Baltasar assegura que el transvasament de l'Ebre seria una mesura puntual

El minitransvasament de l'Ebre serà una realitat ben aviat. Aquesta mateixa setmana es farà oficial el pacte entre els governs espanyol i català per portar aigua de l'Ebre a Barcelona a través de Tarragona, una opció que descartaria la possibilitat de fer el transvasament del Segre, la que fins divendres mateix va defensar el govern català. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat avui que el minitransvasament de l'Ebre seria puntual i, per tant, no es pot comparar amb el que estava projectat al Pla Hidrològic Nacional. I preguntat sobre si se sent desautoritzat, Baltasar ha contestat: "Desautoritzat? Per què?".
Actualitzat

El transvasament de l'Ebre com a solució a la greu sequera que pateix especialment l'àrea metropolitana de Barcelona va prenent forma. Aquesta setmana mateix es preveu que el Consell de Ministres aprovi oficialment el pacte i, just el dia que els nous ministres del govern Zapatero prenen possessió, Elena Espinosa, nova ministra de Medi Ambient, aborda la qüestió amb José Montilla i Francesc Baltasar.

La reunió entre la nova ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, i el president català, José Montilla i el mateix Baltasar, s'espera que serveixi per concretar més detalls sobre el projecte, començant per quina serà l'empresa a què s'adjudicaran les obres.

Canonada en superfície o soterrada?

Per instal·lar les canonades que han de portar l'aigua del minitransvasament cap al nord, s'aprofitaria el traçat de l'autopista AP-7, en uns seixanta quilòmetres entre Tarragona i Olèrdola, on ja hi arriba una canonada d'Aigües Ter-Llobregat; o bé el tram nou aniria fins a la potabilitzadora d'Abrera, vint quilòmetres més enllà, per no haver de fer reversible la canonada d'Olèrdola.

Malgrat que s'ha apuntat que l'obra es faria en superfície pel voral de l'autopista, alguns experts apunten la necessitat de fer-la soterrada, sobretot per qüestions de seguretat. Això i els 150 milions d'euros que caldria invertir en l'obra posen en qüestió que la canonada es desmunti passat l'episodi de sequera.

"Desautoritzat? Per què?"

Des del Departament de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que fins divendres defensava l'opció del Segre, ja ha canviat de discurs. El conseller ha afirmat que "l'alternativa de l'Ebre en cap cas és un transvasament". D'aquesta manera ha volgut allunyar la idea que es tracta del polèmic projecte que recollia el Pla Hidrològic Nacional.

Baltasar ha insistit que aquesta mesura seria provisional i que la canonada per on es farà passar l'aigua es desmuntaria quan hagués acabat la situació excepcional que afecta les conques internes catalanes. La solució compleix, per tant, segons el conseller, "les mínimes condicions generals que es plantejaven sobre la captació del Segre. Seria temporal i limitada".

El conseller de Medi Ambient, que ha estat molt qüestionat per la seva defensa de l'opció del Segre, ha negat sentir-se desautoritzat en la seva gestió. "Desautoritzat? Per què?", ha respost als periodistes.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut