Boris Johnson, en una conferència de la COP26 (Reuters/Jeremy Selwyn)
Boris Johnson, en una conferència de la COP26 (Reuters/Jeremy Selwyn)

El PowerPoint que va convèncer Boris Johnson que la crisi climàtica existeix

Científics climàtics sèniors van preparar per al primer ministre britànic unes diapositives que li van fer entendre la gravetat de la crisi climàtica i que ara s'han fet públiques

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Jordi Vilardell Gómez

Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat

@JordiVilardell

El juliol del 2021, a quatre mesos de la Conferència sobre Canvi Climàtic de l'ONU, a Glasgow, Boris Johnson va sorprendre amb una contundent declaració institucional, en la qual declarava la lluita contra l'escalfament "la prioritat internacional número 1". Fins aleshores, Johnson sempre havia dubtat públicament de la ciència climàtica.

Al setembre, Johnson va dir als periodistes que havia canviat d'opinió sobre l'escalfament global per una informació científica que havia rebut després de convertir-se en primer ministre.  

Ara, Carbon Brief ha fet públiques les 11 diapositives que van convèncer Boris Johnson que l'escalfament global és un fet i que l'està provocant l'activitat dels humans.

La sessió informativa va ser el 28 de gener del 2020, al 10 de Downing Street. La va impartir Patrick Vallance, principal assessor científic del govern britànic, amb el suport d'altres científics destacats del Met Office, agència meteorològica britànica.

Segons alguns assistents, la sessió "va tenir un gran impacte". El mateix Johnson va dir "si mireu la torsió, gairebé vertical cap amunt, del gràfic de temperatura, el canvi climàtic antropogènic és molt difícil de discutir. Va ser un moment molt important per a mi". Johnson era primer ministre des de feia sis mesos.


Què expliquen les 11 diapositives?

1. El clima està canviant

  • Es mostra la concentració creixent de CO2 a l'atmosfera, zones del món més i menys afectades per la crisi climàtica, temperatura global creixent des de la industrialització i l'augment del nivell del mar des del 1993.

2. L'escalfament el forcen els humans

  • Es mostra quina part de l'escalfament és atribuïble a la natura (inapreciable) i quina a les activitats humanes.

3. Desglaç de l'Àrtic

  • Es mostra la pèrdua de gel àrtic des del 1980.

4. Temperatures i precipitacions extremes

  • Es mostra com augmenta amb el temps la meteorologia extrema.

5. Impactes de l'escalfament al món

  • Inundacions, incendis, meteorologia extrema, impactes en la biodiversitat i en la salut humana.

6. CO2, escalfament i riscos


7. Projeccions de futur

  • Escalfament observat des del 1850 i projeccions fins al 2100, amb diversos escenaris socioeconòmics (entre seguir com fins ara o fer un gran esforç de canvi).

8. Augment del nivell del mar

  • Es mostra la pujada del nivell del mar des del 1993 i les previsions fins al 2100, amb dos escenaris diferents: seguir com fins ara o fer un gran esforç de canvi socioeconòmic.

9. Escalfament previst i observat 1960-2020

  • La tendència prevista s'ha complert. Només s'observa una desviació durant els anys de la crisi del 2008, quan la producció global es va alentir.

10. Escalfament previst per al 2100

  • Escenaris previstos si seguim com fins ara o si fem un gran esforç de reducció d'emissions i canvi socioeconòmic. Les zones d'ombra indiquen el grau d'incertesa.

11. Punts d'inflexió

  • Són els llindars més enllà dels quals el sistema climàtic pot empènyer a un estat completament nou. Es mostren els seus impactes potencials. S'identifiquen alguns d'aquests punts d'inflexió, en tres categories: cicle del carboni i altres cicles biogeoquímics; la criosfera (gel) i nivell del mar; i circulació oceànica i atmosfèrica.

Llei de llibertat d'informació

És la llei de llibertat d'expressió del Regne Unit que va invocar Carbon Brief per demanar les dispositives que s'han fet públiques ara.

També s'han fet públics 38 correus electrònics relacionats amb les diapositives, que mostren que fa dos anys l'oficina del primer ministre britànic preguntava si l'IPCC, el grup d'experts de l'ONU, eren "científics o no" i si els seus informes "calia tenir-los en compte".

L'IPCC és un organisme de l'ONU considerat l'autoritat científica internacional sobre l'escalfament global. Els seus informes s'elaboren entre centenars de científics líders, que revisen i sintetitzen desenes de milers d'estudis previs. L'IPCC és el coneixement científic de referència sobre el tema.

Boris Johnson no tenia coneixements bàsics sobre el problema més gran que afronta la humanitat quan va ser elegit.

La informació de les diapositives que han convençut Johnson de la gravetat de la crisi climàtica és coneguda des de fa dècades, és bàsica en ciències del clima.

Les preguntes de l'oficina del primer ministre sobre l'IPCC es van fer set mesos després que el Regne Unit aprovés el seu objectiu de 0% d'emissions, legalment vinculant, per al 2050, i un any després que l'informe de l'IPCC sobre riscos d'un escalfament d'1,5 °C sacsegés els mitjans de comunicació mundials.


El pare de Boris Johnson, amb Extinction Rebellion

L'octubre del 2019, tres mesos abans de la sessió de diapositives de Boris Johnson, a Londres hi havia un continu de manifestacions i bloquejos pel clima organitzats per Extinction Rebellion. En només dos dies, la policia va detenir 800 persones i va confiscar tendes de campanya i generadors elèctrics.

El pare de Boris Johnson, Stanley Johnson, va donar suport públic als activistes, a Trafalgar Square, en un escenari muntat pels manifestants. Va dir que donava suport als mètodes d'Extinction Rebellion i que portava amb orgull la seva insígnia.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaRegne UnitBoris Johnson
Anar al contingut