Els mascles i les femelles de zebra tenen una mida molt semblant

Darwin, qüestionat: la majoria de mamífers mascles no són més grossos que les femelles

En el 39% de les espècies analitzades, tots dos sexes tenen la mateixa mida

Els mascles no són més grossos que les femelles en la majoria d'espècies de mamífers, contràriament al que es pensava fins ara. Així ho conclou un recent estudi que ha comparat la massa corporal de 429 espècies.

Els resultats del treball liderat per investigadors de la Universitat de Princeton, als Estats Units, s'han publicat aquest dimarts a la revista Nature Communications i apunten que determinats biaixos de la literatura científica de l'últim segle poden haver comportat una "idea errònia" sobre aquesta qüestió.

I és que malgrat que diverses investigacions anteriors ja havien descobert que els mascles i les femelles de la mateixa mida són bastant comuns, la narrativa general ha anat consolidant la idea contrària.

Kaia Tombak, al capdavant de l'equip d'investigació, parla directament de Charles Darwin per qüestionar una de les teories del naturalista anglès sobre l'evolució, descrites al seu llibre "L'origen de l'home i la selecció en relació amb el sexe" (1871):

"Una de les coses que va dir amb les quals hem estat assentint durant segles és que els mascles són més grans que les femelles a la majoria de mamífers."

 

Els investigadors d'aquest estudi han descobert que en moltes espècies, un 39% de les que han analitzat, tots dos sexes tenen la mateixa mida. Seria el cas, per exemple, dels cavalls o de les zebres.

Els cavalls són una de les espècies on hi ha molt poca diferència de mida entre sexes (Reuters/Carlos Osorio)

Segons la recerca, en el 16% d'espècies, les femelles són fins i tot més grans que els mascles.

Què influeix en el fet que el mascle sigui més gran

Les diferències de mida física entre mascles i femelles de la mateixa espècie (dimorfisme sexual) varien en els mamífers en funció de la competència per la parella. Els lleons, per exemple, són relativament més grossos que les lleones i competeixen entre ells per aparellar-se.

Altres diferències respondrien a la dedicació envers la descendència: seria el cas de les conills femella, més grans que els mascles perquè tenen diverses llorigades cada temporada de cria.

Una proporció més petita d'espècies sí que mostra grans diferències de mida corporal entre sexes. És el cas de l'elefant marí, on els mascles són tres cops més grans que les femelles, o la majoria d'espècies de ratpenat, on les femelles són més grosses que els mascles.

En gairebé la meitat de les espècies de ratpenats, les femelles són més grosses que els mascles (iStock)

Els autors pensen que la narrativa del mascle més gran es pot relacionar amb el fet que hi ha "espècies clau i carismàtiques" amb mascles més grans, com primats i foques.

Ara bé, les espècies de rosegadors i ratpenats, en què les diferències de mida corporal entre sexes són menys freqüents, representen una proporció molt més gran de les espècies de mamífers.

Els investigadors, entre els que també hi ha experts de la Universitat de Nova York, assenyalen que les seves conclusions poden canviar a mesura que es recopilin més dades sobre la mida corporal dels mamífers en el futur i recomanen que es facin més investigacions sobre la biologia de les femelles en totes les espècies.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut