Madrid

L'acord entre la Generalitat i La Moncloa preveu que no es traurà ni un litre més d'aigua de l'Ebre

L'aigua del minitransvasament de l'Ebre que arribarà a Barcelona està prevista en la quantitat concedida a Tarragona i només es podrà fer servir si està activat el decret de sequera. Així ho preveu l'acord que tancaran aquesta tarda el govern català i l'espanyol i al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio.

Actualitzat

La nova canonada que durà aigua de l'Ebre a l'àrea metropolitana de Barcelona estarà acabada a la tardor, just quan les mesures excepcionals -com fer arribar aigua en vaixells o activar més captacions dels aqüífers- ja no serien suficients per evitar restriccions. Aquesta aigua no suposarà, segons el govern, treure ni un litre més d'aigua de l'Ebre perquè sortirà dels excedents dels regants.

Actualment, els regants tenen una concessió de 120 hm3 l'any, dels quals en gasten una mitjana de 80, entre l'aigua per regar i la que proveeix l'àrea de Tarragona, cosa que genera un excedent de 40 hm3 l'any que va a parar al mar. D'aquest sobrant és d'on sortirien 4 hm3 cada mes, entre l'octubre i l'abril, fins que entri en funcionament la dessaladora del Prat. Així, doncs, la nova canonada haurà transportat 28 hm3 durant aquest període d'emergència.

La conducció, que molt probablement construirà Aigües de Barcelona, anirà gairebé sempre soterrada i en paral·lel a l'autopista AP-7. Serà una instal·lació permanent, però només es tornarà a fer servir si es compleixen dues condicions: que la Generalitat activi el decret de sequera i que el govern central ho autoritzi. Per allargar el minitransvasament, caldrà modificar la llei que prohibeix dur aigua de l'Ebre més enllà de la demarcació de Tarragona. Al territori, les comunitats de regants de l'Ebre ja han anunciat que s'oposen a la connexió de les xarxes Ter-Llobregat i el Consorci d'Aigües de Tarragona.

El president de la Generalitat, el conseller de Medi Ambient i la ministra del ram es reuneixen a les cinc d'aquesta tarda al palau de la Generalitat per tancar l'acord. Posteriorment, a les set, en donaran detalls en una compareixença pública.

Abans, aquest matí, s'han reunit el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició al Parlament, Artur Mas, per abordar com es farà l'obra que permetrà allargar fins a Olèrdola el minitransvasament de l'Ebre. Mas va a la reunió amb predisposició a acceptar una solució que es presenta com a temporal i d'emergència, però ho fa amb una vella reivindicació sota el braç: que Montilla accepti estudiar la possibilitat de transvasar el Roine després que el mateix Zapatero no ho ha descartat del tot.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut