Galina Mursalieva, la periodista que va destapar el cas de la Balena Blava
Galina Mursalieva, la periodista que va destapar el cas de la Balena Blava
Moscou

Com es van destapar els casos de la Balena Blava

La investigació d'una periodista força el Parlament rus a legislar sobre el tema i ara el Codi Penal preveu penes de fins a 6 anys de presó per als que convidin els joves a provar de suïcidar-se

Manel AliasActualitzat

Es creu que el fenomen de la Balena Blava, el mal anomenat joc que incita els menors a suïcidar-se, va néixer a Rússia. I el primer crit d'alerta va sortir de la redacció de "Nóvaia Gazeta". En concret, de la investigació firmada per la periodista Galina Mursalieva, que va destapar el cas. Diu que un policia li va parlar estranyat de diversos adolescents que s'havien llançat des d'edificis alts. Podia ser obra d'una secta, li va indicar l'agent.

Alerten que el mal anomenat joc de la Balena Blava és una forma d'assetjament

El recorregut que va fer Galina Mursalieva la va portar a la conclusió que el suïcidi era l'última de les proves que els havien dictat en els anomenats grups de la mort de les xarxes socials. El reportatge, publicat fa un any i ara recollit en un llibre, parlava de 130 casos. Hi ha qui troba la xifra exagerada. Mursalieva, no.

"Cap dels 130 casos ha estat encara jurídicament comprovat. Però són casos que els pares de les víctimes han anat reunint. N'he estudiat 80 personalment. Tenen exactament els mateixos detalls: les mateixes balenes dibuixades als braços i els mateixos grups en pantalla. Alguns pares van fer captures de pantalla abans que ho esborressin tot."


Sigui com sigui, la seva feina ja ha tingut conseqüències. L'òrgan que supervisa internet a Rússia ja ha bloquejat al voltant de 9.000 pàgines. I tan aviat com el president Putin hi estampi la firma quedarà definitivament aprovada la llei que ha redactat el Parlament i que comporta penes de fins a 6 anys de presó per als qui incitin al suïcidi a internet.

La Duma també ha modificat el Codi Penal no només per als casos que conviden al suïcidi sinó també per altres accions perilloses. I és que Balena Blava no és l'únic títol famós aquí. Per exemple, s'ha parlat molt també i han circulat vídeos del repte "corre o mor": nens que es desafien a creuar la carretera tan a prop com sigui possible de cotxes en marxa.

Rússia, més enllà de modes macabres, té un problema de fons. És un dels països del món amb l'índex més alt de suïcidis juvenils.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut