Assalten i danyen les trinxeres republicanes de la Guerra Civil de Montgai

L'alcalde denuncia les destrosses que s'han trobat a les trinxeres dels tossals, recuperades fa vuit anys

RedaccióActualitzat

A la comarca de la Noguera en un mirador privilegiat de la Plana de Lleida i les serres del Prepirineu hi ha les trinxeres dels Tossals de Montgai, un espai de recuperació de la memòria històrica. 

Uns desconeguts van assaltar-lo durant la setmana de Nadal. Als punts on els tiradors republicans vigilaven els moviments de les tropes franquistes, s'hi veuen les primeres destrosses: sacs de ciment tirats a terra hi impedeixen l'accés. Més endavant un munt de pedres i roques barren el pas a un niu de metralladores.  

Els veïns no s'expliquen ni qui ni per quin motiu s'ha danyat aquest patrimoni històric. L'alcalde, Jaume Gilabert, ja ho ha denunciat.

"Veiem que és més un acte vandàlic que una altra cosa, fet per persones d'una certa edat, perquè no són criatures.  Perquè les destrosses estan fetes en elements que pesen molt. I, evidentment, no ho ha fet una sola persona, ho han fet varies."

Mentre quantifiquen els danys el que tenen clar és que les reparacions no seran fàcils. Pol Galitó, estudiós del front del Segre, n'explica les dificultats.

"Cal pensar que aquí tot el que es fa és manual. No podem pujar amb màquines ni podem pujar res de res. Hem de pujar aquí amb gent i braços."

Aquest matí l'ajuntament ha precintat l'accés al conjunt patrimonial. Romandrà tancat mentre durin les obres. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut