El govern espanyol vol que els treballadors autònoms cotitzin en funció del que cobrin

Aquesta mesura forma part d'una reforma més àmplia, que també inclourà accions contra l'explotació laboral dels falsos autonòms

Actualitzat

L'actual sistema de cotització dels autònoms podria tenir els dies comptats. El govern espanyol vol que cotitzin pels ingressos reals, com els assalariats, i que puguin modificar la quota en funció del que facturin.

La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha proposat que els treballadors autònoms cotitzin en funció del que cobrin. La proposta del govern socialista és que ho facin de forma trimestral i que fins i tot puguin anar fent correccions durant l'any. Una mesura que la ministra diu que millorarà la situació present d'aquest col·lectiu, però, sobretot, a l'hora de la jubilació.

Valerio ha explicat que hi ha un percentatge "important d'autònoms" que cotitzen "per sota" de les bases de cotització sobre les quals haurien de cotitzar, tot i que ha afegit que també n'hi ha que cotitzen "per sobre".

"Hi ha un percentatges important d'autònoms que no cotitzen per les baixes de cotització que haurien de cotitzar, és a dir, cotitzen per sota, uns estan sobrecotitzant i d'altres infracotitzant".

Fonts de la PIMEC han explicat que la filosofia de fons és la que sempre han reclamat, però que caldria aplicar la mesura progressivament i incentivar-la. Actualment, el 85% dels autònoms cotitzen el mínim i confien el gruix de la jubilació a plans privats d'estalvi en forma de plans de pensions i de jubilació.

En un acte organitzat per l'associació d'autònoms ATA, Valerio també ha anunciat que "s'intensificarà" l'acció de la inspecció de Treball per "lluitar contra el fals autònom". Ara bé, afegeix que "no s'ha d'utilitzar la legislació laboral de manera abusiva" quan implica "pitjors condicions laborals" per a les persones que estan en aquesta situació.

Vídeo relacionat: autònoms, més problemes que beneficis?

 

D'altra banda, la ministra de Treball considera que que cal fer un "repàs important" a la prestació per cessament d'activitat. Finalment, ha dit que el seu departament vol estimular la incorporació de les dones al sector dels autònoms, que són el 35% d'un un col·lectiu de 2,3 milions de persones al conjunt de l'estat.

Per això ha dit que cal "intensificar" les polítiques de conciliació de la vida laboral, familiar i personal de les persones que s'hi dediquen.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut