El mapa de la tauromàquia: només vuit països al món permeten les corrides de toros

A Europa, estan permeses a Portugal i al sud de França. També se'n fan a 5 països llatinoamericans
Natàlia Ramon Actualitzat

Espanya és l'únic país europeu on es permeten els toros a tot el territori, matant l'animal. La tauromàquia és considerada com a patrimoni cultural des del 1991, per tant, està protegida.

Els territoris que les han volgut prohibir, com Catalunya i les Illes Balears, han acabat al Tribunal Constitucional, que ha sentenciat en contra de la prohibició. El fet, però, és que a la pràctica, a Catalunya no es fa cap corrida de toros des del 2011, tot i que es permeten altres espectacles com els correbous.

L'any 2020 la UNESCO es va negar a declarar la tauromàquia com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.


Com està a Europa

A França, en canvi, les corrides estan prohibides, excepte al sud del país, on queda regulada per llei la tradició taurina. La legislació francesa les considera com a maltractament animal, però les permet a les regions on se n'han fet tradicionalment.

L'últim debat sobre la qüestió a l'Assemblea Nacional es va fer fa poc més d'un any i els contraris als toros van tornar a perdre la partida. La proposició de llei per a abolir-los es va haver de retirar per falta de suport parlamentari, tot i que segons les enquestes, el 87% dels francesos els voldria prohibir.

L'altre país europeu on les corrides estan permeses és Portugal, tot i que està prohibit matar l'animal a la plaça.

En els últims anys el públic ja no va a les places i l'espectacle ha caigut més d'un 50%. Tot i això, el Parlament portuguès va rebutjar la proposta de prohibir les corrides l'any 2018, amb l'argument que formen part de la cultura i les tradicions portugueses.
 

La tradició perdura a l'Amèrica Llatina, però hi ha debat

A Colòmbia el debat és molt intens. Ara sembla que ha arribat al final perquè justament estan debatent i tramitant una llei per prohibir les corrides de manera definitiva el 2027.

Allà el mecanisme d'aprovació va diferent, però la prohibició ja ha passat dues votacions i ara ja només queda la tercera i última, abans que es converteixi en llei.
 

 

A Mèxic, on hi ha molta tradició de toros, el debat és permanent, fins al punt que hi ha 5 estats mexicans on les corrides estan prohibides. Ara bé, a Ciutat de Mèxic, on hi ha la plaça de braus més gran del món i més popular, hi ha hagut un debat tan gran que ha acabat també en mans de la Cort Suprema del país, que ha donat llum verda a les corrides a Mèxic DF.

Després de més d'un any d'estar suspeses, el rebombori ha arribat tan  lluny que el president López Obrador ja parla de convocar un referèndum perquè la decisió finalment estigui en mans dels ciutadans.

A l'Equador es va fer una consulta popular el 2011, en què el 57% dels ciutadans van votar per la prohibició, però els resultats s'apliquen a escala provincial i no nacional, de manera que hi ha regions on estan permesos i d'altres que no. De moment, el que han fet és prohibir la mort de l'animal, igual que Portugal.

Tant al Perú com a Veneçuela hi ha menys controvèrsia, tot i que en els 2 països sovint ha d'intervenir la justícia per resoldre demandes concretes contra algunes corrides.

L'any 2020, el Tribunal Constitucional del Perú es va negar a abolir les corrides de toros i les baralles de galls, que també són molt populars entre els peruans.
 

Països on la prohibició és explícita

L'Argentina va ser el primer país llatinoamericà que les va abolir, i fa més d'un segle, l'any 1899. Cuba en va seguir l'exemple aquell mateix any i l'Uruguai s'hi va afegir el 1922.

El pioner a tot el món, però, va ser el Regne Unit, l'any 1824, amb una prohibició genèrica de maltractar gossos, bous i ossos. A Europa les corrides també estan prohibides a Itàlia. Alguns dels últims països a prohibir-les han estat Nicaragua, el 2010, Panamà el 2012, i el Canadà, el 2019. 

ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut