El moment en què Ángel Hernández ajuda a morir la seva dona, María José Carrasco. Un dels últims casos coneguts de suïcidi assistit.
El moment en què Ángel Hernández ajuda a morir la seva dona, María José Carrasco. Un dels últims casos coneguts de suïcidi assistit.

El dret a l'eutanàsia, més a prop que mai: avança el projecte de llei

Aquest dijous es voten les dues esmenes a la totalitat de PP i Vox contra la regulació de l'eutanàsia proposada pel PSOE

AgènciesActualitzat

El Congrés espanyol ha votat aquest dijous contra les dues esmenes a la totalitat que el PP i Vox han registrat com a alternativa a la regulació de l'eutanàsia proposada pel PSOE. Els dos partits contraproposaven a aquesta reforma una llei de cures pal·liatives.

El text proposat pels socialistes i camí de ser aprovat en seu parlamentària reconeix el dret a morir a persones que pateixin una patologia o una discapacitat greus que s'hagin quedat sense opcions de tractament i que vulguin, voluntàriament i amb el suport d'informes mèdics, acabar amb la seva vida.

Mai una reforma com aquesta havia arribat tan lluny.

Aquesta pràctica s'inclourà entre les prestacions del Sistema Nacional de Salut per tal de garantir que tothom pugui accedir a aquesta opció en condicions d'igualtat. També es regularà l'objecció de consciència dels facultatius que no vulguin executar una petició d'aquest tipus.

La proposta ja va passar pel sedàs del Congrés el 2018, quan tots els grups hi van votar a favor a excepció del PP, que hi va votar en contra. Després d'un any de tramitació, la norma va caure amb la dissolució de les Corts per la convocatòria d'eleccions l'abril del 2019. El mes de febrer, el PSOE va tornar a dur-la al ple de la cambra baixa. Ja aleshores, el PP i Vox s'hi van oposar.

El portaveu de Sanitat dels populars, José Ignacio Echániz, va acusar el PSOE de voler utilitzar aquesta llei per "estalviar-se" despesa en sanitat i pensions.

La diputada de Vox per Múrcia Lourdes Méndez directament sostenia que els socialistes volen "obligar l'Estat" a esdevenir "una màquina de matar".

Cures pal·liatives

La proposta del PP contenia una regulació de les cures pal·liatives "més adequada per vetllar pel benestar" del pacient, malgrat que "pugui escurçar o fins i tot posar en perill imminent la seva vida".

Les esmenes dels populars incloïen garantir cures pal·liatives integrals, el tractament del dolor, prevenint específicament el dret a la sedació pal·liativa, el dret a rebre aquestes cures al domicili o en qualsevol altre lloc que designi el pacient, l'acompanyament de familiars o amics, i l'auxili religiós que es desitgi, entre d'altres.

Si hi hagués discrepàncies entre professionals mèdics i pacients, continuava la contraproposta, les institucions sanitàries podran sol·licitar "assessorament al Comitè d'Ètica Assistencial corresponent".

Vox, en canvi, recorria a la Constitució per assenyalar que l'article 15 protegeix i defensa el dret a la vida i a la integritat física i moral, un dret que, consideren, no s'acata amb la llei que proposa el PSOE.

A banda, també recollien a la seva proposta el dret a les cures pal·liatives integrals, el dret a una informació assistencial clara i comprensible per al pacient, a l'acompanyament i a la intimitat, i a rebre l'acompanyament espiritual que sol·liciti.

Amb aquestes esmenes, Vox buscava reconèixer els permisos laborals atorgats als familiars de persones en cures pal·liatives i proposava reduir i simplificar els procediments administratius per sol·licitar ajudes a la dependència.

Signatures en contra

La plataforma Dret a Viure ha entregat aquest dijous 51.033 signatures recollides en les últimes 48 hores per frenar l'inici del tràmit parlamentari de la llei d'eutanàsia i, en sintonia amb PP i Vox, exigir una llei de millora de les cures pal·liatives.

La portaveu de la plataforma, Rosana Ribera, ha insistit en un comunicat a garantir un acompanyament mèdic "d'alta qualitat" com a alternativa a l'eutanàsia.

Els arguments de Ribera coincidien amb els del diputat popular José Ignacio Echániz. Per ella, la llei promoguda pel govern és "una excusa demagògica per assolir el seu veritable objectiu: acabar amb el pacient i amb els costos que implica la seva malaltia".

Dret a Viure assegura que hi ha 225.000 espanyols que necessiten cures pal·liatives cada dia, un 75% dels quals acaba morint sense rebre'n.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut