El Marroc crida a consultes "per un període indeterminat" el seu ambaixador a Espanya

El govern del Marroc ha augmentat el to de la seva protesta contra l'anunci de viatge dels reis d'Espanya a Ceuta i Melilla. Si primer era el ministre portaveu del govern de Rabat el que assegurava que el seu executiu "lamentava i rebutjava" la visita dels monarques espanyols, ara el govern marroquí ha anat un pas més enllà i ha anunciat que crida a consultes "per un període indeterminat" el seu ambaixador a Madrid, Omar Azziman. En un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers, s'especifica que el motiu és la "lamentable" visita dels reis espanyols a "les ciutats ocupades" de Ceuta i Melilla de la setmana vinent.

Actualitzat

La protesta per la visita dels reis d'Espanya a Ceuta i Melilla ha arribat també al Parlament marroquí, on diversos membres la van qualificar de "provocació greu i un atac als sentiment del poble marroquí". A més, van declarar que el moment triat per a la visita dels reis d'Espanya a les ciutats autònomes "no pot ser un acte innocent en el sentit que coincideix amb l'aniversari de la Marxa Verda", en què el Marroc es va annexionar el Sàhara Occidental el 1975. Per tot plegat van demanar al seu govern que prengués mesures.

Una petició durant la reunió de la comissió d'Afers Exteriors, Defensa Nacional i Assumptes Islàmics de la cambra que va comptar amb la presència del ministre d'Exteriors, Taib Fassi Fihri. Les mesures posteriors demostren que les exigències dels parlamentaris no van ser en va. Poques hores després de la petició, el Marroc cridava a consultes el seu ambaixador.

Textualment, la decisió, segons la nota del govern marroquí, es justifica "com a seguiment de l'anunci oficial de la lamentable visita de Sa Majestat el rei Joan Carles I, els dies 5 i 6 de novembre, a les dues ciutats ocupades de Ceuta i Melilla". El Ministeri afegeix que la decisió ha estat presa "després d'instruccions d'alt nivell de Sa Majestat el rei Mohamed VI".

Espanya s'ho pren amb calma

El govern espanyol confia que la solidesa de les relacions entre tots dos països serveixi per solucionar el conflicte, de fet el titular d'Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, ha parlat amb el seu homòleg marroquí. El govern del Marroc ha passat de fer anuncis de queixa i rebuig a obrir un conflicte diplomàtic per la visita dels reis d'Espanya a Ceuta i Melilla, ja que consideren que les dues ciutats estan ocupades per l'estat espanyol.

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha ofert la versió de l'executiu central: assegura que el viatge s'emmarca en les relacions "extraordinàries" que mantenen Espanya i el Marroc. De fet, fonts governamentals han indicat que es va comentar de manera informal a l'executiu marroquí la visita dels monarques espanyols. De moment, esperen que la crida a l'ambaixador sigui només una mesura temporal i que els llaços entre els dos països permetin arreglar les desavinences.

"Les relacions estan basades en l'afecte sincer i en el respecte mutu", ha dit la vicepresidenta primera del govern espanyol, que ha afegit que "en aquest marc d'excel·lents relacions el viatge dels reis només pot emmarcar-se en el que és la normalitat institucional". Per De la Vega, Espanya i el Marroc són "dos països aliats i amics, malgrat que puguin mantenir algunes diferències".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut