Un acord de claredat amb l'Estat, la proposta d'Aragonès per fer "un referèndum efectiu"

Sobre la negociació amb l'Estat per resoldre el conflicte polític, el president Aragonès ha recordat que ja s'està abordant la forma d'acabar "amb la repressió" i retornar "el conflicte a la política". És una de les potes de la negociació que, segons el president, "té per objectiu revertir la situació injusta que pateixen ciutadans i ciutadanes del país". De fet, molts d'aquests ciutadans són servidors públics, ha recordat.

Aragonès ha proposat un "acord de claredat a l'Estat" per "abordar la voluntat de la ciutadania de Catalunya de decidir el futur democràticament".

Aquest acord ha d'identificar "quan i com Catalunya pot tornar a exercir el dret a decidir", ha afirmat. Aragonès ha fet referència al procés de negociació que va dur a terme el Canadà amb el Quebec --amb l'anomenada llei de claredat-- i també ha reclamat poder arribar a un acord per "tornar a votar" com van saber fer el Regne Unit i Escòcia.

Per assolir aquest anomenat "acord de claredat", Aragonès ha volgut subratllar la necessitat que el suport a aquest acord ha de ser el més ampli possible.

"Perquè com més gran sigui el suport, com més gran sigui el consens, més força tindrem per defensar la posició de Catalunya davant l'Estat. Més força tindrem en tot procés de negociació. Més força i més legitimitat tindrem a ulls de la comunitat internacional."

Aragonès ha afirmat que aquesta proposta per a l'autodeterminació parteix de l'aprenentatge de la tardor del 2017 i "supera les dificultats que no ens van permetre ser independents ara fa cinc anys". "És la via per implicar a tothom en el referèndum", ha assegurat.

Aquesta via, diu, és la necessària per teixir les complicitats necessàries en l'àmbit internacional:

"Només la legitimitat d'un referèndum acordat pot substituir l'1 d'Octubre".

Anar al contingut