Joe Biden i Pedro Sánchez a La Moncloa (Juan Medina/Reuters)

Biden i Sánchez pacten desplegar dos nous destructors a la base naval de Rota

Els dos presidents han coincidit a subratllar que tenen interessos comuns en matèria de defensa davant les amenaces provinents de l'est, amb la invasió d'Ucraïna, i també en la frontera sud
Redacció Actualitzat
TEMA:
OTAN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit aquest dimarts amb el president dels Estats Units, Joe Biden, a La Moncloa, en la primera reunió bilateral entre tots dos des que el veterà polític demòcrata ocupa el despatx oval.

Tots dos governs han acordat que els Estats Units enviaran dos destructors més a la de base naval de Rota, a Cadis, en l'extrem peninsular, on actualment ja n'hi ha quatre, amb l'objectiu "de reforçar la seguretat al continent en el flanc sud", ha dit Sánchez. 

Segons el govern espanyol, la decisió de sumar destructors navals s'haurà de rubricar al Consell de Ministres i al Congrés. "Som aliats i socis estratègics i amics. Històricament, ens uneix una estreta col·laboració. La declaració conjunta d'avui ha de reforçar-la", ha assegurat el president del govern espanyol.

Una col·laboració que, segons ell mateix, cal anar renovant i que no es refermava des de fa dues dècades, quan la secretària d'Estat de l'administració Clinton, Madeleine Albright, i l'exministre espanyol Josep Piqué van signar un acord de les mateixes característiques del d'avui.

Amb la reunió d'aquest dimarts, Espanya actualitza la relació estratègica amb els Estats Units. Joe Biden és el desè inquilí de la Casa Blanca que visita l'estat espanyol. L'últim líder nord-americà que l'havia trepitjat va ser Barack Obama, el 2016.


Revitalització de l'OTAN

Pedro Sánchez s'ha compromès amb Biden a reafirmar "la defensa de l'ordre internacional amb regles". La invasió d'Ucraïna, ha dit Sánchez, és un atemptat contra aquest ordre i contra els drets humans i, per aquest motiu, cal "doblar els esforços i les aliances". En aquest sentit, "la guerra a Ucraïna ha revitalitzat l'OTAN i la defensa d'Europa".

Per la seva part, Joe Biden ha certificat que tots dos països estan "units en la resposta a Rússia", en un conflicte que tots dos líders han coincidit a qualificar del desafiament més gran a la pau d'Europa des de la guerra freda.

A la reunió, Sánchez ha volgut posar part del focus en la frontera sud de l'OTAN a les fronteres d'Espanya amb el Marroc i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, sobretot arran de l'intent d'entrada d'emigrants que va causar diverses morts i imatges de repressió violenta per part de la policia.  

El president dels Estats Units ha subratllat, precisament, que l'OTAN en aquests moments "està amenaçada des de l'est i des del sud, i per això ens estem enfortint".

Sánchez també ha volgut posar sobre la taula les relacions bilaterals i altres àrees de cooperació i abordar prioritats regionals comunes a la zona del Sahel, l'Amèrica Llatina --on Espanya té oberts múltiples mercats i relacions comercials-- o la Xina.

A la trobada, també s'hi han tractat altres qüestions estratègiques i els desafiaments globals del planeta com la lluita contra el canvi climàtic o els mecanismes per garantir la seguretat energètica, ja que els Estats Units són el principal subministrador de gas natural de l'Estat.

Fins ara, Sánchez i Biden només havien mantingut una breu conversa a la cimera de l'OTAN de Brussel·les, el 14 de juny del 2021, que, segons el govern espanyol, va establir les bases per a la celebració de la cimera de l'Aliança a Madrid.

El president dels Estats Units i el d'Espanya en la compareixença després de la trobada (Juan Medina/Reuters)


Vigília amb recepció al Palau Reial

Una hora abans de la trobada amb Sánchez, a les 15.04, el president dels Estats Units ha aterrat a la base aèria de Torrejón de Ardoz procedent de la cimera del G-7 que s'ha celebrat a Alemanya. A peu de pista, l'ha rebut Felip VI, conjuntament amb el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, i la de Defensa, Margarita Robles

A partir de demà, la cimera de l'OTAN reunirà al Recinte Firal d'IFEMA, a Madrid, 40 caps d'estat i de govern, coincidint amb el 40 aniversari de l'adhesió d'Espanya a l'Aliança. Aquest dimarts al vespre, Biden i la resta de líders tindran una primera cita conjunta en el sopar que els oferirà el monarca espanyol al Palau Reial. 

El president nord-americà ha arribat a La Moncloa acompanyat d'una àmplia delegació del govern dels Estats Units i, després de la trobada amb Sánchez, ha visitat Felip VI al palau de La Zarzuela. Abans de la trobada amb Biden, el president espanyol s'ha reunit amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Pedro Sánchez Joe Biden OTAN
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut