El govern aprova el decret que limita el preu del lloguer

Els departaments de Justícia i Territori consensuen un decret amb moltes excepcions
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

El govern ha aprovat aquest dimarts el decret per regular el preu del lloguer. Després d'un estira-i-arronsa entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, finalment els departaments de Territori i de Justícia n'han consensuat el redactat definitiu.

El govern català ha aprovat finalment el decret que permet limitar temporalment els preus del lloguer als barris o ciutats on l'oferta d'habitatge assequible sigui escassa.

En el cas de Barcelona, la competència correspondrà a l'Ajuntament de Barcelona i a la resta de Catalunya al Departament de Territori, que haurà de determinar quines són les "àrees amb mercat d'habitatge tens". Per fer-ho, tindran en compte les pujades que ha experimentat el preu, l'esforç que representa per als llogaters i l'oferta disponible en relació amb la mitjana de Catalunya.

En aquestes zones, durant 5 anys com a màxim, els preus del lloguer no podran superar en més d'un 10% l'índex de referència, preu mitjà a la zona, que elabora el departament a partir del registre de fiances de l'Incasòl. Hi ha, però, diverses excepcions.

 

 

Excepcions a la norma

Després de les discrepàncies de la setmana passada entre ERC i JuntsxCatunya, els Departaments de Justícia i Territori han consensuat un decret llei que incorpora nombroses excepcions a la limitació de preus, en un intent de protegir també els interessos de l'arrendador.

D'una banda, les limitacions de preu es podran superar en un 5% addicional (fins arribar a un 15% per sobre de l'índex de referència) si l'habitatge té característiques especials, com ara zones enjardinades, piscina o vistes excepcionals. En aquest cas, s'haurà de justificar en el contracte.
Els habitatges de nova construcció i els que estiguin totalment reformats tindran més marge i podran excedir en un 20% el preu de referència.

Durant els primers tres anys, a més, disposaran d'una moratòria i, per tant, durant aquest temps podran fixar lliurement el preu del lloguer.
La limitació de preus no s'aplicarà tampoc a les vivendes de més de 150 metres quadrats ni als contractes d'arrendament que ja estiguin vigents. Perquè els propietaris no perdin diners, els pisos que ja estaven llogats abans de l'entrada en vigor del decret podran seguir cobrant el mateix, encara que canviï el llogater.

Sense sancions

El decret reconeix que el llogater té dret a recuperar la diferència entre el que ha pagat i el límit legal, amb interessos. Aquesta reclamació es podrà fer per via judicial i també mitjançant la mediació. No existeix, però, cap mecanisme sancionador, a diferència del que s'aplica a França, un dels models en què s'inspira el decret.

Al marge de frenar l'augment de preus, el govern també ha començat a tramitar la reforma de la llei d'arrendaments de finques urbanes. Entre altres coses establirà la durada mínima dels contractes de lloguer entre els sis i els deu anys i reduirà l'obligació d'avançar tres mensualitats per llogar un pis, un període que considera "excessiu".

 

També obligarà a documentar l'estat dels pisos amb vídeos o fotografies per facilitar, d'una banda, que els llogaters recuperin les fiances més fàcilment i, d'una altra, que els propietaris puguin demostrar els danys que es puguin haver causat a l'immoble mentre era vigent el contracte.

Model alemany posat en qüestió

Les mesures no agradaran als actors del sector immobiliari, unes mesures que s'emmirallen en un model alemany que ja s'està replantejant perquè a ciutats com Berlín, no ha estat capaç d'evitar l'escalada de preus.

En un comunicat, l'Autoritat Catalana de la Competència ja ha advertit que el decret llei de contenció de rendes pot alterar el funcionament del mercat de l'habitatge, afavorint un augment de preus generalitzat i fins i tot, ocasionant més escassetat d'habitatges en lloguer, per la sortida del mercat de part de l'oferta.

Informació relacionada: "Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols"

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut