la pena de tres anys de presó a Bustos per haver ordenat a la Policia Local que retirés multes de trànsit a la seva dona i fills
Actualitzat
TEMA:
Corrupció

Segona condemna en ferm contra l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i, ara, la justícia pot determinar-ne l'ingrés a la presó. El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de tres anys de presó a Bustos per haver ordenat a la policia municipal que retirés multes de trànsit a familiars seus.

En la sentència, l'alt tribunal avala els tres anys de presó i els 16 d'inhabilitació que l'Audiència de Barcelona va imposar a Bustos. Els fets van passar l'any 2012, quan l'aleshores alcalde va ordenar a la Policia Local que retirés multes a la seva esposa i fills.

Es tracta de la segona condemna ferma a Bustos pel cas Mercuri, sobre presumptes irregularitats a l'Ajuntament de Sabadell. L'exalcalde de Sabadell també va ser condemnat l'any 2015 a un any i nou mesos de presó per haver influït sobre una alcaldessa socialista perquè contractés una persona del partit.

El TSJC va decidir suspendre l'ingrés de Bustos a la presó per aquesta primera condemna, però ara, amb una segona sentència ferma, les possibilitats d'evitar l'entrada a un centre penitenciari es compliquen.

A més, Bustos va ser declarat partícip a títol lucratiu en una trama de desviament de fons del Consell Comarcal del Vallès Occidental, també en sentència ferma. L'exalcalde de Sabadell figura com a investigat en quatre de la trentena de peces en què va derivar el "cas Mercuri".

 

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, a la sortida del jutjat (ACN / Norma Vidal)

 

Sabadell Lliure de Corrupció demana que entri a presó

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que exerceix l'acusació popular en el cas Mercuri, ha exigit l'entrada a presó de Bustos i de Josep Miquel Duran, intendent de la Policia Local quan van passar els fets, que ha estat condemnat a 15 mesos i un dia de presó i a 11 anys i mig d'inhabilitació per haver anul·lat les multes.

La plataforma reclama a l'Ajuntament de Sabadell, acusació en la causa per les multes, que "actuï també en conseqüència" en la seva funció de "lluita contra les pràctiques corruptes".

 

Bustos, entrant al jutjat de Sabadell el novembre de 2018 (ACN / Norma Vidal)

 

El Suprem avala les escoltes telefòniques

Les gestions de l'exalcalde socialista perquè s'eliminessin les multes a la seva família es van destapar en les intervencions telefòniques que un jutge d'instrucció de Sabadell, arran de les sospites de corrupció.

En la sentència, el Suprem avala aquestes escoltes telefòniques, en entendre que no només estaven motivades, sinó que es van basar en "un conjunt d'indicis suficients que justificaven la ingerència" perquè apuntaven a "possibles actuacions irregulars entre diversos càrrecs de l'Ajuntament".

L'única correcció que fa el Suprem a la sentència de l'Audiència de Barcelona és sobre la inhabilitació de l'exalcalde de Bustos, que precisa que s'ha d'estendre a "càrrecs o ocupacions per elecció en l'administració local, provincial, autonòmica o estatal".

ARXIVAT A:
Corrupció Judicial Tribunal Suprem PSC
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut